Exif_JPEG_420

Μετά την αποτροπή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, το κίνημα για την προστασία της στέγασης σημείωσε μία ακόμα νίκη. Αυτή τη φορά στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, την Τετάρτη, απέτρεψε τον εκπλειστηριασμό τριών πρώτων κατοικιών, λόγω οφειλών στις τράπεζες Πειραιώς και Παγκρήτια.
«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι πλειστηριασμοί και η κινητικότητα των τραπεζών, αλλά επίσης έχει αυξηθεί και η μαχητικότητα του κινήματος αλληλεγγύης», περιγράφει στην «Εποχή» ο Θανάσης Αλεξάνδρου από την πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί Stop», και συνεχίζει: «Ακόμα οι πλειστηριασμοί έχουν σαν στόχο φιλέτα και μεγάλες οφειλές. Οι περιπτώσεις μικρών οφειλών και πρώτης κατοικίας είναι λίγες, αλλά συμβαίνουν. Αν και σε σχέση με πέρυσι οι διαδικασίες έχουν διπλασιαστεί, ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μαζικούς πλειστηριασμούς».
Για πολλά χρόνια δεν γίνονταν πλειστηριασμοί, καθώς μέχρι το 2013 υπήρχε νόμος που τους επέτρεπε μόνο για οφειλή άνω των 200.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, όπως μας εξηγεί η Κατερίνα Κνήτου, επικεφαλής του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, οι τράπεζες είχαν βγάλει αποφάσεις για διάφορα ακίνητα. Αυτές είχαν παγώσει μέχρι και το 2015, με διάφορους τρόπους και συμφωνίες, ενώ τώρα έχουν εκκινήσει για όλες τις υποθέσεις, παλαιές και νέες.

ΜΑΤ και κοράκια

Η παρουσία, όμως, του κινήματος έχει καταφέρει να αποτρέψει αρκετές (εστιάζοντας τη δράση τους σε υποθέσεις οφειλών σε τράπεζες και όχι μεταξύ ιδιωτών), εμποδίζοντας την είσοδο υποψήφιων αγοραστών. «Πολλές φορές τα κοράκια, όμως, καταθέτουν από την προηγούμενη ημέρα προσφορά απευθείας στο συμβολαιογράφο. Οπότε, πέντε λεπτά πριν τελειώσει η διαδικασία έχει τύχει να εκφωνούν την προσφορά του φακέλου, να την αποδέχονται και να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι ένα ζήτημα, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε και αυτά τα ενδεχόμενα», σημειώνει η Τόνια Κατερίνη από την πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί Stop». Αν ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιηθεί τις δύο πρώτες φορές, την τρίτη πέφτει η τιμή εκκίνησης που είχε εκτιμηθεί και γίνεται ελεύθερη. Φαινομενικά αυτό ωφελεί τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, την παρουσία των οποίων το κίνημα προσπαθεί να αποτρέψει, καθώς δίνουν λιγότερα χρήματα για το ακίνητο. Παράλληλα, όμως, μ’ αυτό τον τρόπο οι οφειλέτες καταφέρνουν να κερδίσουν χρόνο για να βρουν λύση, μέχρι να φθάσει η τρίτη φορά, ενώ ταυτόχρονα πιέζονται και οι τράπεζες για κάποιο συμβιβασμό μαζί τους, καθώς δεν τις συμφέρει η χαμηλότερη πλειοδοσία.
Το κίνημα αλληλεγγύης το τελευταίο διάστημα έχει να αντιμετωπίσει και την παρουσία των ΜΑΤ, που παρατεταγμένα με τις ασπίδες τους έξω από τις αίθουσες όπου λαμβάνουν χώρα οι πλειστηριασμοί εμποδίζουν την είσοδο οποιουδήποτε. «Στην πραγματικότητα η παρουσία των ΜΑΤ ακυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα του πλειστηριασμού, γιατί απαγορεύει την είσοδο στον οποιονδήποτε. Για το γεγονός αυτό οι οφειλέτες, ακόμα και αν πραγματοποιήθηκε ο πλειστηριασμός της υπόθεσής τους και έχασαν την περιουσία τους, μπορούν να προσφύγουν και να ζητήσουν την ακύρωσή του», τονίζει η Τόνια Κατερίνη.

Τραμπουκισμός από τις τράπεζες

 

tzela2

«Η υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη», συνεχίζει η κ. Κατερίνη, «έχει καταφέρει να προστατεύσει τις πρώτες κατοικίες αρκετών ανθρώπων (από κίνδυνο που διατρέχουν όχι μόνο οι οφειλέτες στεγαστικών δανείων, αλλά και καρτών ή καταναλωτικών δανείων κτλ), όχι όλους, όμως, και όχι όσους υποστηρίζει η κυβέρνηση. «Το 60% όντως προστατεύεται, αλλά όχι το 90%, όπως λέγεται. Γιατί για αυτό το 30%, που πρόκειται για σχετικά καλά εισοδήματα, π.χ 1.000-1.200 ευρώ το μήνα, όταν ορίζεται από το δικαστήριο η μηνιαία δόση που θα πληρώνει στην τράπεζα, δεν συνυπολογίζουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και έξοδά του, αλλά λαμβάνουν υπόψη μόνο το εισόδημα και άρα πολλές φορές στο τέλος και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει ο οφειλέτης». Περιγράφει, δε, και την εριστική στάση των τραπεζών κατά την ακροαματική διαδικασία για τον ορισμό της μηνιαίας δόσης, όπου επιτίθενται στους δανειολήπτες επικρίνοντάς τους για τα έξοδα που έχουν ή αμφισβητώντας ακόμα και την οικογενειακή κατάσταση που έχουν δηλώσει.
Όση προστασία, όμως, και αν παρέχει ο νόμος Κατσέλη και για όσους παρέχεται αυτή (καθώς η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται για οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, ή αν κάποιος είναι έμπορος), πολιτικό ζήτημα αποτελεί το γεγονός πως δεν υπάρχει ένας αυτόματος τρόπος προστασίας, κατοχύρωσης δηλαδή του δικαιώματος κατοικίας, χωρίς προϋποθέσεις και για όλους.

Τα funds έρχονται

Σε λίγο διάστημα για τους οφειλέτες σε τράπεζες πρόκειται να προστεθεί και ο φόβος των ξένων funds. Τα κόκκινα δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά κτλ), που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 180.000 ευρώ (220.000 για έγγαμους), μέχρι το τέλος του 2018 δεν θα μεταβιβαστούν, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα περάσουν στα χέρια τους. «Στόχος των funds είναι να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αρχίσουν κατευθείαν να ασκούν άμεση πίεση στους οφειλέτες, ακόμα και για ρευστοποίηση της περιουσίας τους. Αφού τα funds θα έχουν αγοράσει πολύ φθηνά τα δάνεια, δεν τους ενδιαφέρει σε τι κόστος θα πουληθούν τα ακίνητα. Ακόμα και σε χαμηλές αξίες, θα ήταν προς όφελός τους, αλλά επίσης και ολέθριο τόσο για τους οφειλέτες, όσο και γενικά για τις αξίες ακινήτων και την ελληνική οικονομία, έτσι όπως θα διαμορφώσει αυτή η πρακτική την αγορά», εξηγεί η Κατερίνα Κνήτου.
Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα του κινήματος για δυνατότητα εξαγοράς από τον οφειλέτη στην ίδια τιμή που θα δίνονταν τα δάνεια από τις τράπεζες στα funds. Το σκεπτικό της απόρριψης της πρότασης αυτής από τις τράπεζες, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ήταν πως αν συνέβαινε αυτό για κάποιους οφειλέτες, τότε θα δινόταν κίνητρο και σε άλλους δανειολήπτες να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αφού στο τέλος θα μπορούσαν να εξαγοράσουν το δάνειό τους πολύ πιο φθηνά. Δεν φαίνεται, όμως, να μπορούν να εξηγήσουν γιατί είναι θεμιτό να μπορούν να εξαγοραστούν πολύ φθηνά τα ίδια δάνεια από τα funds. Παρόλα αυτά, η τράπεζα έχει την υποχρέωση δώδεκα μήνες πριν προχωρήσει σε μεταβίβαση του δανείου, να ενημερώσει το δανειολήπτη και να του προτείνει διάφορες λύσεις, ακόμα και αυτή της εξαγοράς.
Κάποια βελτίωση φαίνεται να επιτυγχάνεται όσον αφορά τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς έρχεται νομοσχέδιο που αφορά όλες τις επιχειρήσεις, το οποίο θα ορίζει έναν ενιαίο φορέα διαπραγμάτευσης των χρεών τους, αντί αυτή να γίνεται μεταξύ των τραπεζών και θα προβλέπει στην απομείωση των χρεών συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά αυτών στο Δημόσιο και τα Ταμεία..
«Το κίνημα πρέπει να βρει και νέους τρόπους δράσης. Πέρα από τις κινητοποιήσεις κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία, που πρέπει να συνεχίσουμε, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση και απευθείας στις τράπεζες. Είτε μέσω ενημέρωσης του κόσμου για το ποιες είναι αυτές που βγάζουν πρώτες κατοικίες σε πλειστηριασμό, όπως γινόταν και σε άλλες χώρες, πλήττοντας τη δημόσια εικόνα τους, γεγονός που τις απασχολεί, αφού πρόκειται για επιχειρήσεις που θέλουν κόσμο. Είτε με τη στήριξη των οφειλετών κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τράπεζα, πηγαίνοντας μαζί τους. Απαραίτητη, επίσης, είναι και η δημιουργία των 30 κέντρων ενημέρωσης δανειοληπτών, που έχει εξαγγελθεί ότι θα συμβεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, που κατά τη γνώμη μου η κατεύθυνσή τους θα πρέπει να είναι δεσμευτική για τις τράπεζες», καταλήγει η Κατερίνα Κνήτου.

Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet