Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η Deutsche Bank, μετά τη σειρά αποκαλύψεων για τις “ύποπτες”
δραστηριότητές της στο παρελθόν, και με μεγάλο ζητούμενο την αναζήτηση επενδυτών

Του Δημήτρη Σμυρναίου

Αν εμπιστευτεί κανείς τις ερμηνείες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης τότε οι πολίτες της χώρας εκτίμησαν την αρετή της μεταμέλειας που επέδειξε η καγκελάριος τους, παραδεχόμενη λάθη στο προσφυγικό και άρχισαν να την συγχωρούν φέρνοντάς την και πάλι σε ποσοστά πάνω από το 50% στη σκάλα της πολιτικής δημοφιλίας. Τουλάχιστον αυτό δείχνει μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, τα οποία έκαναν όσους υποστηρίζουν ότι «η Μέρκελ είναι εφτάψυχη» να αισθάνονται δικαιωμένοι. Πάντως ακόμα και στενοί της συνεργάτες δηλώνουν ότι ειλικρινά δεν γνωρίζουν τις προθέσεις της σε σχέση με το μέλλον, οι οποίες και δεν θα ξεκαθαρίσουν πριν τα Χριστούγεννα. Οι αντίπαλοί της συνεχίζουν πάντως να προσπαθούν να πριονίσουν το θρόνο της, κάνοντας σχέδια για ένα μέλλον χωρίς αυτή.

Βεβαίως όσο και αν το μέλλον της «ισχυρότερης γυναίκας στον πλανήτη» μπορεί να έχει ενδιαφέρον και να προκαλεί ατελείωτες δημοσιογραφικές συζητήσεις, υπάρχουν άλλα πιο ουσιαστικά προβλήματα που επίσης απαιτούν κάποιες καθαρές απαντήσεις. Για παράδειγμα, η ανάγκη για επενδύσεις στη γερμανική οικονομία που θα έδιναν μια ώθηση στην εσωτερική ζήτηση, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως καύσιμο για την οικονομία της ευρωζώνης, είναι κάτι που ζήτησε αυτή την εβδομάδα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών. Αλλά η γερμανίδα καγκελάριος, που ήταν παρούσα στη σχετική εκδήλωση, μάλλον δεν φάνηκε να πείστηκε για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας μεταστροφής στην οικονομική πολιτική και επανέλαβε ξανά τα περί δημοσιονομικής αρετής κα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Eξίσου άμεσες και «θαρραλέες» αποφάσεις θα χρειαστούν, όπως προειδοποιούν πολλοί, και σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα στη χώρα που δεν είναι και αυτό στα καλύτερά του. Αυτή την εβδομάδα τα ΜΜΕ κατακλύστηκαν από αναλύσεις για το πόσο ευάλωτο είναι το τραπεζικό σύστημα συνολικά στην ευρωζώνη, χωρίς να εξαιρείται αυτής της εκτίμησης και η ίδια η Γερμανία. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει φυσικά η Deutsche Bank, μετά τη σειρά αποκαλύψεων για τις «ύποπτες» δραστηριότητές της στο παρελθόν, και με μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή την αναζήτηση επενδυτών που θα της δώσουν την απαραίτητη τονωτική ένεση. Αυτοί οι επενδυτές όμως δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, όσο οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, δικαστικές αποφάσεις εκκρεμούν και η αξιοπιστία της κλονίζεται διαρκώς κάνοντας τους όποιους πιθανούς ενδιαφερόμενους να έχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά της. Η λύση που θεωρείται ως προτιμότερη πολιτικά από το Βερολίνο, είναι η συγχώνευσή της με την Commerzbank. Ενα τέτοιο εγχείρημα, ωστόσο, δεν θα είναι καθόλου απλό, όχι μόνο γιατί και η τελευταία έχει αρκετές σκιές στο παρελθόν της. Και εδώ πάντως η Ανγκέλα Μέρκελ δείχνει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να λάβει το πράσινο φως και από την κυβέρνηση, οι συνέπειές της όμως δεν είναι απαραίτητα προβλέψιμες στο σύνολό τους. Προς το παρόν πάντως ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιτύχει την εσωτερική του εκκαθάριση και να προχωρήσει σε μια φάση επανακαθορισμού του επιχειρηματικού του μοντέλου. Κάτι το οποίο οι αναλυτές του χώρου επιμένουν ότι παραμένει θολό και ασαφές.
Από τη μεριά της, η Commerzbank ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές του προσωπικού της τα επόμενα χρόνια σε μια προσπάθεια να ρίξει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος. Είναι κι αυτή μια εξέλιξη, που αποτελεί ένα είδος πυξίδας για το χώρο στην Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα χαθούν περίπου 40.000 θέσεις εργασίας. Το ερώτημα που πλανάται λοιπόν πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη, με τον «κεντρικό άξονα του» να τοποθετείται μεταξύ Φρανκφούρτης και Λονδίνου, είναι αν τελικά όλες οι θυσίες που έκαναν τα τελευταία χρόνια οι λαοί για να διασώσουν τις τράπεζες αποδείχτηκαν ότι δεν έφταναν και θα πρέπει τώρα να περιμένουν και άλλες.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet