ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΚΟΒΑΤΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Στόχος της ουγγρικής κυβέρνησης η μηδενική μετανάστευση

 oygaria

 

Συνεχίζεται στην Ουγγαρία η εκστρατεία διαφόρων κοινωνικών οργανώσεων για το μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος της επόμενης Κυριακής, με στόχο να μην ξεπεράσει το 50% η συμμετοχή και να ακυρωθεί. Άλλωστε, είναι προφανές ότι απέναντι στο ερώτημα «θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να διατάζει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων υπηκόων στην Ουγγαρία ακόμα και χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου;» που βάζει ο εθνικιστής και αντιευρωπαϊστής Βίκτορ Όρμπαν, δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις και αστερίσκοι. Ο Αντρέα Κόβατς, μιλώντας στην «Εποχή», σχολιάζει την ξενοφοβική πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης, και επισημαίνει τις συνέπειες του δημοψηφίσματος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

 

 

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

 

 

Hungarian policemen stand over a family of immigrants who threw themselves onto the track before they were detained at a railway station in the town of Bicske, Hungary, September 3, 2015. Reuters and The New York Times shared the Pulitzer Prize for breaking news photography for images of the migrant crisis in Europe and the Middle East. REUTERS/Laszlo Balogh      TPX IMAGES OF THE DAY      - RTX2AJJI

Πώς κρίνεις την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να γίνει δημοψήφισμα;

Η Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι, μαζί με 21 άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με το δημοψήφισμα που αναφέρει τα εξής: «Η εκστρατεία για το δημοψήφισμα είναι απάνθρωπη. Ο στόχος του δημοψηφίσματος και το συνοδευτικό της εκστρατείας, είναι να υποκινήσουν το μίσος προς τους αλλοδαπούς και τους πρόσφυγες. To μόνο αποτέλεσμα θα είναι ότι η ήδη εξαιρετικά εύθραυστη αλληλεγγύη στην κοινωνία θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, και αυτό θα ενισχύσει την κυβέρνηση να συνεχίσει με την εκστρατεία μίσους. Το πραγματικό ερώτημα σχετικά με την 2η Οκτωβρίου, είναι αν αυτή η χώρα θα μπορέσει ποτέ να γίνει μια περιεκτική/ανοικτή κοινωνία» (σημ: στην ανακοίνωσή τους οι 22 οργανώσεις καλούν σε μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος).

 

Υψηλά επίπεδα ξενοφοβίας

 

Με αφορμή το δημοψήφισμα, στην Ουγγαρία γίνεται μια σύγκρουση δύο κόσμων με διαφορετικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά;

Είναι αλήθεια ότι η βαθμολογία της Ουγγαρίας είναι αρκετά υψηλή, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αύξηση των επιπέδων της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Δυστυχώς, αυτό ισχύει και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, το θέμα του ασύλου ξεκίνησε να συζητείται στην Ουγγαρία μόλις πέρυσι. Οι αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ε.Ε. υπήρχαν πολύ πριν το καλοκαίρι του 2015, και όλα τα κράτη μέλη συμμετείχαν στην ανάπτυξή τους. Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι η Ουγγαρία συμμετείχε σε πολύ περιορισμένο βαθμό στο μηχανισμό για την κατανομή των «βαρών», και όταν μπήκε το θέμα της διανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ποιότητα του συστήματος ασύλου της πήρε πολύ χαμηλό βαθμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από πέρυσι, εξαιτίας των νομοθετικών αλλαγών που υιοθετηθήκαν, το υπάρχον σύστημα ασύλου διαλύθηκε και το αποτέλεσμα ήταν ένα αστρονομικό ποσό δαπανών, ως δέκα φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη χρονιά, για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που βασίζεται στην περιορισμένη πρόσβαση σε όλη την επικράτεια, και είναι επιρρεπές στην παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς νομοθεσίας.

 

Πολλοί θεωρούν ότι ο Όρμπαν, εκφράζοντας το αντιμεταναστευτικό κλίμα που επικρατεί στις χώρες του Βίσεγκραντ, προσπαθεί να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση. Ποια είναι η γνώμη σου;

Δεδομένου ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ έχουν μικρό ποσοστό μεταναστών, και κατέγραψαν έναν μικρό αριθμό αιτούντων άσυλο σε σχέση με τις άλλες χώρες, αμφισβητείται το γιατί να είναι αυτός ο στόχος των πολικών στην περιοχή. Έχει παρατηρηθεί, ότι τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τα προγράμματα της επισφαλούς ένταξης, η αποσαθρωμένη κατάσταση του κρατικού συστήματος υγείας και πρόνοιας, καθώς και το ότι η οικονομική κατάσταση αυτών των χωρών βρίσκεται κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν τις νέες χώρες μέλη της Ε.Ε. λιγότερο επιθυμητούς προορισμούς για τους ανθρώπους που φεύγουν από έναν πόλεμο για να αρχίσουν μια ασφαλή ζωή. Ιστορικά, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης έφεραν πάντα το βάρος των προσφύγων, και ήταν αυτές που έκαναν την οποιαδήποτε πρόοδο όσον αφορά τις πολιτικές για το άσυλο. Οι χώρες του Βίσεγκραντ και τα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι καινούριες στη συζήτηση, και μέχρι στιγμής δείχνουν έλλειψη κατανόησης της κατάστασης και ανικανότητα να κάνουν εποικοδομητικά βήματα στο ζήτημα αυτό.

 

Μποϋκοτάζ στο ρατσιστικό δημοψήφισμα

 

Ποιες πολιτικές δυνάμεις καλούν σε μποϋκοτάζ;

Υπάρχουν κάποια αριστερά κόμματα που καλούν σε μποϊκοτάζ. Όπως, το ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Δημοκρατική Συμμαχία, και κάποια άλλα μικρότερα. Το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που κάνει ανοιχτά εκστρατεία για το «ναι» είναι το Φιλελεύθερο Κόμμα, αν και έχει πολύ περιορισμένη βάση. Το «Two-Tail Dog» (σημ: είναι ένα κόμμα που κάνει κυρίως τέχνη του δρόμου), διέθεσε περίπου 100.000 ευρώ μέσω ατομικών εισφορών και άρχισε μια εκστρατεία που καλεί τους ψηφοφόρους να ρίξουν άκυρο, ως ένας τρόπος για να αντιταχθούν στην κυβερνητική εκστρατεία μίσους. Η Επιτροπή Ελσίνκι ενθαρρύνει επίσης τους ψηφοφόρους να κάνουν το ίδιο.

 

Τι επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ουγγαρία, η ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι»;

Το δημοψήφισμα, και το αποτέλεσμά του, δυνητικά θα αυξήσει το επίπεδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ουγγαρία, δημιουργώντας ένα πλαίσιο και μια ατμόσφαιρα όπου τέτοια συναισθήματα θα ενθαρρύνονται αντί να τιμωρούνται. Αναμένεται ότι ακόμα και οι πρόσφυγες οι οποίοι, παρά τα πολυάριθμα εμπόδια, ζουν στην Ουγγαρία, έχουν μια θέση εργασίας και πληρώνουν φόρους, θα αισθάνονται ακόμη πιο περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία στο σύνολό της, και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να κινηθούν κάπου αλλού όπου δεν θα είναι στοχευμένοι ως ομάδα με τις εκστρατείες μίσους. Οι αιτούντες άσυλο, που ταξίδεψαν ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι για να φτάσουν στην ασφάλεια, θα σκεφτούν επίσης να πάνε προς τη Δυτική Ευρώπη, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν αυτές οι δευτερογενείς μετακινήσεις σχετικά με την αίτηση ασύλου τους.

 

Καταστρέφουν το σύστημα ασύλου

 

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα σας;

Θεωρούμε τους φράχτες που έφτιαξε πέρυσι η Ουγγαρία, ως το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν να καταργήσει το σύστημα ασύλου της χώρας. Οι φράχτες, το κλείσιμο των κέντρων ασύλου και άλλα μέτρα, καταστρέφουν το σύστημα ασύλου. Όπως έχει δηλώσει η συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελσίνκι Μάρτα Παρντάβι, «το σύστημα παροχής ασύλου έχει ουσιαστικά αδειάσει από την ικανότητά του να παρέχει προστασία». Υπάρχει σαφής πολιτική μηδενικής μετανάστευσης, με σκοπό τον μηδενικό αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν στην Ουγγαρία. Τους τελευταίους μήνες έχουν ληφθεί από την ουγγρική κυβέρνηση διάφορα μέτρα για να καταστρέψουν το σύστημα ασύλου. Όπως το κλείσιμο των κέντρων υποδοχής προσφύγων, η μείωση, ή η εξάλειψη κατά περιπτώσεις, των επιδοτήσεων που θα βοηθήσουν την ένταξη των ανθρώπων στους οποίους χορηγείται άσυλο, η επιδείνωση των νομικών εγγυήσεων για τους πρόσφυγες, τα μέτρα που επιτρέπουν την επαναπροώθηση των προσφυγων που συλλαμβανονται κοντά στα σύνορα. Ενώ ο φράχτης θα μπορούσε να καλύπτει νομικά την ανάγκη προστασίας τους, η κατάσταση επιδεινώνεται από τον πολύ μικρό αριθμό των μεταναστών, έως 15 ημερησίως, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου σε δύο πρόχειρες ζώνες διέλευσης που έχουν δημιουργηθεί από την Ουγγαρία στα σερβικά σύνορα. Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν, μερικές φορές για μήνες, μέσα σε άθλιες συνθήκες. «Η Ουγγαρία κλείνει το έδαφός της με ένα φράχτη, με στόχο να κρατήσει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσους χρειάζονται προστασία από την τρομοκρατία, τις διώξεις και τα βασανιστήρια», είπε ο Γκάντορ Γκιουλάι, διευθυντής του προγράμματος των προσφύγων της Επιτροπής Ελσίνκι. Ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου, καταστράφηκε πρόθυμα από την ουγγρική κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους.

 

 

(*) Ο Αντρέα Κόβατς διδάσκει στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας των Μειονοτήτων στην Ουγγρική Ακαδημία Κοινωνικών Σπουδών. Συμμετέχει στην Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και είναι επικεφαλής της «Menedék», μιας οργάνωσης που στηριζόμενη στην αλληλεγγύη για περισσότερο από δύο δεκαετίες ασχολείται με την κοινωνική ένταξη των μεταναστών στην Ουγγαρία.

 

 

 

 

 

 

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet