ntousia

Η βαθιά κρίση που διαπερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Σ.Κ.), ο ένας από τους δύο πυλώνες του πολιτικού συστήματος στη μεταφρανκική ιστορία του ισπανικού κράτους, αντανακλά, κατά κύριο λόγο, τις ταξικές και ευρύτερα κοινωνικές ανακατατάξεις που τις επιτάχυνε η κρίση των τελευταίων χρόνων: Οι γνωστές μας αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και οι χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών μετά το «σκάσιμο» της φούσκας των ακινήτων, δεν έθιξαν αποκλειστικά τις εργαζόμενες τάξεις, αλλά και στρώματα της μεσαίας τάξης. Το Ποδέμος, αλλά και οι Πολίτες είναι γεννήματα αυτών των ανακατατάξεων. Το 2012, οι περιφερειακές εκλογές ανέδειξαν την κρίση του δικομματισμού, και οι εκλογές του Δεκέμβρη (20/12/2015) κατέγραψαν το τέλος του που επιβεβαιώθηκε στις εκλογές του Ιουνίου (26/6). Οι εκλογές ανέδειξαν, εξάλλου, την πολυεθνοτική συγκρότηση του ισπανικού κράτους και το ότι η άρνησή αυτής της πραγματικότητας τροφοδοτεί εθνικισμούς και τάσεις για ανεξαρτησία (Καταλονία).
Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη 2015, ο σχηματισμός κυβέρνησης απαιτούσε συμμαχίες που δυσκόλευαν ιδεολογικά και πολιτικά το Σ.Κ., ενώ για τον άλλο πυλώνα του δικομματισμού, το Λαϊκό Κόμμα (Λ.Κ..), δεν υπήρχαν αντίστοιχα προβλήματα. Το Σ.Κ., με μειωμένες τις δυνάμεις του και «απειλούμενο» από την Αριστερά, είχε να επιλέξει ή τη Δεξιά (Λ.Κ., Πολίτες) ή την Αριστερά (Ποδέμος, Ενωμένη Αριστερά-Ε.Α και τα συμμαχικά τους αριστερά σχήματα).
Στο δίλημμα αυτό έχει ήδη απαντήσει η σφόδρα αντιποδεμική δεξιά πτέρυγα του Σ.Κ. (Σουζάνα Ντίαθ, Φ. Γκονσάλεθ, βαρόνοι) με την αρνητική της στάση απέναντι σε κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης της αλλαγής μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη και τώρα υπερασπίζοντας σθεναρά τη στήριξη κυβέρνησης της Δεξιάς, απαιτώντας ταυτόχρονα την παραίτηση του γ. γ Π. Σάντσεθ -υπεύθυνου και για την ποδεμοποίηση του κόμματος! Η αριστερή πτέρυγα, με επικεφαλής τον Π. Σάντσεθ, υπερασπίζεται, επίσης σθεναρά, το όχι σε κυβέρνηση Ραχόι και πρότεινε να καταβάλει άμεσα προσπάθειες σχηματισμού εναλλακτικής στη Δεξιά κυβέρνησης καθώς και προσφυγή στη βάση του κόμματος για την τελική απόφαση. Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα, η στάση του Σάντσεθ στη σταθερή και επίμονη πρόταση-πρόσκληση των δυνάμεων της Αριστεράς για μια κυβέρνηση της αλλαγής ήταν τουλάχιστον αντιφατική (εγκλωβισμένος στους κομματικούς συσχετισμούς;)

Οι διχαστικές εξελίξεις

Με δεδομένο ότι στις 31 Οκτωβρίου ή σχηματίζεται κυβέρνηση ή προκηρύσσονται εκλογές και ο Π. Σάντσεθ, παρά τις πιέσεις, αρνιόταν να παραιτηθεί, μεθοδεύτηκε με κατάφωρα αντιδημοκρατικές διαδικασίες, η συνεδρίαση (1/10) της 300μελούς Ομοσπονδιακής Επιτροπής (Ο.Ε., ανώτερο όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων). Σε κλίμα διχαστικό, έκρυθμο και σε ναρκοθετημένο πεδίο η Ο.Ε. αποφάσισε με 137-105 ψήφους τη στήριξη κυβέρνησης Ραχόι με κεντρικό επιχείρημα «Η χειρότερη λύση για το Σ.Κ. και τη χώρα είναι τρίτες εκλογές» και ο Π. Σάντσεθ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, αν και είχε εκλεγεί από το συνέδριο και όχι από την Ο.Ε. Εκλέχθηκε Διαχειριστική Επιτροπή μέχρι το συνέδριο με πρόεδρο τον Χ. Φερνάντεθ (πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Αστούριας) και γραμματέα τον Μ. Χιμένεθ (έμπιστος της Σ. Ντίαθ), η οποία μεταξύ άλλων οφείλει να συγκαλέσει εκ νέου την Ο.Ε., αρμόδια να πάρει την οριστική απόφαση σχετικά με στήριξη ή όχι κυβέρνηση της Δεξιάς.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει προσδιοριστεί η σύγκλιση της Ο.Ε. ούτε έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους γραμματείς των οργανώσεων σε επίπεδο Αυτονομίας (Περιφέρειας), ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι η προσφυγή στη βάση και το συνέδριο θα προσδιοριστούν για μετά το σχηματισμό κυβέρνησης! Πραγματοποιήθηκε μόνο η συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους γερουσιαστές/ίνες (Τρίτη, 4/10), όπου έγιναν αλλαγές στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ο Σάντσεθ ήταν απών, ενώ οι διαφωνούντες/ούσες με την απόφαση δεν τοποθετήθηκαν. Αν και παραμένει ασαφές αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κρίσιμη ψηφοφορία, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από βουλευτές/ίνες που δηλώνουν δημόσια και προτρέπουν σε ανυπακοή (π.χ Καταλονία)
Σε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις η... συμβολή της PRISA (el pais, κανάλι SER) ήταν σημαντική· υπερασπίστηκε με υπερβάλλοντα ζήλο το σχηματισμό κυβέρνησης της Δεξιάς με αποχή του Σ.Κ. και ξεπέρασε κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία στην... επιχείρηση αποδόμησης και δαιμονοποίησης του Π. Σάντσεθ.

Η δυστοκία της τελικής απόφασης

Η καθυστέρηση στη λήψη της οριστικής απόφασης για την αποχή σκοντάφτει στις αντιδράσεις των οργανώσεων του Σ.Κ. για την απόφαση της Ο.Ε: ενδεικτικά, στην Καταλονία υπάρχει σχεδόν ομόφωνη διαφωνία, στη Χώρα των Βάσκων πλειοψηφική, ακόμα και στην Ανδαλουσία υπάρχουν διαφωνίες. Προκειμένου να καταλαγιάσει η ένταση και να λειανθούν οι διαφωνίες, η νέα ηγεσία προσφεύγει σε νέα ορολογία όπως, «τεχνικός τρόπος αποχής», «η αποχή δεν είναι το ίδιο με τη στήριξη». Παράλληλα, επισείει τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα και το κόμμα από νέες εκλογές.

Ο Ραχόι βάζει δύσκολα

Ο Μ. Ραχόι τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Δ.Ε. Φερνάντεθ για συγχαρητήρια, και κατανοώντας τα προβλήματα του Σ.Κ. άφησε την πρωτοβουλία ορισμού συνάντησης στο Σ.Κ. Η δυστοκία, όμως, του Σ.Κ. να πάρει οριστική απόφαση για τη στάση του, η καταψήφιση στη Βουλή (4/10) τριών νομοσχεδίων του Λ.Κ. από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και οι αυξανόμενες φωνές στο Λ.Κ. που προτιμούν τρίτες εκλογές, ώθησαν το Ραχόι να θέσει δημόσια όρους για την αποδοχή της αποχής του Σ.Κ. σε ενδεχόμενη ψηφοφορία: δεν αρκεί η «τεχνητή αποχή» ή η πρόσκαιρη στήριξη, αλλά επιζητεί τη σταθερότητα της κυβέρνησης και απαιτεί την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2017 από όλους τους βουλευτές του Σ.Κ. Είναι προφανές ότι οι όροι του Μ. Ραχόι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την αποδοχή της στήριξης κυβέρνησης Ραχόι από τη βάση του Σ.Κ.
Ο Π. Ιγκλέσιας από το Ποδέμος και ο Α. Γκαρθόν από την Ε.Α., επιχειρώντας να πιέσουν τους σοσιαλιστές προέδρους στις Αυτονομίες που κυβερνούν με στήριξη/συμμετοχή των δύο κομμάτων (Βαλένθια, νησιά Βαλεάρες και Αραγκόν), προειδοποίησαν ότι εάν τελικά το Σ.Κ. αποφασίσει στήριξη της Δεξιάς θα αναθεωρήσουν τη στάση τους. Η δήλωση αυτή δημιούργησε αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ποδέμος (Ερεχόν, τοπικά αυτοδιοικητικά σχήματα).
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι και η τυπική διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Την πασοκοποίηση και όχι τη ποδεμοποίηση έπρεπε να φοβάται η, και τυπικά πλέον, ηγετική ομάδα των Σοσιαλιστών.

Γεωργία Ντούσια


Επί του πιεστηρίου: Η Δ.Ε του Σ.Κ. απαντά στο Ραχόι ότι το Σ.Κ. σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ο εγγυητής της σταθερότητας της κυβέρνησης. Υποστηρικτές του όχι στην αποχή, συγκεντρώνουν υπογραφές για έκτακτο συνέδριο του Σ.Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet