Στα μαύρα ήταν ντυμένες οι χιλιάδες γυναίκες που βγήκαν για να διαμαρτυρηθούν στην Πολωνία κατά της απαγόρευσης της άμβλωσης. Υπολογίζεται ότι το 60% του γυναικείου πληθυσμού βγήκε στους δρόμους και συμμετείχε στην απεργία που οργανώθηκε, ενώ επίσης συμμετείχαν και αρκετοί άνδρες στις διαδηλώσεις στους δρόμους του Γκνανσκ, της Βαρσοβίας και άλλων πόλεων. Η θέση της συντηρητικής κυβέρνησης εξαιτίας της μαζικής συμμετοχής στη διαμαρτυρία, άλλαξε και σημειώθηκε υποχώρηση από την πλευρά του κυβερνητικού σχήματος. Η πολωνική κυβέρνηση αρχικά σκόπευε να απαγορεύσει την έκτρωση χωρίς καμία απόλύτως εξαίρεση με σκοπό να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα.

Παρά τα συντηρητικά της αντανακλαστικά και την επιρροή της καθολικής εκκλησίας, η αντίδραση της πολωνικής κοινωνίας ήταν έντονη. Οι γυναίκες προχώρησαν σε μαζική απεργιακή κινητοποίηση φορώντας το χρώμα του πένθους, για να συμβολίσουν το θάνατο των αναπαραγωγικών τους δικαιωμάτων αλλά και τους πιθανούς θανάτους γυναικών που θα κινδυνεύσουν από επιπλοκές σε εγκυμοσύνες που δεν θα μπορούν να τερματίσουν. Η ήδη υπάρχουσα κατάσταση είναι αρκετά περιοριστική, αφού οι εκτρώσεις απαγορευόνται από το νόμο και επιτρέπονται μόνο έαν η εγκυμοσύνη είναι προϊόν βιασμού ή αιμομιξίας, εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή εάν το έμβρυο παρουσιάζει κάποια γενετική ανωμαλία. Ο νέος νόμος θα ποινικοποιούσε την άμβλωση χωρίς να αφήνει περιθώρια εξαιρέσεων, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και περισσότερες παράνομες επεμβάσεις. Σύμφωνα με το νόμο μάλιστα οι γυναίκες που θα προχωρούσαν σε έκτρωση θα καταδικάζονταν σε φυλάκιση έως πέντε ετών. Ενώ οι γιατροί θα θεωρούνταν συνεργοί και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης επίσης.
Ακτιβιστές υπερ της γυναικείας επιλογής κάλεσαν σε απεργία το γυναικείο πληθυσμό, σε μια «εθνική εκστρατεία αποχής» από τη δουλειά και προώθησαν την οργάνωση διαδηλώσεων και συναντήσεων. Η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ήταν εν μέρει εμπνευσμένη από μια αντίστοιχη που συνέβη στην Ισλανδία πριν από 40 χρόνια, όπου συμμετείχε το 90% του γυναικείου πληθυσμού. Η αντίθεση τόσο μεγάλου τμήματος της κοινωνίας δημιούργησε πρόβλημα στο ακροδεξιών τάσεων κυβερνητικό κόμμα που παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας της πολωνικής παράδοσης. Την Πέμπτη, και ενώ προηγήθηκε η μαζική απεργία, στη Βουλή καταψηφίστηκε το νέο μέτρο. Ο υπουργός Jarosław Gowin της συντηρητικής κυβέρνησης δήλωσε δημόσια ότι οι διαμαρτυρίες «μας έκαναν να το σκεφτούμε παραπάνω».
Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, πολίτες μαζεύτηκαν μπροστά σε γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξουν τον αγώνα των Πολωνών γυναικών. Η Kasia Staszewska υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για θέματα γυναικειών δικαιωμάτων δήλωσε ότι «ο νόμος της Πολωνίας για τις εκτρώσεις είναι ήδη ο πιο περιοριστικός στην Ευρώπη και αυτές οι προτάσεις είναι μια επίθεση στις γυναίκες και τα κορίτσια και το δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τα δικά τους σώματα». Στα επίσημα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των νόμιμων εκτρώσεων είναι αρκετά μεγάλος, όμως παρόλα αυτά ακτιβιστές δηλώνουν ότι πολλοί γιατροί αρνούνται να πραγματοποιήσουν τέτοιες επεμβάσεις επικαλούμενοι λόγους ηθικούς και θρησκευτικούς. Οι παράνομες εκτρώσεις κάθε χρόνο είναι δεκάδες χιλιάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ξεπερνούν κατά πολύ τις νόμιμες. Πολύ συχνά οι γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία και η Σλοβακία.

Ολγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet