Πλήθος κόσμου βρέθηκε την Κυριακή το βράδυ (2/11) σε μια συμβολική εκδήλωση παράδοσης του Σκοπευτηρίου στο δήμο Καισαριανής, στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και με την οποία έγινε και τυπικά η απόδοση του Σκοπευτηρίου, συνολικής έκτασης 436,946 στρεμμάτων, στο δήμο.

Της ομιλίας προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός του γενικού γραμματέα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, (διοργανωτής της εκδήλωσης), Δημήτρη Παλαιολογόπουλου, ενώ παράλληλα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ από το Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ με την ιστορία του Σκοπευτηρίου και τους αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για την οριστική του παραχώρηση.
Παράλληλα, η συμβολική εκδήλωση εμπλουτίστηκε από τις μουσικές της «Καταχνιάς» που είχε γράψει το 1963 ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής (σε στίχους Κώστα Βίρβου και επιμέλεια κειμένων Νικηφόρου Βρεττάκου) ως τιμή στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν στο χώρο του Σκοπευτηρίου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και βουλευτές των κομμάτων που βρίσκονται σε αυτήν.

Τήρηση της υπόσχεσης

Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ τον Ιούλιο του 2013, ο Αλέξης Τσίπρας, τότε από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποστηρίξει ότι το Σκοπευτήριο που μόλις είχε ενταχθεί από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν πρόκειται να ξεπουληθεί. «Το Σκοπευτήριο είναι κομμάτι της ιστορίας του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί», είχε τονίσει. Τρία χρόνια αργότερα από την τοποθέτηση αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ και Οικολόγων έκανε πράξη αυτή την υπόσχεση.
Το αίτημα, βέβαια, να αποδοθεί ο χώρος μνήμης και ιστορίας στο δήμο δεν ήταν καινούργιο, αλλά είχε έναν χαρακτήρα διαχρονικό και οδηγήθηκε μέχρι και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Οι κινητοποιήσεις της δημοτικής αρχής και των πολιτών είχαν ξεκινήσει από το 1983, με πρωτεργάτη τον τότε δήμαρχο της πόλης, Παναγιώτη Μακρή. Ο χώρος του Σκοπευτηρίου θυμίζουμε είχε δοθεί από το βασιλιά στην Σκοπευτική Εταιρεία, η οποία και είχε δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του. Με την παραχώρηση του ιστορικού αυτού χώρου στο δήμο Καισαριανής, πέρα από μια σπουδαία δέσμευση, υλοποιείται και ένα πάγιο αίτημα του λαού.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υλοποιούνται σταδιακά:
«Σήμερα μετά από δεκαετίες διεκδικήσεων και αγώνων, ο χώρος το Σκοπευτηρίου παραχωρείται στους πολίτες της Καισαριανής. Και αυτό πέρα από μια μεγάλη οφειλή στην Ιστορία, είναι και ένα βήμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Καισαριανής. Όπως συνέβη τον τελευταίο χρόνο και με άλλους ελεύθερους χώρους που αποδόθηκαν ξανά στους κατοίκους, μετά από αγώνες δεκαετιών. Έτσι έγινε με τον Ασύρματο στον Άγιο Δημήτριο, τα Λιπάσματα στο Κερατσίνι, τις παραθαλάσσιες περιοχές στους παραλιακούς δήμους των νοτίων προαστίων που περνούν στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Ένας χώρος με ιδιαίτερη ιστορική μνήμη

Το Σκοπευτήριο Καισαριανής, υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα ενός λαού ενάντια στο φασισμό και τον κατακτητή, σύμβολο των αγώνων για την κοινωνική απελευθέρωση. Η απόδοση τιμής προς την ιστορία και όσους αγωνίστηκαν τότε, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στις ιδέες μίσους που εκτρέφουν και καλλιεργούν σήμερα οι νοσταλγοί του Χίτλερ και των Ναζί.
«Είναι πάντα πολύ δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη κάθε στιγμή που βρίσκεται κανείς σε αυτόν εδώ τον χώρο. Βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου αναγράφεται πλέον ο νόμος του ελληνικού κράτους, για να φέρω ένα μήνυμα. Το μήνυμα πώς η ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει και τιμά αυτούς από τους οποίους η ίδια τιμήθηκε. Αυτούς και αυτές που της έδωσαν υπόσταση και ζωή, με το δικό τους αίμα, με τη δική τους ζωή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
75 χρόνια μετά από την ίδρυση του ΕΑΜ και 72 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1944, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν 200 αγωνιστές που κρατούνταν στο Χαϊδάρι για αντίποινα επίθεσης που έγινε από αντιστασιακούς στους Μολάους, εναντίον ενός γερμανού στρατηγού και τριών αξιωματικών, ο ιστορικός αυτός χώρος παραδόθηκε στο δήμο Καισαριανής. Η ημέρα εκείνη καταγράφτηκε ως μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της εθνικής αντίστασης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1942 εκτελέστηκαν 13 πατριώτες, το 1943 άλλοι 147 και το 1944, εκτελέστηκαν 440 πατριώτες. Εκτός απ’ αυτούς εκτελέστηκαν και 25 αντιφασίστες στρατιώτες του κατακτητή (20 Ιταλοί και 5 Γερμανοί). Η κορυφαία, όμως, στιγμή στην ιστορία του Σκοπευτηρίου ήταν η μαζική εκτέλεση των 200 πατριωτών που ήταν έγκλειστοι της Ακροναυπλίας, τους οποίους η μεταξική δικτατορία παρέδωσε στα κατοχικά στρατεύματα. Στην πορεία προς το Σκοπευτήριο, οι αγωνιστές έριχναν σημειώματα προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι μελλοθάνατοι αγωνιστές μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν όρθιοι, γενναίοι, με κυρίαρχο το αίσθημα της αυτοθυσίας, που ενσάρκωνε μέσα της το ανώτατο ιδανικό του ανθρώπου.
«Η θυσία της Πρωτομαγιάς του 1944 φωτίζει την ιστορία της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού κινήματος. Αλλά δεν ανήκει μόνον εκεί. Ήταν θυσία στο πλαίσιο της Εθνικής Αντίστασης. Η θυσία της Πρωτομαγιάς του 1944 φωτίζει το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης και μας κάνει όλους και όλες περήφανους ως Έλληνες που είχαμε κομμάτι αυτής της ιστορίας, όσους αγωνίστηκαν απέναντι στον κατακτητή και έδωσαν την ίδια τους τη ζωή», συνέχισε. Ενώ ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, τόνισε: «Αυτός είναι ο λαός μας. Αυτή είναι η ιστορία του. Τα χώματα της Καισαριανής και της Κοκκινιάς. Ο Γοργοπόταμος. Μα και οι ματωμένες κορυφές του Γράμμου και τα σκορπισμένα νιάτα στην Κορέα. Το Πολυτεχνείο. Μα και η Κύπρος. Αυτή είναι η ιστορία μας. Πώς μπορεί κανείς να τη σβήσει αυτή την Ιστορία; Λαμπρές και σκοτεινές στιγμές. Όλα μαζί. Έτσι είναι η ιστορία μας. Δεν έχει μονάχα λαμπρές στιγμές, έχει ημέρες και νύχτες που εναλλάσσονται. Και από τα χώματα αυτά, από τη ματωμένη και περήφανη γειτονιά της Καισαριανής, εμείς αφήνουμε να μας κατακλύσει το δέος για τη θυσία. Η θυσία για την τιμή του λαού, το δέος για αυτούς που την Ιστορία έγραψε με γράμματα μεγάλα».

Άρνηση του δημάρχου της Καισαριανής

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση, όμως, προξένησε η στάση της δημοτικής αρχής της πόλης της Καισαριανή,ς η οποία αρνήθηκε να παρευρεθεί στο χώρο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή της στην κυβερνητική πολιτική. Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο δήμαρχος Καισαριανής, Η. Σταμέλος, αρνήθηκε να παρευρεθεί ύστερα από απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
«Η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο δήμο Καισαριανής είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού που και σε αυτήν την περίπτωση τίποτα δε του χαρίστηκε από κανέναν», επεσήμανε στην επιστολή. Ενώ έβαλε και κατά της πολιτικής της κυβέρνησης συνολικά: «Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση έρχεται σε πλήρη διάσταση με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των κατοίκων της Καισαριανής και στρέφεται συνολικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαπολύσει επίθεση στα δικαιώματα του λαού και τις κατακτήσεις του».
Η απουσία, όμως, του δημάρχου, που έχει εκλεγεί με το ΚΚΕ, δεν ακυρώνει τη σπουδαία χειρονομία της κυβέρνησης να παραχωρηθεί ο χώρος μνήμης και γεμάτος ιστορία φορτισμένος στο δήμο, για τον οποίο έχουν αγωνιστεί όλοι οι δήμαρχοι της πόλης. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή ψήφισαν υπέρ της απόδοσης του χώρου στον δήμο.
Την εκδήλωση αμαύρωσε η στάση της αστυνομίας που αντιμετώπισε με δακρυγόνα και χημικά μέλη αριστερών οργανώσεων και πολίτες που βρέθηκαν κοντά στο χώρο για να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης.

Σ.Κ.

*Από στίχο από το ποίημα Τελευταίος Σταθμός του Γιώργου Σεφέρη.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet