ΡΩΣΙΑ

Επικράτηση Πούτιν στη Δούμα

renesis

Η κρατική Δούμα αποτελεί το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Ρώσικης Ομοσπονδίας. Είναι η κάτω βουλή και έχει 450 βουλευτές. Οι εκλογές γίνονται κάθε πέντε χρόνια με μεικτό εκλογικό σύστημα. Πρώτη φορά μετά το 2003, οι μισοί βουλευτές από τους 450 βγήκαν από τους κομματικούς καταλόγους με αναλογικό σύστημα και οι άλλοι μισοί από τις μονοεδρικές περιοχές. Για την εκλογή στη Δούμα με το αναλογικό σύστημα είναι απαραίτητο το κόμμα να ξεπεράσει το 5%. Για να εκλεγεί κάποιος στις μονοεδρικές περιοχές, πρέπει να πάρει τη σχετική πλειοψηφία, ακόμα και αν δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκλογή μεμονωμένων υποψηφίων αντιπάλων της ρώσικης κυβέρνησης ακόμη και σε περίπτωση που τα κόμματά τους δεν είχαν τη δυνατότητα υπέρβασης του 5%. Στην πράξη, όμως, δεν συνέβη κάτι τέτοιο στις τελευταίες εκλογές, γιατί κανένας από τους νεοφιλελεύθερους αντιπάλους του Κρεμλίνου δεν βγήκε βουλευτής, παρά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Δε μπόρεσαν να πάρουν βουλευτική έδρα υποψήφιοι όπως η Μαρία Μπαρόνοβα ,που υποστηρίχτηκε από το γνωστό ολιγάρχη και αντίπαλο του Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόβσκι.

 

Επιχείρηση «τίμιες εκλογές»

 

Μετά τις παραβιάσεις και τη νοθεία που καταγγέλθηκαν στις εκλογές του 2011 και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν κυρίως στη Μόσχα, το Κρεμλίνο θεώρησε τις εκλογές του 2016 ως μια ευκαιρία για αποκατάσταση του κύρους του, οργανώνοντας «τίμιες εκλογές». Επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής το 2011 ήταν ο Βλαντίμιρ Τσούροφ, που ονομάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης «μάγος» και κατηγορήθηκε για ευρεία νοθεία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Στις εκλογές του 2016, όμως, επικεφαλής τέθηκε η Έλλα Παμφίλοβα, γνωστή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραβίασης της εκλογικής διαδικασίας, αλλά όχι σε τέτοια έκταση, που να αμφισβητείται συνολικά η νομιμοποίηση τους. Οι παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη διαπίστωσαν αφόρητες πιέσεις στην κοινωνία των πολιτών, κυρίως, από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου. Οι κυβερνήσεις των Η.Π.Α, αλλά και άλλων χωρών της Δύσης, αν και δεν αμφισβήτησαν επί της ουσίας την εκλογική διαδικασία, αρνήθηκαν να επικυρώσουν τις εκλογές στη χερσόνησο της Κριμαίας. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στη ρώσικη Δούμα, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι εκλογές έγιναν με διαφάνεια, χωρίς να έχουν εξαλειφθεί φαινόμενα, που προκαλούν ανησυχία. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, επειδή δεν δέχεται ότι η χερσόνησος της Κριμαίας αποτελεί τμήμα της Ρώσικης Ομοσπονδίας.

 

Τα αποτελέσματα

 

Στις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, το κυβερνών κόμμα, Ενιαία Ρωσία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, κατέγραψε μεγάλη νίκη κερδίζοντας το 54,19% και 343 έδρες, από τις 450 έδρες του κοινοβουλίου. Στις εκλογές του 2011 είχε πάρει αντίστοιχα 49,32% και 238 βουλευτές. Ανησυχητικές διαστάσεις, όμως, πήρε η αποχή. Στις εκλογές του 2011 η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 60%, ενώ στις τελευταίες εκλογές προσήλθε μόνο το 47,81%. Η αποχή ήταν μεγαλύτερη στις μεγαλουπόλεις. Στη Μόσχα ψήφισε μόνο το 35%, ενώ ακόμη χαμηλότερη ήταν η συμμετοχή στην ιδιαίτερη πατρίδα του Βλ. Πούτιν, την Αγία Πετρούπολη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρώσικης Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον Γενάδι Ζιουγκάνοφ, διατηρεί τη δεύτερη θέση με 13,34% και 42 έδρες, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε αντίστοιχα το 19,19% και 92 έδρες. Την τρίτη θέση διατηρεί το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, του εθνικιστή Βλαντίμιρ Ζιρινόβσκι, με 13,15% και 39 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2011 είχε 11,67% και 56 έδρες. Στην τέταρτη και τελευταία θέση παραμένει το αυτοχαρακτηριζόμενο κεντροαριστερό κόμμα Δίκαιη Ρωσία του Σεργκέι Μιρόνοφ, που πήρε 6,22% και 23 έδρες, ενώ είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές 13,24% και 64 έδρες αντίστοιχα. Το κάθε ένα από τα υπόλοιπα τρία κόμματα της Δούμας έχει τις ιδιαιτερότητές του, αλλά δεν αντιπολιτεύονται ιδιαίτερα το Κρεμλίνο στις βασικές επιλογές του. Συντριπτική ήττα υπέστησαν οι εκπρόσωποι της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης, η οποία εμφανίστηκε ανίσχυρη και διασπασμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γκάρι Κασπάροφ δεν κατέβηκε στις εκλογές, ενώ το κόμμα «Γιάμπλοκο» (Μήλο) του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, το οποίο έκανε πολύ μεγάλη προεκλογική εκστρατεία και μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι η Κριμαία δεν είναι ρωσική, πήρε μόνο το 1,99% των ψήφων.

Ο Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι καλά για το κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία αυτή πραγματοποιήθηκε εν μέσω δυσκολιών στην οικονομία και μείωσης των εισοδημάτων του πληθυσμού. Η ρωσική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που απορρέουν κυρίως από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, επειδή είναι χώρα εξαγωγής πρώτων υλών. Οι εξελίξεις αυτές της στερούν σημαντικούς πόρους για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς την παραγωγή ποιοτικών τελικών προϊόντων και υπηρεσιών. Μεγάλες απώλειες, επίσης, αντιμετωπίζει από την συνέχιση των δυτικών κυρώσεων.

Μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών ο Βλ. Πούτιν έχει όλο το χρόνο για να προετοιμαστεί για τις προεδρικές εκλογές του 2018 και την τέταρτη θητεία του.

 

Μιχάλης Πέρας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet