
Η Εριφύλη Χιωτέλλη, δασκάλα στη Λέσβο και συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, εκλέχθηκε μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η Ε. Χιωτέλλη είναι δραστήριο μέλος των κινημάτων αλληλεγγύης στο νήσι και η εκλογή της σηματοδοτεί πολλά για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Συζητάμε μαζί της για τα νέα της καθήκοντα, αλλά και όσα προβλήματα αντιμετωπίζει η Λέσβος.
Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα ΔρόσουΤι αποκόμισες από το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τι νέο προέκυψε;Ήταν ένα συνέδριο προσγειωμένο στην πραγματικότητα. Οι σύνεδροι μετέφεραν την αγωνία της κοινωνίας, για όσα μπορούν να γίνουν, μιας και δεν έχουν σχέση με τη διαπραγμάτευση, και για όσα δεν γίνονται, όπως και για τις ολιγωρίες που υπάρχουν σε νομοθετικό έργο και μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Αυτή η ανησυχία μεταφέρθηκε από ένα μεγάλο αριθμό συνέδρων. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό ότι στο συνέδριο επιβραβεύτηκε η προσπάθεια υπουργών, των οποίων το έργο είχε αριστερό πρόσημο και παρά τις επιθέσεις δεν έχουν υποχωρήσει, συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση.
Έλεγχος του κυβερνητικού έργουΠοια είναι τα καθήκοντα της νέας Κεντρικής Επιτροπής;Είμαι πολύ νέα σε αυτό. Η εμπειρία μου είναι η παρακολούθηση ορισμένων συνεδριάσεων της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής, από τη θέση της συντονίστριας της Λέσβου. Νομίζω πως η Κεντρική Επιτροπή οφείλει να δημιουργήσει μια επικοινωνία ανάμεσα στο κόμμα και την κυβέρνηση, να δημιουργήσει τους θεσμούς, ώστε το κόμμα να ελέγχει και όχι μόνο να παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο. Ακόμα, καθήκον της νέας Κεντρικής Επιτροπής είναι να συγκεκριμενοποιήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις απαιτήσεις του και τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Ο αγώνας που έχουμε ως κόμμα είναι πολύ δύσκολος, αλλά πολύ σημαντικός. Αυτή η κοινωνία δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάει μπροστά. Με μεγάλες δυσκολίες, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι εκεί για να θυμίζει και στην κοινωνία και στην κυβέρνηση ότι η κατεύθυνση του κόμματος και της κυβέρνησης είναι αριστερή.
Η δημοκρατία δεν χρειάζεται την ποσόστωσηΑρκετές από τις γυναίκες που εκλέχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή, τα κατάφεραν λόγω της ποσόστωσης. Ποια η θέση σου;Έχω μια αιρετική άποψη για την ποσόστωση, με προσβάλλει η ύπαρξή της. Θεωρώ ότι η ποσόστωση χρειάζεται όταν δεν υπάρχει δημοκρατία. Αν αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ένα κόμμα χωρίς δημοκρατία, που δεν αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε όλα τα μέλη του, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στο κόμμα. Όταν συμβεί αυτό, δεν χρειαζόμαστε την ποσόστωση. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, οι γυναίκες θα ήταν πολύ λιγότερες αν δεν υπήρχε ποσόστωση. Αυτό, βέβαια, για να μην είμαι αφελής έχει να κάνει με το ότι οι γυναίκες δεν ζουν μόνο μέσα στο κόμμα, αλλά και στην κοινωνία. Που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ λιγότερος χρόνος για να προσφέρει στα κοινά. Θεωρώ ότι σιγά σιγά η ποσόστωση πρέπει να αντικατασταθεί με την πρόνοια η γυναίκα να έχει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Αλλά αυτό πρέπει να το διεκδικήσουν πρώτα και κύρια οι γυναίκες. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε να μας παραχωρούν μια θέση, θα πρέπει να παλέψουμε να την κατακτήσουμε μέσα στο κόμμα.
Επειδή είσαι συντονίστρια της νομαρχιακής, ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Λέσβο;Το πρώτο ζήτημα είναι το προσφυγικό, το οποίο είναι διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν έχουμε να διαχειριστούμε ένα σταθερό πληθυσμό, αλλά έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Οι δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όπως αυτή της Μόριας, πρέπει να καταργηθούν. Πρέπει στο άμεσο διάστημα να απαντήσουμε πώς προστατεύουμε τα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ποια είναι η προοπτική για τους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί, πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν στερούνται κανενός δικαιώματός τους; Το δεύτερο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι οι συνέπειες στην οικονομία του νησιού, οι οποίες προέρχονται από το προσφυγικό. Θα πρέπει να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα, για να μπορέσει ο κόσμος να σταθεί στα πόδια του, για να παραμείνει και αλληλέγγυος. Διότι όταν οι ανάγκες αυξάνονται πολύ εύκολα, θεωρίες όπως αυτές που υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή, βρίσκουν ευήκοα ώτα. Το τρίτο είναι να δούμε τα νησιά, στο πλαίσιο των ιδιαίτερων προβλημάτων που προέρχονται από την απόστασή τους από το κέντρο. Τα νησιά έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά και να ιδωθούν ως ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Κανένα παιδί έξω από το σχολείοΑπό τη θέση της δασκάλας, τι ζητήματα πιστεύεις ότι πρέπει να αναδειχθούν;Φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά το ολοήμερο σχολείο. Δεχθήκαμε μεγάλη επίθεση για αυτή την προσπάθεια, παρότι είναι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου. Το γεγονός ότι υλοποιείται σε περιόδους κρίσης και μνημονίων το ανάγει σε ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Ακόμα, για πρώτη φορά ξεκινήσαμε με τους δασκάλους στα σχολεία. Δεν τέλειωσε, όμως, εδώ αυτό το στοίχημα. Έχουμε να λύσουμε το πρόβλημα των μόνιμων διορισμών, μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα, διότι οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας δεν ήταν ποτέ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια αναγκαιότητα της στιγμής, αλλά στόχος μας είναι η ζυγαριά να γύρει υπέρ των μόνιμων προσλήψεων.
Όσον αφορά την ένταξη των προσφυγόπουλων, τι προβλήματα αντιμετωπίζετε;Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση των γονέων, οι οποίοι φοβούνται πράγματα που δεν θα έπρεπε να φοβούνται. Αλλά, ξέρετε, ο φόβος δεν έχει λογική, γι’ αυτό και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο των ρατσιστών. Επείγει, λοιπόν, η ενημέρωση της κοινωνίας, από τις σχολικές κοινότητες, αλλά και από τις μονάδες Υγείας. Είναι ξεκάθαρο πως κανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από το σχολείο. Αυτός είναι ένας αγώνας που θα κερδίσουμε. Κανένα παιδί δεν θα έχει λιγότερα δικαιώματα από τα δικά μας παιδιά. Αυτό το χρωστάμε σε αυτά τα παιδιά, μετά από όσα έχουν περάσει. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και η κοινωνία θα το αντιμετωπίσει ψύχραιμα. Άλλωστε στη Μυτιλήνη έχουμε πολλά παιδιά που έχουν έρθει από άλλες χώρες και έχουν ενταχθεί εδώ και χρόνια στην κοινωνία. Για εμάς το προσφυγικό δεν είναι καινούριο, δεν ξεκίνησε από τη Συρία, υπήρχε πάντα στο νησί μας. Γι’ αυτό τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο και δεν θα τους περάσει.
•