vereli
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την οικοδόμηση τείχους τεσσάρων μέτρων στην περιοχή του Καλαί, με σκοπό να εμποδιστεί η είσοδος προσφύγων στη Μεγάλη Βρετανία. Ο άγγλος υπουργός μετανάστευσης, Ρόμπερτ Γκούντγουιλ, δήλωσε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί ο φράχτης και τώρα είναι η σειρά του τείχους που θα δυσκολεύει τους πρόσφυγες που προσπαθούν να βρουν διεξόδους. Το έργο θα κοστίσει 1,9 εκατομμύρια λίρες, θα χρηματοδοτηθεί από το αγγλο-γαλλικό πακέτο ασφάλειας 17 εκατομμυρίων και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Θα φυτευθούν κατά μήκος του τείχους φυτά ώστε να μην είναι ενοχλητικό στην όψη, όμως το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
Οι πρόσφυγες ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους με κάθε πιθανό τρόπο στην προσπάθειά τους να βρεθούν από τις άθλιες συνθήκες του καταυλισμού του Καλαί με το όνομα «Ζούγκλα» στην άλλη πλευρά. Τουλάχιστον δεκατρείς έχουν σκοτωθεί, ενώ περνούσαν πεζοί από το τούνελ προς την Αγγλία και άλλοι ανεβαίνουν πάνω σε φορτηγά με την ίδια κατεύθυνση. Η εισροή προσφύγων προς τη Βρετανία δεν έχει σταματήσει και ούτε θα σταματήσει εντελώς, αλλά ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι το τείχος θα δυσκολέψει όσους προσπαθούν να ανέβουν σε φορτηγά.

Αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει και στις δύο χώρες. Ο Φρανσουά Γκενόκ, εθελοντής στο Καλαί, δήλωσε ότι «Αυτό το τείχος είναι η τελευταία εξέλιξη χιλιομέτρων παρακολούθησης και ήδη τοποθετημένων φραχτών. Απλώς οι άνθρωποι θα βρουν άλλο τρόπο για να κάνουν αυτό που θέλουν». Η Ένωση Οδηγών Φορτηγών με τη σειρά της δήλωσε ότι η ανέγερση του τείχους είναι μόνο μια σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων κατώτερων οικονομικά στρωμάτων και αντιτάσσουν τον καλύτερο έλεγχο στους δρόμους της Γαλλίας ως σημαντικότερο ζήτημα, λέγοντας επίσης ότι θα πρεπε να είναι αυστηροί οι έλεγχοι για τα τρία τελευταία χιλιόμετρα που οδηγούν στα τούνελ του Καλαί. Ο άγγλος υπουργός, όμως, φαίνεται αποφασισμένος και αναφέρει ότι το αγγλικό κράτος έχει ήδη επενδύσει σε πάρκινγκ ειδικά για τα φορτηγά που θα εισέλθουν στη χώρα με αυξημένη ασφάλεια, ούτως ώστε να μην μπορούν να τα προσεγγίσουν πρόσφυγες.
Παρόλα αυτά, ο ίδιος υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησης και αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια να ενταθούν οι διαδικασίες ένταξης των παιδιών κυρίως που βρίσκονται στο Καλαί. Ο Ρόμπερτ Γκούντγουιλ έγινε υπουργός και ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στις 16 Ιουλίου και δεν έχει επισκεφτεί ακόμα τον χώρο που έχουν μαζευτεί οι πρόσφυγες στο Καλαί, την περιοχή όπου στοιβάζονται πριν καταφέρουν ή όχι να εισέλθουν σε αγγλικό έδαφος, ούτε έχει προβεί σε συναντήσεις με τον βασικό συντονιστή του προσφυγικού ζητήματος για την Αγγλία.

Έπονται και άλλα τείχη

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Βρετανοί τονίζουν το πόσο ανέφικτο και απάνθρωπο είναι το σχέδιο του τείχους παρομοιάζοντάς το με αυτό που διατείνεται ότι θα κάνει ο Ντόναλτ Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικό. Επιπλέον, διάφορες διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς από αγρότες και οδηγούς φορτηγών, που θέλουν να αδειάσει η περιοχή από τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 7 χιλιάδες. Η μεγαλύτερη ροή προσφύγων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια προσκρούει στην ξενοφοβία και τα τείχη. Η Ουγγαρία έχει ήδη ένα στα σύνορά της με την Σερβία, ενώ η Αυστρία έχει ανακοινώσει ήδη την ανέγερση ενός τείχους, πάρα την κριτική που δέχονται για αυτό, καθώς παραβιάζεται η συνθήκη Σένγκεν. Ο γάλλος υπουργός εσωτερικών, Μπερνάρντ Καζενέ, σε πρόσφατη επίσκεψή του δήλωσε ότι η «Ζούγκλα», ο καταυλισμός του Καλαί πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει.


Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet