ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠιο σαφής η θέση για χρέος- πλεόνασμα
Το ειδικό ενδιαφέρον της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, βρίσκεται στο ότι το περιεχόμενό της «επιστρατεύεται», στην κυριολεξία, για να στηρίξει τους όρους που θέτει στους Ευρωπαίους για συνέχιση της συμμετοχής του και στο ελληνικό πρόγραμμα. Έτσι, ντε φάκτο, αξιολογεί αρκετά θετικά τα ως τώρα αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα διεκτραγωδεί το «κοινωνικό κόστος» των ως τώρα μέτρων και συμπεραίνει ότι «θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους». Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για το τι εννοεί, τονίζει ότι η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να «είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
Για τα πλεονάσματα η άποψη του ΔΝΤ είναι, επίσης, σαφής. Θα σημειώσει σχετικά: «Υπό το φως της εντυπωσιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης μέχρι σήμερα -ιδιαίτερα με το πλέον πρόσφατο δημοσιονομικό πακέτο, που ψηφίστηκε στο διάστημα 2015-2016- η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή για την επίτευξη και τη διατήρηση άνευ προηγουμένου πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία δεν θα ήταν μόνο επιβλαβή για την ανάπτυξη, αλλά και τα οποία είναι δύσκολο να διατηρηθούν ενόψει των πιθανών πιέσεων, λόγω της επίμονα υψηλής ανεργίας». «Οι τρέχοντες στόχοι των Αρχών παραμένουν μη ρεαλιστικοί, γιατί υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες -παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας μέχρι τα μέσα του αιώνα- και ότι ταυτόχρονα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ήταν σε κλίμα αντίστοιχο με το περιεχόμενο του προκαταρκτικού πορίσματος, αλλά διέφερε από παλαιές τοποθετήσεις, κυρίως στελεχών του Μαξίμου για το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους.» Όσο για τις γνωστές «ενοχλητικές» θέσεις του ΔΝΤ, θα σημειώσει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά». Τέλος, υπενθυμίζει με νόημα ότι «τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν, ήδη, κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης».
Κλείνοντας, η έκθεση θα επισημαίνει ότι
«η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και χρειάζονται πιο τολμηρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων σημαντικών προκλήσεων». Δεν θα παραλείψει να αναφερθεί, όπως ήδη σημειώσαμε, και στο κοινωνικό κόστος που έχουν προκαλέσει τα μέτρα. «Αναμφίβολα, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να βρεθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Όμως, τα σημαντικά επιτεύγματα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, στο κλείσιμο του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, και στη βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας έχουν στοιχίσει πολύ στην κοινωνία και έχουν δοκιμάσει τις αντοχές της».