ΟΙ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΕΠΟΧΗΣ»

Alex Drakos Trio

«Tora»

Puzzlemusik


akroaseis-1


«Αυτή η μουσική είναι μια ιστορία. Ένας κύκλος. Ένας κύκλος συναισθημάτων, καταστάσεων του μυαλού και της ψυχής. Ό,τι ακούς συμπληρώνει τον κύκλο». Σημειώνει ο Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης στο βιβλιαράκι του cd κάνοντας λόγια το «υπέδαφος» της μουσικής του. Και έτσι απόλυτα όμορφα κυλούσανε και κελαρύζανε μέσα μου οι μουσικές όπως άκουγα ξανά και ξανά το cd. Περιέχει δέκα μουσικές εικόνες πανίσχυρες, όπως τα όνειρα. Εικόνες γεμάτες μυστικά, εκρήξεις, νοήματα, αναπνοές.

Ενώ μουσικά το ηχητικό αυτό σύμπαν αντλεί από την πιο εκλεπτυσμένη και πλούσια σύγχρονη τζαζ, παράλληλα οδηγεί σε έναν πολύ προσωπικό τρόπο αντίληψης της μουσικής. Κάτι όπως αυτό που αναζητούσαν μέσα από τη δική τους, διαφορετική, μουσική γλώσσα ο Γιάννης Χρήστου και ο György Ligeti: Ένα καλλιτεχνικό έργο που υπερβαίνει ετικέτες και όρια ανοίγοντας τους άξονες της αντίληψης του ακροατή.

Μικρή αλλά καθοριστικής σημασίας είναι και η αφήγηση, ο προφορικός λόγος σε αυτή τη δουλειά. Στο εναρκτήριο «Suffering» (με την αφήγηση του David Lynch -εμπνευσμένο από κείμενο του Arthur Miller) και το «Sublove» (που περιέχει ένα απόσπασμα από ένα ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη) ή το «Piano Fear» (που περιέχει λόγια του Jiddu Krishnamurti) ο λόγος εντάσσεται αρμονικά στο σύνολο και προσθέτει τη δική του αψάδα και χρώμα.

Το Alex Drakos Trio αποτελείται από τους: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα - samples), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο-πλήκτρα) Ντίνος Μάνος (ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο). Γνωστοί και με μια σημαντική διαδρομή όλοι τους μέχρι σήμερα (ο Κτιστάκης από ποικίλα jazz σχήματα και συνεργασίες, ο Παπαδόπουλος και ο Μάνος κυρίως μέσα από το Next Step Quintet) καταφέρνουν να αναπτύξουν τα μουσικά θέματα με δεξιοτεχνία λυρισμό και εσωτερική ζωή, αφουγκραζόμενοι προσεχτικά ο ένας τον άλλον.

Στο «Tora» τέσσερις συνθέσεις υπογράφει ο Αλέξανδρος Κτιστάκης («Drum Suffering», «Stuttgart», «Tora», «Nagual»), δύο ο Ντίνος Μάνος («Solitude», «SubLove»), δύο ο Γιάννης Παπαδόπουλος («Esbjorn», «Piano Fear»), υπάρχει μια διασκευή του «Paint it Black» των Rolling Stones και το «Elegie» του συμμετέχοντος κιθαρίστα Γιώργου Λιμάκη, ένα κομμάτι (σαν μια χαμηλόφωνη συνομιλία με το Νίνο Ρότα) που κλείνει πολύ όμορφα το άλμπουμ.

Να συμπληρώσουμε ακόμα πως συμμετέχουν ο Κωστής Χριστοδούλου (keyboards στο «Tora») και ο Τάκης Πατερέλης (σαξόφωνο στο «Paint it black»), ενώ η ηχογράφηση και η μίξη του «Tora» έγινε στα Lizard Sound Studios από τον Δημήτρη Καρπούζα. Mastering: Bob Gatz (Digital Domain, USA). Την παραγωγή υπογράφει ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης και ο Δημήτρης Καρπούζας.

Λεωνίδας Μαριδάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet