ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΣΟΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Φιλόδοξες εξαγγελίες, αβέβαιη εφαρμογή

tzela-keimeno-ohe

Τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης υιοθέτησαν 193 κράτη, σχετικά με την αντιμετώπιση των πρωτοφανών προσφυγικών ροών στον κόσμο, τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, κατά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Η σημερινή Σύνοδος αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη των συλλογικών μας προσπαθειών να απευθυνθούμε στις προκλήσεις της μετανάστευσης. Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά θα πάνε σχολείο, περισσότεροι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψάξουν για δουλειά με ασφάλεια στο εξωτερικό, αντί να βρίσκονται στο έλεος των διακινητών, και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα πραγματικών επιλογών για το πού θα μετακινηθούν, όταν σταματήσουμε τις πολεμικές διαμάχες, σταθεροποιήσουμε την ειρήνη και αυξήσουμε τις ευκαιρίες στον τόπο του καθενός», τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Το κείμενο της Διακήρυξης, που παράχθηκε τον Αύγουστο μετά από συνεργασία παρατηρητών και διαμεσολαβητών των κρατών μελών, αλλά και της «κοινωνίας των πολιτών», είναι αρκετά φιλόδοξο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος, την ενδυνάμωση της ισότητας των φύλων, την άμεση εξασφάλιση μόρφωσης όλων των παιδιών προσφύγων-μεταναστών και να μπει τέλος στην κράτησή τους μέχρι να καθοριστεί το νομικό τους καθεστώς, την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Ακόμα δηλώνεται η υποχρέωση στήριξης των κρατών που δέχονται μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων, η ενδυνάμωση της πολυπολιτισμικότητας και της ένταξης των προσφύγων, αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη ξενοφοβία, αλλά και η αύξηση των μετεγκαταστάσεων και της δυνατότητας νόμιμης μετανάστευσης μέσω εργασιακής και μαθησιακής κινητικότητας.

Όλες αυτές οι δεσμεύσεις, όμως, προς το παρόν και για μεγάλο διάστημα, θα παραμείνουν εξαγγελίες, αφού για την εφαρμογή τους προβλέπεται η έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη το 2018, για την οποία δεσμεύτηκαν τα κράτη που υπέγραψαν τη Διακήρυξη. Δέσμευση που δεν αφορά, βέβαια, και το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων και άρα την πρακτική εφαρμογή της Διακήρυξης.

 

Η θέση της Ελλάδας

 

«Χρειάζεται να αναπτύξουμε μια ευρύτερη παγκόσμια στρατηγική, ώστε να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων. Να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης, η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα για τη μετανάστευση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεπερασμένα εργαλεία, εθνικά, περιφερειακά ή ακόμη και παγκόσμια. Πρέπει να βρούμε έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο για να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξίες μας», πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση της στρογγυλής τράπεζας για την υποχρέωση κατανομής των βαρών και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, στην οποία συμπροέδρευσε με την πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ, τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς.

Κατά τη Σύνοδο έλαβαν μέρος ακόμη πέντε στρογγυλές τράπεζες με θέμα τα αίτια της προσφυγιάς, την αντιμετώπιση των ροών και την ανάδειξη της συνεισφοράς των προσφύγων στις κράτη υποδοχής, για τις επανεγκαταστάσεις, τη νόμιμη μετανάστευση, τους κινδύνους του ταξιδιού, οι οποίες, όμως, παρέμειναν στο επίπεδο των συζητήσεων και δεν αφορούσαν τη λήψη αποφάσεων.

Άλλωστε, ακόμα και όταν λαμβάνονται αυτές, δεν σημαίνει ότι τηρούνται κιόλας, όπως καταδείχθηκε και από την ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του ΟΗΕ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η βοήθεια προς την Ελλάδα, για την οποία δεσμεύτηκαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά την Υπηρεσία Ασύλου και τις μετεγκαταστάσεις. Ενώ επισήμανε τον κίνδυνο για ανάπτυξη του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, αν τα κράτη δεν συμφωνήσουν στην αντικατάσταση των επικίνδυνων μεταναστευτικών ροών με νόμιμες διόδους και της αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών μετανάστευσης.

 

Οι πόλεμοι συνεχίζονται

 

Το βασικότερο έλλειμμα της Συνόδου αυτής, όπως και της επόμενης μέρας [20/9], για τη Συρία, ήταν πως δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις για τα αίτια της μετανάστευσης. «Οι πόλεμοι οδηγούν στην προσφυγιά, οι ροές δεν θα μειωθούν όσο συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις», εξήγησε η Τζόις Φόνι, εκπρόσωπος της Επιτροπής Γυναικών Προσφύγων, ούσα η ίδια πρόσφυγας από το 1991 λόγω του εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν, κατά τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα τα αίτια της μετανάστευσης.

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσεων για το σταματημό του εξαετούς πολέμου στη Συρία φάνηκε πιο έντονα κατά τη Σύνοδο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Τρίτη. Μία μέρα μετά και από την επικύρωση της αποτυχίας της εκεχειρίας στην περιοχή, με την έναρξη των βομβαρδισμών και την επίθεση σε κομβόι βοήθειας του ΟΗΕ και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Χαλέπι, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 ανθρώπων και την αναστολή των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού στη χώρα.

Παρά τις δραματικές εξελίξεις, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η εκεχειρία δεν έχει πεθάνει ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε την ανάγκη συνέχειας του διπλωματικού δρόμου, αποκλείοντας στρατιωτική «λύση».

Από την άλλη πλευρά, την απαισιοδοξία του για ειρήνευση στην περιοχή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως και ο γάλλος ομόλογός του, Ζαν-Μαρκ Ερό, που επισήμανε ότι χρειάζεται ένας ευρύτερος μηχανισμός επίλυσης, καθώς κρίνει πως δεν αρκεί η ρωσοαμερικανική προσπάθεια.

Παρά τις ειρηνικές εξαγγελίες όλων, τα κράτη για ακόμη μια φορά δεν δεσμεύτηκαν σε πραγματικά μέτρα κατά του πολέμου, όπως απαγόρευση εμπορίου όπλων στη Συρία ή εμπάργκου στην εισαγωγή πετρελαίου από τις εμπόλεμες ζώνες κτλ, συνεχίζοντας να τροφοδοτούν οικονομικά τον πόλεμο.

 

Οι αιματηρές ευθύνες

 

Οι μέχρι τώρα πρακτικές των κρατών επικρίθηκαν έντονα κατά την ομιλία του γενικού γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επισήμανε τη βία που επικρατεί ακόμα στη Συρία, την Ουκρανία, στο Ισραήλ-Παλαιστίνη, στο Νότιο Σουδάν κτλ, καλώντας τους επικεφαλής να ξεκινήσουν να υπηρετούν τους λαούς των χωρών τους και όχι τα προσωπικά τους συμφέροντα. Καταφέρθηκε, επίσης, εναντίον της ξενοφοβίας των κρατών που χτίζουν τείχη και προβαίνουν σε διακρίσεις κατά των μεταναστών. Ενώ συγκεκριμένα για τον πόλεμο στη Συρία τόνισε:

«Στο σημερινό κόσμο, η σύγκρουση στη Συρία έχει το μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και χαρακτηρίζεται από την πιο ευρεία αστάθεια. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Πολλές ομάδες έχουν σκοτώσει αθώους ανθρώπους, αλλά όχι περισσότερους από ό,τι η ίδια η συριακή κυβέρνηση, που συνεχίζει να βομβαρδίζει με βαρέλια συνοικίες και να βασανίζει κρατούμενους. Ισχυροί πάτρωνες που συνεχίζουν να τροφοδοτούν τον πολεμικό μηχανισμό, επίσης έχουν αίμα στα χέρια τους. Και βρίσκονται σήμερα εδώ ως εκπρόσωποι κυβερνήσεων, που έχουν αγνοήσει, διευκολύνει, χρηματοδοτήσει, συμμετέχει ή ακόμα και σχεδιάσει θηριωδίες που έχουν διεξαχθεί από όλες τις πλευρές της συριακής σύγκρουσης, κατά των σύρων πολιτών».

Μήπως τότε ψάχνοντας λύση ειρήνευσης με επικεφαλής αυτούς, είναι σαν να περιμένουμε από το λύκο να σώσει τα πρόβατα;

 

 

 

 

ΛΕΣΒΟΣ

Κίνδυνος αντιστροφής του κλίματος αλληλεγγύης

tzela-lesvos

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το κλίμα υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων στη Λέσβο. Στο νησί που οι κάτοικοί του έδωσαν το παράδειγμα της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο, και ακόμα το κάνουν, φθάνοντας να προταθούν για Νόμπελ Ειρήνης, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ξενοφοβικές δράσεις από ακροδεξιά στοιχεία.

Πέρα από τη φασιστική ιδεολογία και κοσμοθεωρία κάποιων ανθρώπων -που θέλουν τον κόσμο πανομοιότυπο με αυτούς, με το νόμο της ζούγκλας να κυριαρχεί στην κοινωνία, και φέρονται κατά των προσφύγων, και γενικότερα σε οτιδήποτε θεωρούν διαφορετικό και αδύναμο-, η αλλαγή στάσης που παρατηρείται σε κάποιους κατοίκους οφείλεται και σε φήμες που εξαπλώνονται λόγω μικροπολιτικών στοχεύσεων, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Έτσι την εβδομάδα που μας πέρασε, η πρώτη φήμη που διαδόθηκε, αφορούσε τη δήθεν μη υποστολή της σημαίας μια Κυριακή, όπως συμβαίνει κάθε Κυριακή, λόγω διαδήλωσης προσφύγων στο μέρος, με το λιμενικό να μην δίνει εντολή υποστολής γι’ αυτό το λόγο. Ιστορία που διαψεύστηκε επίσημα με ανακοίνωση τόσο από το λιμενικό, όσο και από το στρατό, αλλά που κατασκευάστηκε από ακροδεξιά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να οδηγήσει σε διαμαρτυρία κατοίκων της Λέσβου κατά των προσφύγων. Τελικά, η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, αλλά με πολύ μικρή συμμετοχή.

 

Η ΝΔ σε ρόλο φιδιού

 

 

Μεγαλύτερη διάσταση στο κλίμα ξενοφοβίας, όμως, δόθηκε την επόμενη μέρα, με ευθύνη και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη από τις 16 του μηνός ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, είχε εκδώσει δελτίο τύπου στο οποίο υποστήριζε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει εν κρυπτώ τη δημιουργία και δεύτερου κέντρου πιστοποίησης και ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση του νησιού, αλλά αντίθετα ότι θα την μετατρέψει σε στρατόπεδο ψυχών, καλλιεργώντας τα φοβικά ανακλαστικά της κοινωνίας. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διέψευσε τη φήμη περί δημιουργίας νέου κέντρου.

Παράλληλα, άλλο ένα στέλεχος του δεξιού κόμματος, καθηγητής και περιφερειακός υπεύθυνος, επιχείρησε να θρέψει ένα έκρυθμο κλίμα, απευθύνοντας κάλεσμα διαμαρτυρίας ενάντια στη «μουσουλμανοποίηση» του νησιού, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάντζαρη, μέλος της ΚΕ και της Νομαρχιακής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει ένα σχέδιο σε εξέλιξη εδώ και καιρό από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Παίζουν με τη φωτιά, θέλοντας να πάρουν τη ρεβάνς από πέρυσι, που δεν είχαν καταφέρει να βρουν ευήκοα ώτα στις ξενοφοβικές τους δηλώσεις. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, γιατί καθώς η τοπική κοινωνία έχει κουραστεί σε μεγάλο βαθμό, μετά και τη συμφωνία που εγκλωβίζονται χιλιάδες άνθρωποι στο νησί, είναι πιο έφορο το έδαφος για την καλλιέργεια αντιμεταναστευτικού συναισθήματος», εξηγεί στην Εποχή ο Δημήτρης Μάντζαρης.

Την περασμένη Δευτέρα, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από κατοίκους της Μόριας για την κατάσταση του κέντρου πιστοποίησης και καταγραφής, οι οποίοι παροτρύνθηκαν τόσο από μέλη της ΝΔ, όσο και της Χρυσής Αυγής. Αποτέλεσμα της διαδήλωσης μίσους ήταν ο προπηλακισμός του δημάρχου και η επίθεση σε τρεις αλληλέγγυες από ακροδεξιά μέλη της Χρυσής Αυγής, με τη μία γυναίκα, μάλιστα, να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με ρήξη χιαστού.

Παρά τα επεισόδια, ο βουλευτής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, όχι μόνο δεν τα καταδίκασε, αλλά χαιρέτησε την εκδήλωση, λέγοντας: «δηλώνω για μια ακόμη φορά ότι είμαι μέρος – συμπαρίσταμαι στον αγνό αγώνα σας για τη διάσωση της Λέσβου μας». Ενώ και η δημοτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας απείχε από το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για καταδίκη του τραμπουκισμού και του φασισμού.

 

Φήμες και προβοκάτσιες

 

Την ίδια μέρα στο κέντρο της Μόριας διαδόθηκε στους πρόσφυγες η φήμη ότι πρόκειται να γίνουν μαζικές απελάσεις και ότι θα τους στείλουν όλους στην Τουρκία, προκαλώντας τον πανικό τους. Οι πρόσφυγες της Μόριας μετά από αυτό θέλησαν να προβούν σε διαδήλωση, η οποία παρεμποδίστηκε, όμως, από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί. Εν μέσω πανικού και απόγνωσης, και ίσως λόγω της απαγόρευσης του δικαιώματος διαμαρτυρίας, που θα μπορούσε να είχε εκτονώσει την κατάσταση, οι πρόσφυγες προκάλεσαν επεισόδια στο κέντρο, βάζοντας φωτιά και καίγοντας κάποιες σκηνές και κοντέινερ.

Η διάδοση φημολογιών συνεχίστηκε και την Πέμπτη από ακροδεξιές πηγές που υποστήριζαν ότι κάποιοι, φωτογραφίζοντας τους πρόσφυγες, κατέβασαν μια ελληνική σημαία, την ποδοπάτησαν και ύστερα την έριξαν στη θάλασσα. «Όλα αυτά αποτελούν προβοκάτσιες, που προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι οι πρόσφυγες έχουν προχωρήσει σε μια παραβατικότητα και ότι οι κάτοικοι είναι εναντίον τους. Πρέπει για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, ούτε το σκηνικό που περιγράφεται, ούτε το κλίμα που παρουσιάζεται», σημειώνεται από τον Δημήτρη Μάντζαρη. Παρόλα αυτά η Χρυσή Αυγή φαίνεται να συνεχίζει τις προσπάθειές για τη δημιουργία κλίματος διχασμού, καλώντας και σήμερα για παρουσία των κατοίκων κατά την υποστολή της σημαίας στο νησί, δήθεν για να αποτραπεί κάποια παρέμβαση των προσφύγων, που βρίσκεται στη φαντασία των χρυσαυγιτών μόνο και χρησιμοποιείται για αναζωπύρωση του εθνικισμού.

 

Ανάγκη αποσυμφόρησης

 

Τα εθνικιστικά, αντιμεταναστευτικά αισθήματα που προσπαθούν να καλλιεργηθούν από ακροδεξιούς κύκλους είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα, προκειμένου να μην αντιστραφεί το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που επέδειξε η κοινωνία του νησιού και της χώρας. Η καλύτερη απάντηση σε αυτά θα ήταν να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, το οποίο δημιουργείται και λόγω κυβερνητικών καθυστερήσεων, όπως στη διαχείριση της υπερφόρτωσης του νησιού και των κακών συνθηκών διαβίωσης εξαιτίας αυτής στο κέντρο της Μόριας. Γεγονός που πρέπει να επιλυθεί πρώτα από όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες που το βιώνουν.

Οι ζημιές του κέντρου έχουν ξεκινήσει να αποκαθιστούνται, αλλά ούτως ή άλλως ο χώρος του εδώ και καιρό δεν είναι αρκετός για να φιλοξενήσει όλους τους πρόσφυγες. Στα προβλήματα συνωστισμού η κυβέρνηση επρόκειτο να απαντήσει με τη ναύλωση πλοίου για ένα μήνα τουλάχιστον, ώστε να μεταφερθούν εκεί οι υπεράριθμοι του κέντρου, σενάριο όμως που δεν είναι πια βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί, ενώ τη διαφωνία του σε αυτό έχει εκφράσει ο δήμαρχος του νησιού.

«Πρέπει άμεσα να παρέμβει η κυβέρνηση και να δώσει λύσεις στην υπερφόρτωση του hot spot. Πρώτο και κυριότερο είναι όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται έγκλειστα στη Μόρια, να μεταφερθούν σε άλλες ειδικές δομές. Δεύτερον, πρέπει να μεταφερθούν και οι αιτούντες ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα και ας μην το επιτρέπει η συμφωνία. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι το μόνο μέρος που τηρεί κάθε όρο, εις βάρος της, τη στιγμή που η συμφωνία παραβιάζεται από την Τουρκία, που δεν έχει ανακόψει τελείως τις ροές, αλλά και από την ΕΕ, που δεν έχει προβεί ακόμα στις συμφωνημένες μετεγκαταστάσεις», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Μάντζαρης.

Η αποσυμφόρηση, βέβαια, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και με τη δημιουργία και άλλων δομών στο νησί, ώστε οι συνθήκες να είναι πιο ανθρώπινες για τους πρόσφυγες, πρόταση στην οποία, όμως, επίσης διαφωνεί ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός. Ο ίδιος, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ζητά να περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου και το κέντρο του Καρά Τεπέ και να αποχωρήσουν όλες οι ΜΚΟ από εκεί, αλλιώς απειλεί πως θα το κλείσει. Αίτημα τελείως αδικαιολόγητο, καθώς το κέντρο φιλοξενίας είναι από τις λίγες δομές που λειτουργούν εύρυθμα και μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο.

 

 

Kαι οι «προδότες» είναι άνθρωποι με δικαιώματα

tzela-box

Την απόρριψη του αιτήματος ασύλου τριών εκ των οχτώ τούρκων στρατιωτικών, που βρέθηκαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, αποφάσισε το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό, ενώ οι ίδιοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν και σε εξέταση του αιτήματός τους σε δεύτερο βαθμό, και σε περίπτωση κι άλλης απόρριψης, να προχωρήσουν σε έφεση.

Την ίδια στιγμή ο Εγκεμέν Μπαγκίς, πρώην υπουργός της Τουρκίας για ζητήματα Ε.Ε, ζητούσε σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, την «έκδοση των προδοτών», για την καλύτερη σχέση των δύο χωρών. Όπως απάντησε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε άρθρο στην ίδια εφημερίδα, «κατά την προσωπική μου εκτίμηση, τα όργανα αυτά, δικαστικά όργανα, δύσκολα θα αποφασίσουν την έκδοση οκτώ ανθρώπων (γιατί και οι “προδότες τρομοκράτες” –για να χρησιμοποιήσω την ορολογία του Ε. Μπαγκίς– άνθρωποι είναι, με δικαιώματα) σε μια χώρα όπου: Πρώτον, επικρέμαται η απειλή της επαναφοράς της θανατικής καταδίκης. Δεύτερον, υπάρχουν τεκμήρια απάνθρωπης μεταχείρισης σε βάρος κατηγορουμένων και τρίτον, αλλά όχι έσχατο, δεν υπάρχει αυτό που ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός ονομάζει δίκαιη δίκη».

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet