Brian Eno
“Τhe ship”

Με εννοιολογική αφετηρία τη βύθιση του Τιτανικού, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαρκή «τραμπάλα» του ανθρώπινου γένους ανάμεσα στην ύβρη και στην παράνοια, ο Μπράιαν Ίνο, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής του 20ού και του 21ου αιώνα, παρουσιάζει την ακουστική εγκατάσταση «The Ship», συνδυάζοντας για πρώτη φορά σε έργο του τρεις από τις πιο σημαντικές πτυχές της πλούσιας καλλιτεχνικής παραγωγής του: την ambient μουσική, τις εγκαταστάσεις και την τραγουδοποιΐα. Ανάλογα με τις χωροταξικές προδιαγραφές του εκάστοτε χώρου, ο Ίνο σχεδιάζει την εγκατάσταση in situ και την εξελίσσει διαρκώς, διαμορφώνοντας κάθε φορά μια διαφορετική εμπειρία διαλογισμού και πνευματικής ανύψωσης για τον ακροατή. Ως φυσική προέκταση της ακουστικής εγκατάστασης «The Ship» ηχογραφήθηκε το πρόσφατο, ομότιτλο άλμπουμ, ο πρώτος σόλο δίσκος του Ίνο που περιλαμβάνει δικά του φωνητικά ύστερα από το «Another Day On Earth» του 2005.
Περιζήτητος για την ικανότητά του να χρησιμοποιεί τα στούντιο ηχογραφήσεων ως εργαλεία μουσικής σύνθεσης, ο Ίνο έχει συνεργαστεί με αρκετούς από τους επιφανέστερους μουσικούς των τελευταίων 50 ετών: David Bowie, U2, Coldplay, Talking Heads, James, James Blake, Laurie Anderson, Ultravox, Devo, John Cale, Robert Wyatt κ.ά. Ο ίδιος νιώθει ότι ο χαρακτηρισμός «ηχητικός τοπογράφος» περιγράφει το ρόλο του στο στούντιο καλύτερα απ’ ό,τι η λέξη «παραγωγός». Από τη θέση του «τεχνικού συμβούλου», άλλωστε, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τους Roxy Music, προτού ενσωματωθεί σε αυτούς ως κιμπορντίστας το 1971.
Με την ιδιότητα του συνθέτη, ο Ίνο έχει γράψει τη μουσική για πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ έχει συνθέσει τον ήχο εκκίνησης για τα Windows 95 της Microsoft. Επίσης, έχει επιμεληθεί τις μουσικές εφαρμογές Bloom, Trope και Scape για τις συσκευές iPhone.
Ομιλία του Brian Eno, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, στις 7μ.μ. Η είσοδος στην ομιλία του Brian Eno είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Κάνοντας ηλεκτρονική κράτηση μπορείτε να υποβάλλετε και ερωτήσεις προς τον Brian Eno.
Εγκατάσταση: 3-23 Οκτωβρίου, από τις 12μ. ως τις 9μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου.

 

Dancing Athens

 

Τρεις χορογραφίες στην Πλατεία Κοτζιά, το ΕΜΣΤ, το Μουσείο Ακρόπολης και μια χορευτική διαδρομή με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος αλλάζουν την πόλη μας και την καθημερινότητά μας. Η έμπνευση ξεκινά από τον Απρίλιο του 1970, όταν η Αμερικανίδα χορογράφος Trisha Brown έδεσε έναν χορευτή της με σχοινιά ορειβασίας και τον έβαλε να κατέβει περπατώντας την πρόσοψη ενός επταόροφου κτιρίου στον αριθμό 80 της Wooster street στο Μανχάταν, αναζητώντας τρόπους να απορρυθμίσει τη σχέση του σώματος με τη βαρύτητα, τη σχέση του σώματος με το χώρο, αλλά και τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο οι θεατές είχαν συνηθίσει να αντιλαμβάνονται καθημερινές κινήσεις όπως το περπάτημα. Και ήταν εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν οι ριζοσπαστικές αλλαγές και οι πειραματισμοί των μεταμοντέρνων της Judson Church βγήκαν πλέον στους δρόμους, στα πάρκα, στις πλατείες, στις ταράτσες και στα μουσεία της Νέας Υόρκης με μια ακατανίκητη διάθεση για αλλαγή.
H απόφαση να ανοίξει η φετινή καλλιτεχνική περίοδος στο χορό και το θέατρο με τέσσερις σημαντικές outdoor δράσεις έχει ακριβώς να κάνει με μια αντίστοιχη ανάγκη, σήμερα, να συνδιαλλαγούμε εκ νέου με το δημόσιο χώρο προτείνοντας νέους τρόπους χρήσης του, που δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικοκοινωνικό περιεχόμενο, αλλά με μια απλή πρόταση -πρόσκληση μετατόπισης στον τρόπο με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να κινούμαστε και να μετακινούμαστε στο δημόσιο χώρο, στον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζουμε την κίνηση και το χορό, στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στο απρόβλεπτο και το τυχαίο.
Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ «ανοιχτού χώρου» με ελεύθερη είσοδο που θα απλωθεί σε διάφορες ώρες της μέρας στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, με τοπία νυχτερινά από τον Boris Charmatz, μια «αναδρομική» της πρώιμης δουλειάς της Τρίσα Μπράουν, intimate εμπειρίες από τον Γιάννη Μανταφούνη, αλλά και απροσδόκητες, ακτιβιστικού τύπου παρεμβάσεις στο αθηναϊκό κέντρο από τον Willie Dorner. Ένα μικρό δώρο στην Αθήνα, το οποίο ίσως σήμερα, με τον περιορισμό πρόσβασης ολοένα και περισσότερων ανθρώπων στο κοινό αγαθό της τέχνης, αλλά και με τον αυξανόμενο έλεγχο και περιορισμό των κινήσεων και των μετακινήσεών μας στον αστικό χώρο, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη.
Σύλληψη και επιμέλεια: Κάτια Αρφαρά, καλλιτεχνική διευθύντρια θεατρου και χορού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 11π.μ., στο Μουσείο Ακρόπολης - Προαύλιο.

 

Εξι μέρες για τη Σφενδόνη

 

Από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, 32 καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους στηρίζοντας την τέχνη.
Το Θέατρο Σφενδόνη έχει άμεση ανάγκη από οικονομική ενίσχυση για να υλοποιήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμά του. Ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί προσφέρονται για να συνεχίσει.
Το Θέατρο Σφενδόνη -εταιρεία αστική μη κερδοσκοπική- ιδρύθηκε το 1993 από την Άννα Κοκκίνου, με τη συμπαράσταση πνευματικών ανθρώπων, καλλιτεχνών και φίλων. Μια παλιά αποθήκη ξυλείας του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη, στις παρυφές της Ακρόπολης έγινε ένα ατμοσφαιρικό λυόμενο θέατρο.
Φιλοδοξία, ανάγκη καλύτερα, της δημιουργίας της Σφενδόνης, ήταν και είναι, η ανακάλυψη των δικών μας οριζόντων
στη θεατρική τέχνη καθώς και η με πείσμα αντίσταση στη συμβατική και στην «εύκολη» αντιμετώπισή της, σε ολοένα πιο δύσκολους για την τέχνη καιρούς.
Συγχρόνως επιδιώκουμε την προσήλωση του βλέμματός μας στα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας και στον έξω κόσμο, σαν ανεκτίμητο υλικό της δουλειάς μας, και κάτω από το φως της μελέτης και αναπαράστασης κλασικών και σύγχρονων, ελληνικών και ξένων έργων λόγου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανά ημέρα:
Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου: Κώστας Βασαρδάνης - Χρίστος Θεοδώρου - Σίμος Κακάλας - Αλεξία Καλτσίκη - Άννα Κοκκίνου - Δήμητρα Κούζα - Μαρία Κουρκούτα - Σταμάτης Κραουνάκης - Όλια Λαζαρίδου - Ρίτα Λυτού - Έλενα Μαυρίδου* - Γιώργος Νανούρης - Αργύρης Ξάφης - Ελένη Ουζουνίδου- Άγγελος Παπαδημητρίου Ιωάννα Παππά - Σμαράγδα Σμυρναίου - Γιώργος Τζαβάρας - Μαρία Φαραντούρη - Σοφία Φιλιππίδου - Χρήστος Χατζηπαναγιώτης -
Την Tρίτη 4 Οκτωβρίου: 4 Ταινίες του Jean Vigo:A propos de Nice (1930), Taris, roi de l’ eau (1931), Zero de conduite: Jeunes diables au college (1933), L’ Atalante (1934)
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου: Δήμητρα Γαλάνη - Αχιλλέας Γουαστώρ - Φοίβος Δεληβοριάς - Γιώτα Νέγκα - Μελίνα Τανάγρη - Παναγιώτης Τσεβάς. θα διαβάσει η Ζυράννα Ζατέλη.
Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου: Μια βραδιά με λόγια μουσική. Συντελεστές επιλεγμένοι με γνώμονα την αγάπη τους για τη μουσική και το χώρο της Σφενδόνης, ο οποίος εκτός από τη θεατρική σκηνή που μας συνοδεύει στην αθηναϊκή ζωή τόσα χρόνια, μετατρέπεται για την ερχόμενη σεζόν στην πλέον κεντρική θεατρική μουσική σκηνή της Αθήνας. Έργα Μπραμς, Χέντελ, Γαδέδη και άλλων για να εγκαινιάσουμε την όμορφη επερχόμενη πορεία της χρόνιας. Συντελεστές: Φαίδων Μηλιάδης, Θοδωρής Ιωσηφιδης, Αλέξης Καραϊσκάκης, Στέλλα Γαδέδη, Penny Sue Joyce, Εύη Μάζη. θα διαβάσει ο Ίκαρος Μπαμπασάκης.
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου: Mihaly Vig. Προβολή ταινίας: Turin Horse (Bela Tarr, 2011).
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου: Mihaly Vig. Προβολή ταινίας: Werckmeister Harmoniak (Bela Tarr, 2000)
Γενική Είσοδος: 15 ευρώ και Τρίτη 4 Οκτωβρίου: 10 ευρώ. Τηλέφωνα Κρατήσεων: 215 51 58 968.


ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet