Την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη και τη Δευτέρα 21, στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και ευρωβουλευτών, αλλά και εκλογές σε επτά περιφέρειες και 1.179 Δήμους.

«Ναι» στη μείωση των βουλευτών

Καθαρή νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για τη μείωση των βουλευτών, με σχεδόν 70% (69,6% έναντι 30,4%), με προσέλευση 53,8%. Η νίκη αυτή ενισχύει την κυβέρνηση και φέρνει στο επίκεντρο τον γραμματέα του Δ.Κ. Νικόλα Τζινγκαρέτι. Οι συνέπειες για το ιταλικό κοινοβούλιο όμως θα είναι σοβαρές. Οι 945 βουλευτές θα γίνουν 600 και αυτό θα επιδράσει πάνω στον εκλογικό νόμο, με δύο αρνητικά αποτελέσματα, μικρότερη σχέση του εκλεγμένου με την περιοχή του και αύξηση του κόστους της προεκλογικής εκστρατείας.
Μειώνεται η εκπροσώπηση των μικρών και μεσαίων περιφερειών στη γερουσία. Για παράδειγμα, οι περιφέρειες Μάρκε και Μπαζιλικάτα θα έχουν αντί για 7 έδρες μόνο 3,4 ή 5 που θα εκπροσωπούνται μόνο από τις πρώτες δύο πολιτικές δυνάμεις.
Αυτή η έλλειψη ισορροπίας θα πρέπει κάπως να διορθωθεί με συνταγματικά μέτρα, όπως η μείωση της ηλικίας των ψηφοφόρων για τη Γερουσία από τα 25 στα 18 ή η κατάργηση της υποχρέωσης ψήφου σε περιφερειακή βάση για τη Γερουσία. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στους κοινοβουλευτικούς κανονισμούς, για παράδειγμα στη μείωση του αναγκαίου αριθμού στις ψηφοφορίες και στις επιτροπές. Κρίσιμη η απόφαση για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου.

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών

Στις περιφερειακές εκλογές στη Λιγουρία, στις Μάρκε και στο Βένετο η νίκη ανήκει στην κεντροδεξιά. Στην Καμπανία, στην Απουλία και στην Τοσκάνη στην κεντροαριστερά. Σαρώνει το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του Τζάια στο Βένετο με 70%, ενώ το κόμμα του (Λέγκα) συγκεντρώνει μόνο το 10%, φανερώνοντας σαφώς τη διαφορά ανάμεσα στον περιφερειάρχη και τον Σαλβίνι, με τον πρώτο να θεωρείται σοβαρός και να επιβραβεύεται για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στην Τοσκάνη η Φλωρεντία αποδεικνύεται το προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο νέος περιφερειάρχης Αλφόνσο Τζιάνι νικά την κεντροδεξιά Τσεκάρντι (60% έναντι 30%).
Το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 35%, ενώ η Λέγκα χάνει 10 μονάδες από τις ευρωεκλογές του 2019 (Από 31,5 στo 21,8%). Απογοητευτικές οι επιδόσεις του κόμματος του Ρέντσι Italia Viva (4,5%), παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Φλωρεντίας. Απογοητευτικές και οι επιδόσεις των τριών αριστερών ψηφοδελτίων με 2,9 και 1%.

Στόχος η σταθεροποίηση του κυβερνητικού συνασπισμού

Η επιτυχία του Δημοκρατικού Κόμματος αναγκάζει τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, αν και θα ήθελε να αποφύγει τον ανασχηματισμό, να δηλώσει ότι συμφωνεί με την είσοδο του γραμματέα Τζινγκαρέτι στην κυβέρνηση. Στόχος η σταθεροποίηση του κυβερνητικού συνασπισμού, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης του Κινήματος 5 Αστέρων στη Γερουσία.
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να αποδείξει το Δ.Κ. ότι πραγματικά επιθυμεί τον εκλογικό νόμο με απλή αναλογική, την κατάργηση των νόμων Σαλβίνι για την ασφάλεια, καθώς και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να αποφευχθεί η περαιτέρω αποξένωση των ψηφοφόρων από τους εκπροσώπους του στο κοινοβούλιο.
Όσο για το Κίνημα 5 Αστέρων, η επιμονή τους για μείωση βουλευτών και γερουσιαστών, με την πύρρεια νίκη τους στη μάχη κατά της «κάστας», φαίνεται να οδηγεί στη διάλυσή τους εις τα εξ ων συνετέθησαν.

Τόνια Τσίτσοβιτς

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
Γ΄ Σεπτεμβρίου 56,
5ος όροφος,
Αθήνα Τ.Κ. 104 33

epohigr@gmail.com
Τηλέφωνα: 210 3619513-14
Φαξ: 210 3619610

Facebook
Twitter

Copyright © 2020 - Allrights reserved.