
Ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερα από 3 χρόνια μετά τον Ιούλιο του 2013, οπότε και διεξήχθη το ιδρυτικό του ενιαίου πλέον κόμματος. Το συνέδριο εκκίνησε με την ομιλία του γραμματέα της ΚΕ Πάνου Ρήγα και συνεχίστηκε με μακροσκελή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στις εργασίες συμμετέχουν πάνω από 2.800 μέλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από περίπου 590 Οργανώσεις Μελών. Οι γυναίκες αντιστοιχούν σε λίγο παραπάνω από το 30% του συνόλου των εκλεγμένων συνέδρων και η συμμετοχή των μελών στον προσυνεδριακό διάλογο απασχόλησε πάνω από το 70% των μελών.
Οι εργασίες, για πρώτη φορά υπήρξε πρόνοια να χωριστούν σε θεματικές, οι οποίες αντιστοιχούν με το κείμενο θέσεων που συζήτησαν οι ΟΜ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Την Παρασκευή και το Σάββατο συζητήθηκαν κατά σειρά οι θεματικές: Η Αριστερά στον 21ο αιώνα, το Κόμμα και Προγραμματικές αιχμές. Το Σάββατο, μετά το μεσημέρι και έως το βράδυ, διεξήχθησαν οι ψηφοφορίες επί του κειμένου θέσεων, της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου και των τροποποιήσεων του καταστατικού, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για την εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και Εξελεκτικής Επιτροπής.
ΧαιρετισμοίΠερισσότερα από 50 κόμματα από 30 χώρες περίπου είναι προσκεκλημένοι στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Την πρώτη ημέρα, από το βήμα του συνεδρίου μίλησε ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχαντίν Ντεμιρτάς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Την πιο σοβαρή περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 ανέλαβε την ευθύνη ενός βαριού φορτίου. Μια τέτοια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έναν αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία του ελληνικού λαού, θέλουμε να ξέρετε ότι το HDP είναι στο πλευρό σας».
Στο μήνυμα του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού υπερασπίστηκε τη θέση ότι η απάντηση στα προβλήματα που έχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ούτε στην ευρωλαγνεία, ούτε ο ευρωσκεπτικισμός, αλλά οι αγώνες για κοινωνική ανάπτυξη και δικαιοσύνη, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
Ο Πιέρ Λοράν, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους συνέδρους, για πολλοστή φορά τόνισε τη σύμπνοια του ΚΕΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο δρόμος για μια άλλη Ευρώπη θα είναι μακρύς, φτιαγμένος από νίκες και από ήττες, από παράδοξα, από διλήμματα, από διαφωνίες κάποτε. Αλλά δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχει μια Ευρώπη που μάχεται ενάντια στη λιτότητα, για το σεβασμό στη δημοκρατία, για να υπερισχύσει η ανθρωπιά επί των πιστωτών. Είστε όρθιοι και εμείς είμαστε δίπλα σας».
Χαιρετισμό από το βήμα του συνεδρίου την Παρασκευή απηύθυνε και το ηγετικό στέλεχος της γερμανικής αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι και η Μουνάματ Χατ από το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας.
Από το βήμα του συνεδρίου χαιρετισμό έστειλαν ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (προσφωνώντας μάλιστα το κοινό «συντρόφισσες και σύντροφοι»), η συντονίστρια των Οικολόγων Πρασίνων Χριστίνα Ευθυμιάδου με ξεκάθαρη γραμμή υπέρ μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας Πρασίνων και Αριστεράς, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, από τη ΝΔ ο Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος με αναφορές σε ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, χωρίς όμως τον κυρίαρχο διπολισμό.
Μήνυμα με το χαιρετισμό του έστειλε από βίντεο η επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς Γκάμπι Ζίμερ αναφερόμενη στην εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή που διεξάγεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχα, και ο επικεφάλης της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ανανέωσε την αλληλεγγύη της ευρωομάδας του με την ελληνική κυβέρνηση. Με βίντεο έστειλαν χαιρετισμό οι: Ματ Κάρθι από το Sinn Fein , η Mαρίζα Ματίας από το Bloco της Αριστεράς, η Κορνήλια Ερνστ από τη Die Linke, η Μαλίν Μπιορκ από το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας και η Τάνια Γκονθάλες από τους Podemos. Τέλος, μηνύματα αλληλεγγύης και χαιρετισμό στο συνέδριο με βίντεο έστειλαν ευρωβουλευτές του Progressive Caucus (Προοδευτική Συμμαχία): ο Γκιγιομ Μπαλάς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, η Τζούλι Ουάρντ από τους Εργατικούς της Αγγλίας, ο Ερνστ Ουρτασούν της Πρωτοβουλίας Πρασίνων - Καταλονία και η Έλι Σλέιν από το Possible της Ιταλίας
Σο συνέδριο παρεβρέθηκε και ο συμπρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σάλεχ Μουσλέμ (Συρία).Στις διεθνείς αντιπροσωπείες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: από την Κύπρο το ΑΚΕΛ, ο Πάμπλο Μπουστιντούι, συντονιστής Διεθνών Σχέσεων του Podemos, η Πρωτοβουλία των Πράσινων της Καταλονίας και η Ενωμένη Αριστερά, από την Ιταλία o γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Πάολο Φερέρο, ο Στέφανο Φασίνα από την Ιταλική Αριστερά και ο Μάρκο Ρεβέλι από τη «Λίστα Τσίπρα», η Μαρία Ρόλα από το Bloco της Πορτογαλίας, ο βουλευτής του Σιν Φέιν, Φράνσις Μολόι (Β. Ιρλανδία), από τη Γερμανία ο Αξελ Τροστ (Die Linke), από το Δίκτυο «Transform» ο Βάλτερ Μπάγερ και η Κατερίνα Αναστασίου, η Κριστιάνε Μάρινγκερ από το Κ.Κ. Αυστρίας και από την Αλβανία πολυμελής αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κινήματος, της Ομόνοιας και του κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επίσης, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Παλαιστίνη (Φατάχ, Λαϊκό Κόμμα και Δημοκρατικό Κόμμα), το Πολισάριο της Δυτικής Σαχάρας, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Αφγανιστάν, αλλά και από Ρωσία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Φινλανδία, Γεωργία, Ουγγαρία, Μ. Βρετανία .Εντυπωσιακή είναι και η παρουσία κομμάτων και κινημάτων της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ). Από τη Ρωσία παρών ήταν ο Αλεξάντερ Ρομάνοβιτς, του κόμματος Δίκαιη Ρωσία. Από τη Βραζιλία, η Τέρα Μπουντίνι θα εκπροσωπήσει το Κόμμα Εργασίας της Ρούσεφ και του Λούλα (PT). Από το Ελ Σαλβαδόρ θα παρευρίσκεται το Απελευθερωτικό Μέτωπο (FMLN), που βρίσκεται στη κυβέρνηση της χώρας, όπως και το Κόμμα των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, επίσης κυβερνητικό, FSLN.
Οι τάσεις, οι αριθμοί, οι επιτροπέςΕρωτηματικό παραμένει ο αριθμός των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, μιας και υπάρχουν φωνές που ζητούν τη μείωση τους έως και τα 120 μέλη, παρόλο που το πιθανότερο είναι να παραμείνει στα 200. Η Πολιτική Γραμματεία πιθανότατα θα παραμείνει με τον ίδιο αριθμό μελών και η σύνθεση της μάλλον θα επιμερίζεται στα 3 «Κ»: Κόμμα, Κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές διαφαίνεται πως οι ψηφοφορίες για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνουν με ενιαία λίστα.
Η Επιτροπή Καταστατικού αναμένεται να προτείνει 4 αλλαγές: 1) Ποσόστωση φύλου κατά 1/3 για όλα τα όργανα. 2) Περιφερειακή συγκρότηση. 3) Αλλαγές στη συγκρότηση τμημάτων. 4) Τέλος, εξετάζεται να συμπεριληφθούν στην ποσόστωση του ορίου του 25% για τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών στα όργανα του κόμματος και οι βουλευτές (εδώ καταγράφονται πιο ευρείες ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αποδυναμωθεί στελεχικά η Κεντρική Επιτροπή). Εκτός από την πρώτη αλλαγή, που έχει γίνει ομόφωνα δεκτή από την Κεντρική Επιτροπή και τα μέλη της Επιτροπής, για τις υπόλοιπες οι “53+” έχουν εκφράσει διαφωνίες και προτείνουν να μετατεθούν σε καταστατικό συνέδριο, που έχει αποφασιστεί να γίνει, ούτως ή άλλως, μέσα στον 2017.
Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης ετοιμάζουν ένα σχετικά σύντομο κείμενο με τις βασικές πολιτικές αιχμές, που συμπυκνώνει τη συζήτηση που έγινε στο συνέδριο.
Οι τρεις κυρίαρχες τάσεις έχουν εκδώσει τα κείμενα τους και προσδοκούν σε καλά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα των αποφάσεων του συνεδρίου. Διαφαίνεται πως πλειοψηφούσα τάση θα είναι εκείνη της Ενωτικής Κίνησης, όχι πάντως χωρίς επιμέρους ιδεολογικούς επιμερισμούς ή εμφάσεις στο εσωτερικό της. Στη συμβολή της «Να αναμετρηθούμε με την πραγματικότητα με στόχο να την αλλάξουμε» θέτει τρία κρίσιμα ερωτήματα και απαντά με 12 προτάσεις για έναν «μάχιμο» ΣΥΡΙΖΑ. Η «Πρωτοβουλία Μέλων 53+» παρενέβη με κείμενο της στο συνέδριο με 11 σημεία. Αναφέρεται ότι τώρα που ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση, πρέπει να εκπονηθεί οδικός χάρτης για όσο το δυνατόν γρηγορότερο απεγκλωβισμό από την επιτροπεία, το μνημόνιο και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό. Η Πλατφόρμα 2010 με 40 υπογραφές σε κείμενο 7 θέσεων με τίτλο «Για την Αριστερά του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» θέτει τους στόχους του επόμενου διαστήματος.
Βασίλης Ρόγγας