ΙΣΠΑΝΙΑ

Περιφερειακές εκλογές στο Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων) και στη Γαλίθια

Με το βλέμμα στραμμένο στις μετεκλογικές εξελίξεις

ispania

Σήμερα Κυριακή διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής Βουλής σε δύο κοινωνικά και πολιτικά διαφορετικές αυτονομίες του ισπανικού κράτους: το Εουσκάδι και τη Γαλίθια. Όλα τα κόμματα έχουν προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, που συνιστούν κρίσιμο παράγοντα των εξελίξεων στο ισπανικό κράτος σχετικά με το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου ή θα προκηρυχθούν νέες εκλογές το Δεκέμβρη. Τα εκλογικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις εσωτερικές διεργασίες - αντιπαραθέσεις των κομμάτων, ιδιαίτερα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (Σ.Κ - PSOE) και τους Ποδέμος. Την 1η Οκτωβρίου συνέρχεται η Περιφερειακή Επιτροπή του Σ.Κ, για να εκτιμήσει τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Π. Σάντσεθ δηλώνει ότι θα προτείνει να ηγηθεί της πρωτοβουλίας για μια εναλλακτική κυβέρνηση στο Ραχόϊ, πρόταση που διχάζει το κόμμα. Στο Ποδέμος, που εν όψει του έκτακτου συνεδρίου του (αρχές 2017) έχει ανοίξει για τα καλά και αρκετά έντονα ο δημόσιος διάλογος (σε επίπεδο ηγεσίας) για θέματα στρατηγικής, συμμαχιών και λειτουργίας, οι εκλογικές επιδόσεις των συμμαχικών σχημάτων της Αριστεράς θα αποτελέσουν υποστηρικτικό επιχείρημα της μιας ή της άλλης άποψης/τάσης. Όσο για τους Πολίτες, ο Α. Ριβέρα απέρριψε την πρόταση του Α. Σάντσεθ και κάλεσε την Π.Ε των Σοσιαλιστών (!) να διαπραγματευτεί με το Λ.Κ τους όρους αποχής του σε σχηματισμό κυβέρνησης του Μ. Ραχόϊ, ώστε να μη γίνουν τρίτες εκλογές.

 

Οι δημοσκοπήσεις

 

Τα δημοσκοπικά ευρήματα μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: 1) Οι ψηφοφόροι στο Εουσκάδι έχουν διαφορετική εκλογική συμπεριφορά στις περιφερειακές από τις βουλευτικές εκλογές, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους στη Γαλίθια 2) περαιτέρω αποδυνάμωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Σ.Κ-PSOE) και στις δύο Αυτονομίες 3) Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τα συμμαχικά σχήματα της Αριστεράς στις δύο Αυτονομίες (Εn Marea στη Γαλίθια και Εlkarrekin- Podemos στο Εουσκάδι 4) το βάσκικο κεντροδεξιό Εθνικιστικό κόμμα (ΒΝV) επαναβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία του στην Αυτονομία (στις δύο προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε έλθει 2ο μετά το Ποδέμος) 5) το Λαϊκό Κόμμα (Λ.Κ) κατακτά για μια ακόμα φορά την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλίθια και 6) Οι Πολίτες εξακολουθούν να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή των δύο Αυτονομιών.

 

Απόλυτη πλειοψηφία της Δεξιάς στη Γαλίθια;

 

Στη βορειοδυτική αυτονομία της Γαλίθιας, με 2, 7 εκατ. πληθυσμό, με επίσημη γλώσσα και τη γαλικιανή και ανεργία 17,7%, το Λ.Κ στοχεύει να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία (42% των ψήφων και 38 έδρες ) και δημοσκοπικά φαίνεται να τα καταφέρνει. Το διευρυμένο με το Ποδέμος συμμαχικό σχήμα της Αριστεράς Εn Marea, αν και δημοσκοπικά έρχεται δεύτερο (21-22%) με διπλασιασμό σχεδόν των εδρών και με διαφορά 3-4% από το Σ.Κ εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι Σοσιαλιστές έρχονται για πρώτη φορά τρίτοι και χάνουν 4-5 έδρες.

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας μετά από σχετικό δημοψήφισμα δεν έχει τεθεί ούτε μαζικά, ούτε με ιδιαίτερη ένταση. Σήμερα τίθεται μόνο από το μικρό εθνικιστικό κόμμα (BNG), το οποίο ταυτόχρονα δηλώνει ότι αν το Λ.Κ δεν πάρει απόλυτη πλειοψηφία θα διευκολύνει το σχηματισμό κυβέρνησης της αλλαγής (En Marea, Σ.Κ), παρόλο που τα κόμματα αυτά δεν στηρίζουν δημοψήφισμα.

Ο Λουίς Βιγιάρες, επικεφαλής του En Marea, εκτιμά ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία δεν είναι αίτημα της κοινωνίας και ότι το καίριο πρόβλημα είναι ότι η Γαλίθια είναι ένα έθνος που ποτέ δεν κυβερνήθηκε στο πλαίσιο, έστω, του θεσμικού πλαισίου της Αυτονομίας (1981). «Η κυβέρνηση και ο πρόεδρός της λειτούργησαν σαν παραρτήματα της κεντρικής εξουσίας και η διακυβέρνηση στηρίχτηκε σε τοπικές πελατειακές σχέσεις». Το En Marea θεωρεί αναγκαία την αναθεώρηση του σχετικού νόμου με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην τοπική κυβέρνηση.

 

Εουσκάδι

 

Η βόρεια και ορεινή αυτή περιοχή (Πυρηναία, Κανταβρικά Όρη) με 2,2 εκατ. κατοίκους, με επίσημη γλώσσα και τη βασκική και σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας (12%) είναι πυκνοκατοικημένη και μια από τις πιο αστικοποιημένες περιοχές του ισπανικού κράτους. Η διεκδίκηση της Ανεξαρτησίας καθόρισε ιστορικά τη βάσκικη κοινωνία, που για πολλές δεκαετίες έζησε σε συνθήκες πολέμου: από τη μια μεριά, η ένοπλη δράση της Ε.Τ.Α (οργάνωση της «πατριωτικής αριστεράς») και από την άλλη, η άγρια κρατική καταστολή που τη δεκαετία του ’80 συνοδεύτηκε από τη δολοφονική δράση της παρακρατικής GAL. Από το 2011 (21/10) η αποδυναμωμένη ΕΤΑ ανακοίνωσε την οριστική παύση της ένοπλης δράσης. Εν τούτοις, η ποικιλόμορφη κρατική καταστολή εξακολουθεί να ασκείται. Οι απάνθρωπες και εκδικητικές συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων μελών της ΕΤΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Τα τελευταία χρόνια η βάσκικη κοινωνία και κυρίως η νεολαία αλλάζει και δεν θέτει κυρίαρχα το εθνικό σε αποσχιστικό πλαίσιο, ενώ το ταξικό ζήτημα διεκδικεί ισότιμη θέση με το εθνικό. Μια πρώτη ένδειξη, η πρωτιά του Ποδέμος και στις δύο βουλευτικές αναμετρήσεις, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη νεολαία και στους (πρώην) ψηφοφόρους του Bildu («περιβάλλον Ε.Τ.Α»). Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η επικεφαλής του Ποδέμος, Πιλάρ Θαμπάλα, είναι αδελφή δολοφονημένου το 1983 από τις GAL, ακτιβίστρια στο κίνημα ειρήνευσης και συμφιλίωσης του βάσκικου λαού και τοποθετείται κριτικά στη δράση της Ε.ΤΑ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση του μέχρι σήμερα προέδρου και επικεφαλής του PNV στις εκλογές, Ινίχο Ουρκουγιού, που μεταξύ άλλων αποσαφηνίζει ότι «κανένα κράτος σήμερα (παγκοσμιοποίηση, ένταξη στην Ε.Ε) δεν μπορεί να δηλώνει ανεξάρτητο» και ότι «η ανεξαρτησία είναι όρος του παρελθόντος και πρέπει να μιλήσουμε για εμβάθυνση της αυτονομίας». Πιστεύει ότι η πρόταση του Εlkarrekin- Podemos για εφαρμογή και στην περίπτωση του Εουσκάδι του «νόμου της Σαφήνειας» (περίπτωση Κεμπέκ-Καναδά ), μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνεννόησης στην επόμενη βουλή.

 

Τρικομματική κυβέρνηση;

 

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το PNV στην πρώτη θέση με διατήρηση των δυνάμεων του 2012 (26 έδρες), με δεύτερο το Bildu με μειωμένες δυνάμεις σε σχέση με το 2012 (17 έδρες). Το Ποδέμος, που συμμετέχει για πρώτη φορά, ακολουθεί με 15 έδρες. Το Σ.Κ (δημοσκοπικά) καταποντίζεται με 7 έδρες από 16 το 2012. Η Δεξιά, που δεν έχει ιστορικά δύναμη, έρχεται τελευταία με 8 έδρες.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι ο συνήθης (PNV- Σ.Κ), αλλά θα απαιτείται η συμμετοχή ή στήριξη του Ποδέμος. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι θα έχει επιπτώσεις και πέραν του Εουσκάδι.

 

Γεωργία Ντούσια
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet