ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ

 Η γαλλική δεξιά, όλο και πιο δεξιά

και ξενοφοβικά

 kovanis

Οι Γάλλοι δεν πρόκειται να πλήξουν  διαβεβαίωνε  σχολιαστής της επικαιρότητα. Από θυελλώδεις συζητήσεις για το μπουργκίνι πέρασαν στη θεαματική παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν από την κυβέρνηση, περιμένοντας να αποφασίσει αν ο φιλόδοξος, νέος τραπεζίτης και υπουργός στην κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς θα πολιτευθεί και με ποια χρώματα… Και βέβαια πάντα στην επικαιρότητα βρίσκεται ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας, πρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, που τώρα διεκδικεί να είναι πάλι ο υποψήφιος του κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2017.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα του, είναι συνυποψήφιος στις προκριματικές, που θα γίνουν στις 20 και 27 Νοεμβρίου, και θα αντιπαρατεθεί με άλλα έξι στελέχη του κόμματος για να κερδίσει την πρώτη θέση.

Βασικός αντίπαλος σ’ αυτές τις εσωκομματικές εκλογές –που μπορεί να ψηφίσει ο κάθε πολίτης, αρκεί να καταβάλει δύο ευρώ– είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός των εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος, αν και συντηρητικός, έχει ταχθεί κατά της δεξιάς μετατόπισης του κόμματος. Θεωρείται φοβερό «να τρέχει κάποιος πίσω από το Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν αφήνοντας έτσι σαφή αιχμή κατά του εσωτερικού αντιπάλου του. Ο ίδιος, αντίθετα, τάσσεται υπέρ της συνεργασίας της δεξιάς με το κέντρο.

 

Τέσσερα κιλά πρόγραμμα

Μεταξύ των άλλων υποψηφίων βρίσκεται και μια γυναίκα, η Ναταλί Κοσιούσκο-Μοριζέ. Όλοι σχεδόν εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος, χωρίς να επισημαίνεται από τα μίντια κάτι το ιδιαίτερο. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Μπρινό Λε Μερ, πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις της δεξιάς, όπως όλοι τους, ο οποίος επαγγέλλεται έναν «τρίτο δρόμο». Τι ακριβώς υποστηρίζει το βλέπει αν διαβάσει κανείς το πρόγραμμά του που ζυγίζει 4 κιλά, όπως δήλωσε ο ίδιος για να τραβήξει το ενδιαφέρον των μίντια! Δύσκολο, γιατί αυτά είναι σταθερά προσανατολισμένα να προβάλλουν τις κινήσεις και τις απόψεις του Νικολά Σαρκοζί επί παντός του επιστητού. Πριν λίγες ημέρες, όταν βρέθηκε στην πολιτική εκπομπή της France 2 και ρωτήθηκε για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είπε πως είναι «πολύ εγωιστικό να πιστεύουμε ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε αλλάξει το κλίμα» και συνέχισε ρωτώντας αυτός τον δημοσιογράφο «πόσοι άνθρωποι μπορεί να κατοικούν πάνω στον πλανήτη;» Θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι το δημογραφικό και συνεπώς εκεί θα πρέπει να πέσει το βάρος, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της υπεργεννητικότητας. Έτσι θα καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη…

 

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί όλη την Αφρική»

 

Με την απάντησή του αυτή ο Σαρκοζί ήθελε να προσεγγίσει το «προσφιλές του θέμα» και να υπερκεράσει ακόμα τις πιο ξενοφοβικές θέσεις της άκρας δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου για το μεταναστευτικό. Σ’ άλλη εκπομπή είχε μιλήσει για τις «μεγάλες μετακινήσεις» των ανθρώπων, λέγοντας με έμφαση «η Ευρώπη δεν μπορεί να υποδεχθεί όλη την Αφρική». Με την ευκαιρία αυτή «θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Γαλλία έχει δεσμευθεί να δεχθεί 7.000 πρόσφυγες προερχόμενους από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες, κανένας όμως από την Αφρική», αναφέρει η «Ουμανιτέ».

Για το μεταναστευτικό ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχει ταχθεί υπέρ της δραστικής μείωσης της μετανάστευσης και δήλωσε πολέμιος του «μουσουλμανικού κοινοτισμού». Δηλαδή, προτίθεται να πάρει μέτρα για να αναστείλει τη διαδικασία επανένωσης των οικογενειών των μεταναστών. Αν μια γυναίκα-μάνα βρίσκεται στο Παρίσι, δεν θα είναι δυνατό να τη συναντήσει ο άνδρας της ή τα παιδιά της ή και το αντίθετο.

 

Η στάμπα S

 

Στο ζήτημα της τρομοκρατίας επαναφέρει την πρότασή του για τη σήμανση με το χαρακτηριστικό γράμμα S (Suspecte: ύποπτος) και την καρτελοποίηση των ατόμων που είναι ύποπτα για τρομοκρατία. Ο στιγματισμός αυτός θα γίνει εν ονόματι «των αρχών πρόληψης». Ο Ν. Σαρκοζί υποστήριξε ακόμα ότι «στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε τρεις είναι οι λύσεις: «εάν δεν έχει κάνει κάτι κάποιος τον αφήνουμε και ενδεχομένως του ζητάμε συγγνώμη… εάν βρίσκεται σε κατάσταση μεταμέλειας και οι υπηρεσίες το επιβεβαιώνουν, θα πρέπει να γίνει η δίκη του και, τρίτον, αν βρίσκεται σε μια τροχιά ριζοσπαστικοποίησης, τότε τον στέλνουμε σ’ ένα κέντρο αποριζοσπαστικοποίησης». Στη συνέχεια ανέφερε πως αυτή η διαδικασία είναι δυνατή και έφερε ένα εκπληκτικό παράδειγμα: «Κάθε χρόνο στη Γαλλία έχουμε 70.000 ανθρώπους θύματα ψυχοπαθολογικών  διαταραχών, που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους (τάσεις αυτοκτονίας) ή και για το περιβάλλον τους. Αυτά τα 70.000 πρόσωπα κάθε χρόνο παραμένουν εσώκλειστοι υπό παρακολούθηση». Και συνέχισε: «Γιατί συνεπώς είναι δυνατή η λύση για τα 70.000 πρόσωπα που έχουν διαταραχές και δεν είναι δυνατό η ίδια λύση να ισχύσει και για 200-300 άτομα;»

 

Παράνομη η υποψηφιότητά του

 

 

Ο Νικολά Σαρκοζί με το 27% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, φέρεται ως ο επικρατέστερος από τους επτά υποψήφιους, παρά το γεγονός ότι ο Αλέν Ζιπέ προηγείται με 33%. Έχει όμως πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη. Η πιο γνωστή υπόθεση απ’ όλες είναι η «υπόθεση Πυγμαλίων». Πρόκειται για την εταιρεία η οποία χρησιμοποιήθηκε για να κόβονται πλαστά τιμολόγια για τις προεκλογικές δαπάνες (συγκεντρώσεις, υλικό κ.λπ.) του Σαρκοζί.

Η εσωκομματική καμπάνια μπορεί να άρχισε και τα μίντια να προβάλλουν συστηματικά τον Ν. Σαρκοζί, το ζήτημα όμως της εγκυρότητας της υποψηφιότητάς του δεν έχει κλείσει, υπάρχουν πολλές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται και για τις οποίες θα πρέπει να δώσει λόγο στη δικαιοσύνη, όπως αυτή της χρηματοδότησης του εκλογικού αγώνα το 2017 από τη Λιβύη αναφέρει το Mediapart στο σάιτ του. «Σε μια άλλη χώρα αγγλοσαξονική ή μία χώρα του Βορρά, η απόσυρση της υποψηφιότητας θα ήταν άμεση και η παραπομπή του αναπόφευκτη».

 

 

Μπ. Κοβάνης

 

 

 

 
Σαρκοζί, Μητσοτάκης, Μακρόν

 

«Ο Νικολά Σαρκοζί δεν αλλάζει. Αυτό υποστηρίζουν όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του. Τα ζητήματα που τον απασχολούν – η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό– δεν είναι τυχαία. Έτσι αποφεύγει να μιλήσει για την πολιτική, το κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα σε μια εποχή που η Γαλλία βρίσκεται σε κρίση. Αποφεύγει ακόμα να μιλήσει και για τα ευρωπαϊκά ζητήματα για τη μελλοντική πορεία τής Ευρώπης. Ωστόσο, στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες με τίτλο «Όλα για τη Γαλλία», πέρα από τα αγαπημένα του θέματα ανέφερε πως είναι αποφασισμένος να καταργήσει 300.000 θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια στο δημόσιο.

Ο Κ. Μητσοτάκης, στο παρθενικό του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος της ΝΔ, πήγε στο Παρίσι και συνάντησε τον Ν. Σαρκοζί, γιατί ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα, το Λαϊκό. Αλήθεια τι συζήτησαν; Έχει περάσει τόσος καιρός και δεν έχει αναφερθεί τίποτα. Δεν μπορεί να αντάλλαξαν μόνο χειραψίες. Βέβαια στο Παρίσι συνάντησε και τον Εμανουέλ Μακρόν Τότε ήταν ακόμα υπουργός στην κυβέρνηση Βαλς είχαν αρχίσει όμως να γίνονται γνωστά τα μελλοντικά σχέδια να ηγηθεί ενός εκσυγχρονιστικού μπλοκ, μακριά από τις παραδοσιακές ταμπέλες και διαχωρισμούς. Σε αυτό είχαν συμφωνήσει οι δύο νέοι πολιτικοί. Γιατί η διαφορά δεν ήταν μεταξύ δεξιάς και αριστεράς αλλά μεταξύ λαϊκιστών και εκσυγχρονιστών. Ένα μήνα μετά όμως όταν βρέθηκε στη Λισαβόνα ο κ. Μητσοτάκης ξαναθυμήθηκε την αριστερά που δεν μπορεί και τη δεξιά που μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις όπως τις εννοεί ο Σαρκοζί και ο Πέδρο Κοέλιο;

 

 

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet