Άστοχοι χειρισμοί, πάτημα για τη διαπλοκήΣτην ολομέλεια του ΣτΕ επικράτησε, τελικά, η σκληρή γραμμή. Παρά την ισχυρή και σημαντική από την άποψη του αριθμού αντίδραση της μειοψηφίας (11 έναντι 14), η ολομέλεια προτίμησε να αποφύγει τη μέση οδό και να ρίξει το βάρος της στη νομιμοποίηση μιας ανομίας που συνεχίζεται, με επαναλαμβανόμενα επεισόδια, πάνω από 27 χρόνια.
Και το έκανε ερχόμενη σε αντίθεση με την ίδια τη δικιά της παλαιότερη κρίση ότι η μη νόμιμη και υπό όρους κανονική αδειοδότηση των καναλιών έρχεται σε εκκωφαντική αντίθεση με το κατοχυρωμένο συνταγματικά δημόσιο συμφέρον. Το έκανε, επίσης, προσποιούμενη ότι δεν είδε πως η απουσία του ΕΣΡ από τη διαδικασία οφείλεται στη μεθοδευμένη άρνηση της ΝΔ να συμπράξει στη συγκρότησή του.
Με την επιλογή της δίνει ακόμα περισσότερο χρόνο σε όσους συνήθισαν πια στην ανομία και την ασυδοσία και επιθυμούν να νέμονται χωρίς όρους και αδαπάνως τις δημόσιες συχνότητες. Απορρίπτοντας δε την επιλογή των ίσων αποστάσεων, επιτρέπει στη ΝΔ να συναριθμεί το ΣτΕ στους συμπαραστάτες της γραμμής της, που είναι γραμμή στήριξης των ιδιοτελών συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων στην απόφαση ήταν χαρακτηριστικές. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης την υποδέχτηκαν σαν επιβεβαίωση της άποψής τους περί αντισυνταγματικότητας του σχετικού νόμου, ενώ η ΝΔ, παρά τις προκλήσεις που της απευθύνθηκαν, δεν έχει ακόμα πει με τον απλούστερο και σαφέστερο δυνατό τρόπο ότι είναι διατεθειμένη άμεσα να συμπράξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση δια της κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν σκληρή, αλλά χωρίς να ενημερώνει και να διαβεβαιώνει για τα συγκεκριμένα επόμενα βήματα, με τα οποία είναι δυνατόν να αποκρουστούν οι βλέψεις και οι ιδιοτελείς επιθυμίες όσων έχουν μάθει πια στην ασυδοσία. Σε αντίθεση με την εξίσου απορριπτική τής απόφασης, αλλά περισσότερο στραμμένη στους πολιτικούς αντιπάλους ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να συγκληθεί τη Δευτέρα η διάσκεψη προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και αμέσως μετά να κατατεθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τα περαιτέρω. Η ΝΔ και όσοι την ακολουθούν από κοντά ελπίζοντας στην ευμένεια των καναλαρχών, πρέπει να αισθανθεί υποχρεωμένη πια να προχωρήσει σε βήματα σύστασης ενός πεδίου αυστηρής νομιμότητας, πρώτα απ’ όλα συμπράττοντας στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Η κυβέρνηση οφείλει να οργανώσει με περισσότερη προσοχή και μεγαλύτερο βάθος χρόνου απ’ ό,τι μέχρι σήμερα τα επόμενα βήματά της, γνωρίζοντας πια πολύ καλά ότι η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν ήταν ποτέ ούτε θα είναι περίπατος σε δάσος που δεν έχει λύκους. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται, οικονομικά και πολιτικά, είναι τεράστια. Ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι στηριγμένο πάνω στον κοινό τόπο της σύμπτωσης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων στο έδαφος μιας επιχείρησης μονοφωνικής προπαγάνδας, που ψευδεπίγραφα παρουσιάζεται σαν αίτημα πολυφωνίας.