[caption id="attachment_36861" align="aligncenter" width="451"] Ο Μπόικο Μπορίσοφ κατάφερε ελιγμό και πολιτική νίκη.[/caption]

Στη Βουλγαρία, από σήμερα μέχρι τις επόμενες εκλογές, τον Μάρτη του 2021, υπολείπονται έξι καυτοί χειμωνιάτικοι μήνες. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, ανίκανη να αντιμετωπίσει την πανδημία, με βιοτικό επίπεδο σε συνεχή κατάρρευση και πληθυσμό που μειώνεται ραγδαία. Ο βουλγαρικός λαός με κάθε ευκαιρία κατεβαίνει σε διαδηλώσεις, πολιορκία της Βουλής, κατάληψη συγκοινωνιακών κόμβων και διαμαρτυρίες με δεκάδες συλλήψεις και ξυλοδαρμούς.
Έναυσμα για τις πρόσφατες ταραχές αποτέλεσε ο πολιτικός ελιγμός του πρωθυπουργού, που ενώ υποκρίνονταν ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να παραιτηθεί κάτω από την πίεση, με μοναδικό του πρόβλημα την ομαλή μετάβαση στην αντιπολίτευση, αιφνιδίασε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Συγκέντρωσε τη μισοδιαλυμένη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία με το εθνικιστικό κόμμα IMRO και το κόμμα VOLYA, με επικεφαλής τον ολιγάρχη Βασελίν Μαρέσκι, και κατόρθωσε την υπερψήφιση σχηματισμού μεγάλης εθνοσυνέλευσης συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Η ενέργεια αυτή ήταν μια πολιτική νίκη του Μπορίσοφ, του γενικού εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ και του αστυνομικού διευθυντή Τόντορ Τοντόροφ, που συγκροτούν και τον κεντρικό κυβερνητικό άξονα.
«Φυσικά» υπεύθυνος για όλα αυτά, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα GERB, δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, που υποστήριξε τις διαμαρτυρίες και υποστηρίχθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις προηγούμενες εκλογές. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν είναι οι ελλείψεις του Συντάγματος που κατέβασαν τους ανθρώπους στο δρόμο αλλά η διαφθορά, η έλλειψη ηθικής στην κυβέρνηση και ο διαβρωμένος κρατικός μηχανισμός. Ο Τόμας Μπίκοφ, όμως, βουλευτής του GERB, συνεχίζοντας τη φάρσα είπε ότι μετά τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας, δεν θα παραιτηθούν από την κυβέρνηση γιατί, εάν το κάνουν, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα μπορεί να ανατραπεί από ένα εγκληματικό σώμα. Προσπάθησε έτσι να ανταποδώσει την κατηγορία στους διαδηλωτές, που ανοικτά τους κατηγορούν ως κλέφτες και εγκληματικό σώμα.
Ο Χρίστο Ιβάνοφ, από τους νέους αντιπολιτευτικούς ηγέτες, επικεφαλής του κόμματος «Ντα Βουλγαρία» δήλωσε ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει πολιτικό χώρο και χρόνο για να συγκεντρώσει χρήματα και να εξαγοράσει ψήφους και ΜΜΕ με δωροδοκίες. Τα προβλήματα της Βουλγαρίας, συνεχίζει, πρέπει να ξυπνήσουν την Ευρώπη γιατί είναι ευρωπαϊκά προβλήματα. Οι μη ψηφισμένοι ολιγάρχες κυβερνούν με τη δύναμη να διαφθείρουν τα πάντα και να περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών ελέγχοντας τα ΜΜΕ. Ο Ιβάνοφ που ήταν πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην προηγούμενη κυβέρνηση Μπορίσοφ, γνωρίζει καλά τι ήταν η διαφθορά… Από την άλλη, παραδέχεται ότι ο Μπορίσοφ κατόρθωσε να συσπειρώσει στην αντιπολίτευση τις πλέον ετερογενείς δυνάμεις. Είναι ύποπτος στα ματιά όλων για το πώς θα δαπανήσει τη βοήθεια για την πανδημία της ΕΕ, αλλά και αστείος και τραγικός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ιδιαίτερα κατηγορείται για το πώς χειρίστηκε τον επαναπατρισμό των πολιτών που επέστρεφαν άνεργοι στη χώρα εξαιτίας των lock down της Δύσης. Επίσης έχει κλείσει την πόρτα της συνδιαλλαγής «κάτω από το τραπέζι» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ την διατηρεί ανοιχτή για τις μεγάλες. Στη Βουλγαρία όλες οι δομές είναι σάπιες αλλά αξίζει να αγωνιστούμε καταλήγει.
Όσον αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που αποτελούσε πραγματική πολιτική και κοινωνική απαίτηση, εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί σε ζητήματα όπως η υποχρεωτική οκτάμηνη στρατιωτική θητεία και η δωδεκαετής σχολική εκπαίδευση. Το ερώτημα όμως που θα κριθεί τους επόμενους μήνες ως τις εκλογές είναι εάν ο Μπορίσοφ θα θεωρηθεί παράγοντας σταθερότητας για τη Βουλγαρία και θα ανανεώσει την πρωθυπουργική του θητεία ή αποσταθεροποίησης οπότε άνοιξε η περίοδος της διαδοχής του.

Γιώργος Βερβέρης,
συντονιστής τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
Γ΄ Σεπτεμβρίου 56,
5ος όροφος,
Αθήνα Τ.Κ. 104 33

epohigr@gmail.com
Τηλέφωνα: 210 3619513-14
Φαξ: 210 3619610

Facebook
Twitter

Copyright © 2020 - Allrights reserved.