Στη συζήτηση που είχε οριστεί στο δημοτικό συμβούλιο, με στόχο ψήφισμα υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων στο νησί
Υπέρ της πρότασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης για τη φιλοξενία προσφύγων στο νησί, με προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές και τα σπίτια, τάχθηκε την Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία, 30 «ναι» και 2 «παρών», το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου. Και ενώ αυτή η είδηση θα έπρεπε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων, δυστυχώς επεισόδια που προκλήθηκαν έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αλλά κυρίως η στάση της αστυνομίας απέναντι σε αυτούς που τα προκάλεσαν επιχείρησαν να σκιάσουν τη σημαντική αυτή απόφαση.
Πιο συγκεκριμένα, όπως περιγράφει στην «Εποχή» ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ρέθυμνο - Αλληλεγγύη - Ανατροπή» και δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Ανδρουλάκης, ο οποίος υπήρξε αυτόπτης των γεγονότων, μερικές μέρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για τις 2μ.μ. την Τετάρτη, είχε γίνει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 12μ. έξω από το δημαρχείο ενάντια στο ψήφισμα που θα δήλωνε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη του Ρεθύμνου, από τον ΣΑΟΡ (Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου), στον οποίο όμως, όπως δηλώνεται και από την πλευρά της Αντιφασιστικής Δράσης Ρεθύμνου (αδρε), έχουν παρεισφρήσει γνωστά άτομα φασιστικών απόψεων. Μαζί με αυτούς εμφανίστηκαν και οπαδοί της Χρυσής Αυγής, περίπου 20 άτομα, κρατώντας ξύλα, πασσάλους που απέσπασαν από δέντρα, με στόχο τον εκφοβισμό των δημοτικών συμβούλων. Παράλληλα, είχαν συγκεντρωθεί και μέλη του αντιφασιστικού κινήματος και της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, με στόχο τη στήριξη του επικείμενου ψηφίσματος.
Από ένα σημείο και έπειτα ξεκίνησε συμπλοκή, οπότε και ειδοποιήθηκα και έτρεξα στο σημείο, λέει ο Μ. Ανδρουλάκης. Η αστυνομία ήταν παρούσα, αλλά κράτησε μια στάση φιλική προς τους Χρυσαυγίτες, με τους αστυνομικούς να αδρανούν και να πιάνουν κουβεντούλα μαζί τους. Ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε ουσιαστική προστασία των Χρυσαυγιτών, όταν με καπνογόνα απώθησαν τους αντιφασίστες, μάλιστα μπροστά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο.
Όπως επισημαίνεται και σε ανακοίνωση της αδρε, ακολούθησε «αναίτιο φονικό κυνηγητό προς τους αντιφασίστες, μετα δακρυγόνων και ξύλου ανάμεσα σε λεωφορεία, Ι.Χ. και περαστικούς με απολογισμό τέσσερις προσαγωγές (εκ των οποίων οι δύο έγιναν συλλήψεις), ενώ μια αντιφασίστρια την έσειραν από τα μαλλιά άντρες της Ασφάλειας για περισσότερα από 30 μέτρα. Οι ευθύνες των υπευθύνων της ΕΛΑΣ και των πολιτικών προϊσταμένων τους ειναι ξεκάθαρες».
Όπως σημειώνει και ο Μ. Ανδρουλάκης, εν όσω εξελισσόταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπήρχε ενημέρωση απέξω ότι οι φασίστες κυκλοφορούσαν στην πόλη και εκφόβιζαν όσους έκριναν ότι είναι αντιφασίστες. Γεγονός που καταγγέλθηκε στον αστυνομικό διευθυντή. Εντός του δημοτικού συμβουλίου, λόγω της πρόνοιας που υπήρξε από την πλευρά της παράταξης «Ρέθυμνο - Αλληλεγγύη - Ανατροπή» με πρότερη συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αποτράπηκε η παρουσία φασιστών.
Το θετικό για τη φιλοξενία προσφύγων ψήφισμα τελικά πέρασε, και ήταν το πρώτο από το δημοτικό συμβούλιο, μετά από τρίμηνη σχεδόν προσπάθεια της δημοτικής κίνησης «Ρέθυμνο - Αλληλεγγύη - Ανατροπή». Μάλιστα, αποτελεί συνέχεια σειράς θετικών θεσμικών πρωτοβουλιών που έφερε το Ρέθυμνο στην πρώτη θέση, μεταξύ των νομών της Κρήτης, ως προς τις θετικές δημόσιες εκδηλώσεις φιλοξενίας απέναντι στους πρόσφυγες.
Ζ.Γ.