babassi

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν οικογενειακά επισκεπτήρια στις φυλακές Γρεβενών, Πάτρας και Ελεώνα Θήβας και σχεδιάζεται η λειτουργία τους σε όλες τις φυλακές.
Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στο χώρο των φυλακών που αποτυπώνουν τη βούληση του υπουργείο Δικαιοσύνης για αλλαγές στη μέχρι πρότινος σωφρονιστική διοίκηση. Στόχος η βελτίωση των συνθηκών κράτησης και η αλλαγή της σωφρονιστικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της επανένταξης στην κοινωνία.
Τα βασικά προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας είναι ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη δομών, από κατάλληλες κτιριακές δομές μέχρι δομές εκπαίδευσης και υγείας. Επιπλέον, είναι ο χώρος όπου η διαφθορά και η κατάχρηση εξουσίας κυριαρχούν. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης, ακόμα και της πιο μικρής, συναντά τεράστια εμπόδια, όχι μόνο λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και λόγω αντιδράσεων από το “σύστημα” των φυλακών.

Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει ως μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων. Παράλληλα, στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης τοποθετήθηκε προϊστάμενος στο Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σταύρος Μαντακιοζίδης, ο οποίος έχει ήδη διενεργήσει ελέγχους σε αρκετές φυλακές. Θυμίζουμε τον έλεγχο στις φυλακές Αυλώνα, όπου ανακαλύφθηκε κρυφό κελί με ιδιαίτερες ανέσεις για “συγκεκριμένους” κρατούμενους, με αποτέλεσμα να μετατεθούν η διευθύντρια και ο αρχιφύλακας της φυλακής.
Στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των κρατουμένων στόχος είναι μια συνολική μεταρρύθμιση για την παροχή όλων των μορφών εκπαίδευσης, από δημοτικό μέχρι λύκειο και τεχνική εκπαίδευση, σε όλους του κρατούμενους μέσα από ένα ενιαίο σύστημα. Μεσοπρόσθεσμα ενισχύονται οι υπάρχουσες δομές, όπως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπου θα προστεθούν στα οχτώ που λειτουργούσαν άλλα πέντε στις φυλακές Χανίων, Νιγρίτας, Μαλανδρίνου και Πάτρας. Πρόβλημα παραμένει, όμως, η επαρκής στελέχωση των δομών με εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς οι αποσπάσεις είναι σχεδόν αδύνατες και οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ αργούν τόσο πολύ που χάνονται σχολικές χρονιές.
Στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο συμφωνίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), δόθηκαν 20 υποτροφίες σε κρατούμενους και συμφωνήθηκε η δημιουργία κατεύθυνσης αντεγκληματικής - σωφρονιστικής πολιτικής και διοίκησης στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΕΑΠ, με ταυτόχρονη επιδότηση των σπουδών των υπαλλήλων των φυλακών από το υπουργείο. Παράλληλα, ψηφίστηκε διάταξη που διευκολύνει τις μεταγγραφές φοιτητών κρατουμένων. Παρά τις προσπάθειες στον τομέα της παιδείας, αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι παραμένει αδρανής η διάταξη που αφορά σε παρακολούθηση μαθημάτων με τη χρήση συσκευής γεωεντοπισμού (βραχιολάκι), καθώς συνεχίζουν να απορρίπτονται από το αρμόδιο Συμβούλιο οι αιτήσεις που κάνει ο κρατούμενος σπουδαστής Νίκος Ρωμανός. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση για την νέα αίτηση που έχει καταθέσει.
Επειδή η εκπαίδευση μέσα στη φυλακή αποτελεί ένα ουσιαστικό δικαίωμα που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στον κρατούμενο πρέπει να ενισχυθεί τόσο μέσα σε αυτή όσο και έξω, δεν νοείται κρατούμενος να έχει περάσει στο πανεπιστήμιο με τη βοήθεια του σχολείου της φυλακής και να του απαγορεύεται η φοίτησή του από το Συμβούλιο της φυλακής.

Εκκρεμεί ακόμα η υπαγωγή στο ΕΣΥ

Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, με το βασικό να είναι η έλλειψη οργανωμένου και ολοκληρωμένου συστήματος υγειονομικής κάλυψης για όλους. Υπάρχει άμεση ανάγκη για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όχι μόνο στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, αλλά και σε κάθε φυλακή της χώρας, ενώ γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν οι θέσεις που υπάρχουν και παραμένουν κενές. Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού έγιναν προσλήψεις γιατρών, και έτσι αυτή τη στιγμή υπηρετούν 6 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.
Το νοσοκομείο αυτό, παρά τη μείωση των ασθενών κρατουμένων και τις προσλήψεις, δεν μοιάζει με νοσοκομείο, αλλά πιο πολύ με σταθμό πρώτων βοηθειών. Το Προεδρικό Διάταγμα που εκκρεμεί, ώστε να γίνει επιτέλους η ένταξη των ιδρυμάτων αυτών στο ΕΣΥ, είναι έτοιμο και αναμένεται να εκδοθεί. Ειδικά για το Ψυχιατρείο θα προβλέπει την υπαγωγή του στη Ψυχιατρική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου το οποίο θα έχει όλη την θεραπευτική ευθύνη.

Χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών κράτησης ξεκίνησαν να δημιουργούνται χώροι επισκεπτηρίων για τους γονείς με τα παιδιά τους, όπου δεν υπάρχουν κάγκελα και τζάμια, αλλά ο χώρος μοιάζει με σαλονάκι με παιχνίδια και ζωγραφιές και κατά διάρκεια του επισκεπτηρίου δεν υπάρχει παρουσία φύλακα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν οικογενειακά επισκεπτήρια στις φυλακές Γρεβενών, Πάτρας και Ελεώνα Θήβας και σχεδιάζεται η λειτουργία τους σε όλες τις φυλακές.
Υπάρχει όντως μια κινητικότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο βελτίωσης των συνθηκών κράτησης, όμως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά και ουσιαστικά για να μιλήσουμε για πραγματική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων. Παρά την ψήφιση διάταξης που δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης και μετατροπής της ποινής σε κατ’ οίκον περιορισμό για τις μητέρες κρατούμενες, ακόμα υπάρχουν μητέρες με μικρά παιδιά μέσα στη φυλακή. Παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση των φοιτητών κρατουμένων, με δυσκολία δίνονται άδειες από τους αρμόδιους εισαγγελείς ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους. Είναι ανάγκη να έρθουν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή ο σωφρονιστικός και ο ποινικός κώδικας, ώστε οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα να είναι συνολικές και ριζικές, γιατί μπορεί τα μέχρι τώρα μέτρα να δείχνουν τη βούληση αλλά οι κρατούμενοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Αφροδίτη Μπαμπάση
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet