Koυαρτέτο Εγχόρδων Φιλαρμονικής ΜονάχουΟ Κύκλος Μουσικής Δωματίου φέτος αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες, η πρώτη από τις οποίες τιτλοφορείται «Μπετόβεν κοινός παρονομαστής». Η ενότητα περιλαμβάνει μια σειρά συναυλιών με γνωστά κουαρτέτα εγχόρδων, έργα-ορόσημα, του μεγάλου γερμανού μουσουργού, τα οποία παρουσιάζονται από γνωστά σχήματα μουσικής δωματίου. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από μεταγενέστερα έργα σπουδαίων συνθετών του 20ού αιώνα, όπως των Σοστακόβιτς, Μπάρτοκ, Παπαδάτου και Ντονατόνι.
Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων ανοίγει με το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Φιλαρμονικής του Μονάχου (Ιάσων Κεραμίδης - βιολί, Κλεμάν Κουρτέν - βιολί, Κονσταντίν Ζέλχαϊμ - βιόλα, Μάνουελ φον ντερ Νάμερ - βιολοντσέλο) που θα ερμηνεύσει τα Κουαρτέτα αρ. 12 του Μπετόβεν και αρ. 8 του Σοστακόβιτς καθώς και το έργο Crystallogenesis του σύγχρονου βρετανού συνθέτη Γκράχαμ Ουότερχαους. Στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του κύκλου «Μπετόβεν κοινός παρονομαστής» συμμετέχουν επίσης τα Κουαρτέτα Εγχόρδων Αnima (26/11), Lyskamm (8/2/2017) και Τετρακτύς (29/3/2017), καθώς και το Psophos Quartet με τον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη (25/5/2017).
Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Tιμές εισιτηρίων 10 και 15 ευρώ, 4 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι), 6 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+).
«Ο βαφτιστικός»του Θ. ΣακελλαρίδηΜια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης σεζόν, ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, αναβιώνει φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή, από τις 21 Οκτωβρίου και για επτά μόνο παραστάσεις. Τη σπαρταριστή σκηνοθεσία υπογράφει ο θεατρικός σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, ο οποίος έμεινε πιστός στην εποχή του έργου, ακολουθώντας μια κλασική ανάγνωση, μέσα όμως από την προσωπική του σκηνοθετική γραφή.
Ο εντυπωσιακός μελωδικός πλούτος, το χιούμορ του κειμένου και ο τρόπος που το έργο απέδωσε μια ολόκληρη εποχή, είναι τα βασικά στοιχεία που συντέλεσαν στη διαχρονική δημοφιλία του Βαφτιστικού. Ο Σακελλαρίδης, κατάφερε να συνδυάσει ένα κείμενο με ενδιαφέρουσα πλοκή και συνεχείς ανατροπές κωμικού χαρακτήρα, με μια μουσική κεφάτη και μελωδική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πολλά από τα τραγούδια του έργου, όπως τα «Στο στόμα, στο στόμα», «Τον καιρό εκείνο τον παλιό», «Ψηλά στο μέτωπο», «Η καρδιά μου πονεί για σας» κ.ά. εκδόθηκαν αυτοτελώς και αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες της εποχής.
Η πρόζα και οι στίχοι των τραγουδιών είναι του ίδιου του Σακελλαρίδη. Η σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα αναδεικνύει ιδιαιτέρως τον κωμικό χαρακτήρα του έργου, κρατώντας μια κλασική γραμμή εμπλουτισμένη με στοιχεία από την προσωπική θεατρική γλώσσα του σκηνοθέτη.
Στην πολύ επιτυχημένη αναβίωση της εποχής του έργου έχουν συμβάλει ο Αντώνης Δαγκλίδης με το υπέροχο σκηνικό του -μια μεγαλοαστική βίλα στην Κηφισιά-, η Κλαιρ Μπρέισγουελ με τα εντυπωσιακά κοστούμια εποχής, οι ιδιαίτεροι φωτισμοί του Περικλή Μαθιέλλη, οι πρωτότυπες βιντεοπροβολές του Στάθη Μητσιού και η χορογραφία της Ιρίνας Ακριώτη-Κολιουμπάκινα.
«Ο Βαφτιστικός» εντάσσεται απόλυτα στην πρώτη δημιουργική περίοδο του Σακελλαρίδη, που χαρακτηρίζεται από την υπαγωγή του στα βιεννέζικα πρότυπα οπερετικής δημιουργίας.
Στο εντυπωσιακό καστ της παραγωγής, συναντούμε νεότερους μονωδούς, αλλά και καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ όπως οι Γεωργία Ηλιοπούλου, Δημήτρης Πακσόγλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Νίκος Στεφάνου, Σταμάτης Μπερής, Τζίνα Πούλου, Δέσποινα Σκαρλάτου κ.ά.
Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης μοιράζονται οι διαπρεπείς αρχιμουσικοί Γιώργος Αραβίδης και Ανδρέας Πυλαρινός.
Την Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της ΕΛΣ
Στις 21, 22, 23, 26, 30 Οκτωβρίου και 2, 6 Νοεμβρίου, στις 8μ.μ., στο Θέατρο Ολύμπια. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 35 ευρώ, παιδικό & φοιτητικό 10 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας: από 7έως 20 ευρώ. Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους.
90 χρόνια μουσικής ιστορίας και συνέχειαςTo Εθνικό Ωδείο γράφει ιστορία συμπληρώνοντας φέτος 90 χρόνια από την ίδρυσή του το 1926 από το μεγάλο μας εθνικό συνθέτη και μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη. Γιορτάζει την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στο μουσικό εκπα��δευτικό και καλλιτεχνικό χώρο, με μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες. Το Εθνικό Ωδείο αποτελεί ένα από τα πιο παλαιά μουσικά ιδρύματα γεμίζοντας τις σελίδες της ελληνικής μουσικής ιστορίας με σημαντικό παιδαγωγικό και πολιτιστικό έργο που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Όλα αυτά τα χρόνια, το Εθνικό Ωδείο λειτουργεί με συνέπεια και κύρος πάντοτε στην πρώτη γραμμή της μουσικής ζωής της χώρας, έχοντας ικανούς συνεργάτες και κρατώντας υψηλά το επίπεδο παροχής μιας ολοκληρωμένης μουσικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, σύμφωνα με το όραμα και τις αρχές του ιδρυτή του
Έχει γαλουχήσει γενεές σπουδαστών, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν και διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στους απόφοιτους του Ωδείου είναι σπουδαία ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής (Λεωνίδας Ζώρας, Μαρία Κάλλας, Μαρία Χαιρογιώργου, Μιχάλης Βούρτσης, Δημήτρης Δραγατάκης, Μιλτιάδης Καρύδης, Άρης Γαρουφαλής, Κώστας Πασχάλης, Δημήτρης Καβάκος κ.ά.). Επίσης, μεγάλες προσωπικότητες έχουν διδάξει ή συνεργαστεί με το Εθνικό Ωδείο, όπως ο Γκαμπριέλ Πιερνέ, o Δημήτρης Μητρόπουλος, η Αύρα Θεοδωροπούλου κ.ά. Για την προβολή του εορτασμού των 90 χρόνων του Εθνικού Ωδείου έγινε συνέντευξη Τύπου, με ομιλητές στελέχη και συνεργάτες του Εθνικού Ωδείου αλλά και διακεκριμένους αρχιμουσικούς. Συγκεκριμένα μίλησαν οι: Χαρά Καλομοίρη, γενική διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, Περικλής Κούκος, συνθέτης - καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου, Θεόδωρος Αντωνίου, συνθέτης - ακαδημαϊκός - πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μίλτος Λογιάδης, μαέστρος - καλλιτεχνικός διευθυντής του Μ.Μ.Α., Στέλλα Μακρυγιάννη, πιανίστα - καθηγήτρια Θεωρητικών, Βαγγέλης Μπουντούνης, κιθαρίστας - έφορος τμήματος Νυκτών Εθνικού Ωδείου, Μιχάλης Μακρής, ιδρυτής και διευθυντής της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας - έφορος τμήματος Βυζαντινής Μουσικής Εθνικού Ωδείου και Άννα Διαμαντοπούλου-Αναστασιάδη, έφορος του τμήματος Σύγχρονου Τραγουδιού.
Η κα Χαρά Καλομοίρη έχοντας το τιμόνι του Εθνικού Ωδείου εδώ και 34 χρόνια, επεσήμανε το γεγονός ότι εν έτει 2016, και μετά από 90 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, δεν μπορεί ούτε το Εθνικό Ωδείο αλλά ούτε και κανένα άλλο ωδείο στον τόπο μας, να δώσει στους σπουδαστές τους τίτλους σπουδών που τους αξίζουν, δηλαδή τίτλους που πέρα από την κρατική αναγνώριση που βεβαίως έχουν, να διαθέτουν και τη διαβάθμιση που θα τους καθιστά εφάμιλλους και ισάξιους με τους διεθνείς τίτλους σπουδών. Και κάλεσε τη πολιτεία να σκύψει πάνω σ’ αυτό το καίριο αίτημα που αγγίζει τη ζωή και το μέλλον χιλιάδων σπουδαστών μουσικής.
Ως ένας ζωντανός μουσικός οργανισμός, προσφέρει κάθε χρόνο νέα σύγχρονα τμήματα. Φέτος εγκαινιάζει το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική Πατριδογνωσία για τη μύηση των παιδιών στην παραδοσιακή μουσική καθώς και το πρόγραμμα προπαιδείας Willems για παιδιά 3-6 ετών. Επίσης, ξεκινά ειδικά τμήματα για ενήλικες για καλύτερη μουσική ακρόαση-γνώση αλλά και καλλιτεχνική παρουσία (Μουσική Ακρόαση και Εκτίμηση, Κίνηση- Σκηνική Παρουσία-Performing Arts-Musical κ.ά.), ακολουθώντας τη φιλοσοφία της δια βίου μάθησης.
Το Εθνικό Ωδείο διατηρεί τρία φωνητικά σύνολα (Παιδική Χορωδία, Χορωδία Εθνικού Ωδείου, Παραδοσιακή & Βυζαντινή Χορωδία) καθώς και μουσικά σύνολα (Ορχήστρα Δωματίου, Ορχήστρα Κιθαριστών), που κάνουν σημαντικές εμφανίσεις εντός κι εκτός Αθηνών. Πολλές από τις εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται στις αίθουσες συναυλιών του κεντρικού Εθνικού Ωδείου και στο Καλλιτεχνικό Καφενείο Concerto, στο κεντρικό του κτίριο (Μάγερ 18).
Με πρόσφατη απόφαση, το Εθνικό Ωδείο παρέχει τη δυνατότητα για δωρεάν σπουδές και σε μικρό αριθμό από προσφυγόπουλα.
Αξιοσημείωτη η μεγάλη επετειακή συναυλία που θα πραγματοποιήσει στις 12 Νοεμβρίου, στις 8μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών αποφοίτων, χορωδιακών και μουσικών συνόλων του Ωδείου σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα κυρίως ελλήνων δημιουργών.