Μετά το δημοψήφισμα η κατάσταση θα επιδεινωθεί

oyggaria

Με την επικράτηση του «όχι» να θεωρείται δεδομένη στο σημερινό δημοψήφισμα μίσους στην Ουγγαρία, το ζητούμενο είναι η συμμετοχή σε αυτό. Απέναντι στο ερώτημα «θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να διατάζει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων υπηκόων στην Ουγγαρία ακόμα και χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου;», 22 ουγγρικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και δυνάμεις της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, συνεχίζουν την εκστρατεία για το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, με στόχο να μην ξεπεράσει το 50% η συμμετοχή και να ακυρωθεί Ο Ιστβάν Έγκεντους, μιλάει στην «Εποχή» για την ξενοφοβία της ουγγρικής κυβέρνησης, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, και την επόμενη μέρα.

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Ποιες είναι οι σκέψεις σου για το δημοψήφισμα της ουγγρικής κυβέρνησης;
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας δεν είναι πια ανεξάρτητο, αλλιώς θα έπρεπε να διαγράψει το θέμα του δημοψηφίσματος που δεν έχει καμία πραγματική νομική έννοια και καμιά συνέπεια. Λόγω του δημοψηφίσματος η ουγγρική κυβέρνηση έχει αυξήσει την υστερία σχετικά με τους «παράνομους μετανάστες», και προσπαθεί να την κρατήσει στην ημερήσια διάταξη γιατί πολιτικά κερδίζει.

Τι επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ουγγαρία, η ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι»;.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγοι πρόσφυγες που μένουν στην Ουγγαρία, η οποία είναι μια χώρα διέλευσης. Η κυβέρνηση έχει μειώσει δραματικά τις παροχές προς τους πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, οι ποινικές διώξεις και η καταστολή σε βάρος των προσφύγων που συμμετείχαν σε ορισμένα βίαια επεισόδια στα ουγγρικά σύνορα, τα οποία προκλήθηκαν κυρίως από την αστυνομία, δείχνουν ότι η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τους μετανάστες από τη διέλευση της χώρας. Μετά το δημοψήφισμα, φοβάμαι ότι αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σύγκρουσης που γίνεται στην Ουγγαρία με αφορμή το προσφυγικό θέμα;
Από τη μια πλευρά, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει διστακτικότητα ενάντια στην κυβερνητική ξενοφοβία για να μη  χάσουν την υποστήριξη του εκλογικού σώματος. Από την άλλη, είναι πάρα πολλοί οι ακτιβιστές που βοήθησαν, και εξακολουθούν να βοηθούν, τους πρόσφυγες, κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης μετά το καλοκαίρι του 2015. Ενόψει του δημοψηφίσματος υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της «Hungarian Europe Society», που προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, ή να ρίξουν μια άκυρη ψήφο.

Είναι προφανές ότι μετά το Brexit το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει υποστεί ένα πλήγμα. Το σημερινό δημοψήφισμα τι επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θέλει να συμπεριφέρεται ως ο νέος ισχυρός άνδρας της Ευρώπης. Θεωρώ όμως ότι θα αποτύχει, αν οι κύριες ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ επιμείνουν στις αξίες και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επιρροή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην περίπτωση που θα υπάρξει αποφασιστική στροφή προς λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις σε πολλά άλλα κράτη μέλη στο εγγύς μέλλον.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σου είπες ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ δεν έχουν ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη, και ότι υπάρχουν μόνο δύο θέματα που τις ενώνουν. Θα μας πεις περισσότερα σχετικά με αυτό;
Οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ προσπαθούν να ενισχύσουν την συνεργασία τους βασιζόμενες σε δύο ζητήματα: Πρώτον, στη διαφωνία τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την γερμανίδα καγκελάριο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Και δεύτερο, στα  κοινά συμφέροντα που έχουν, δηλαδή στο πώς θα λαμβάνουν περισσότερα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Σλοβακίας δεν θέλουν να συμμετέχουν σε ένα ιδεολογικό μπλοκ που βασίζεται στις έννοιες της «ανελεύθερης δημοκρατίας» και της «πολιτιστικής αντεπανάστασης», με επικεφαλής τον Όρμπαν και τον πολωνό Γιαροσλάβ Κατσίνσκι.

(*)  Ο Ιστβάν Έγκεντους είναι κοινωνιολόγος και επικεφαλής της «Hungarian Europe Society», μια από τις ουγγρικές οργανώσεις που καλούν σε μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet