Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση πυροδότησε άλλη μια αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής, κυρίως, αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού, η συγκεκριμένη επιτροπή θα οργανώσει και συντονίσει «μια πλατιά διαδικασία διαλόγου σε εθνική κλίμακα», στην οποία θα συμμετάσχουν «επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, κινήσεις πολιτών και συλλογικότητες», ενώ θα υποστηρίζεται και από μια ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα προσβάσιμη σε κάθε πολίτη και σε κάθε πρόταση. Σε δεύτερη φάση, τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης θα συγκεντρωθούν σε 13 περιφερειακές συνελεύσεις και θα παραδοθούν σε ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τελική επεξεργασία (άνοιξη του 2017) και κατόπιν θα παραδοθούν σε όλα τα κόμματα, ώστε να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία με βάση το άρθρο 110 του συντάγματος (φθινόπωρο του 2017).
Η πρώτη, δημόσια, αντίδραση της ΝΔ αφορούσε τη ριζική διαφωνία της, ιδεολογικού θα λέγαμε χαρακτήρα, για την ίδια τη συγκρότηση της επιτροπής: «Οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη βουλή», ήταν η λακωνική αλλά ριζική αντίρρησή της, υποδηλώνοντας ότι κάθε τι άλλο αποτελεί ένα είδος εκτροπής και, οπωσδήποτε, «τέχνασμα αποπροσανατολισμού». Επιβεβαιώνοντας τη συντηρητική τοποθέτησή της, που την φέρνει απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία βάζει στη συζήτηση τους άμεσα ενδιαφερόμενους για το αποτέλεσμα της αναθεωρητικής διαδικασίας.
Αυτά σε δημόσια θέα. Γιατί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην οδό Πειραιώς εκδηλώθηκε έντονη αντίδραση και για τη συμμετοχή στην επιτροπή γνωστών στελεχών της παράταξης, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κ. Αγοραστός και ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Λέγεται ότι ασκήθηκαν και πιέσεις για την απόσυρσή τους, χωρίς αποτέλεσμα για την ώρα.
Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι: Αθ. Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, Ιω. Γκόλιας, πρύτανης ΕΜΠ, Ν. Μαραβέγιας, καθηγητής ΕΚΠΑ, Π. Παραράς, πρ. αντιπρόεδρος ΣτΕ, Α. Δημητρόπουλος, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ, Ν. Μουζέλης, ομ. καθηγητής LSE, Ρένα Δούρου περιφερειάρχης Αττικής, Αν. Τζήκας, πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής και Γ. Κιμούλης, ηθοποιός. Συντονιστής της επιτροπής ορίστηκε ο κοσμήτορας της σχολής ΟΠΕ του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σπουρδαλάκης.
Σοβαρό θέμα προέκυψε από τη συμμετοχή στην επιτροπή του κ. Π. Παραρά, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον κ. Χάρη Θεοχάρη ότι υπήρξε μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του συντάγματος της χούντας.
Ο κ. Παραράς, αμέσως μετά την καταγγελία, υπέβαλε την παραίτησή του αρνούμενος τις κατηγορίες. Στην επιστολή του αφήνει αιχμές και για τη σύνθεση της επιτροπής, της οποίας, όπως υποστηρίζει, θεωρούσε ότι θα ήταν επικεφαλής ο καθηγητής Μιχ. Σταθόπουλος, ενώ δηλώνει ότι δεν θα είχε -επιστημονικό- ρόλο σ’ αυτήν, καθώς το αντικείμενό της είναι «προεχόντως η διερεύνηση της κοινής γνώμης». Αφήνει, έτσι, έκθετους και όσους είχαν τη σκέψη να τον συμπεριλάβουν στην επιτροπή, υπονοώντας ότι δεν του έδωσαν να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.
Πάντως, ένας άλλος τρόπος να κριθεί η συγκεκριμένη επιτροπή, είναι να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της λειτουργίας της την άνοιξη του 2017, που ολοκληρώνει τη θητεία της.