Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου • • catana@freemail.gr

 

Happy Birthday

Η έκθεση-αφιέρωμα στο Γιώργο Λάππα με τίτλο Happy Birthday, με αφορμή την πρόσφατη και αναπάντεχη απώλειά του, αποτελεί μια ερμηνευτική πρόκληση, καθώς προσπαθεί να κατανοήσει την έρευνα του καλλιτέχνη, τη δύναμη και την ενέργεια του έργου του. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται πρόσφατα και εν πολλοίς άγνωστα έργα του, προκειμένου να συσχετιστούν οι πολιτισμικές του αναφορές με το ιστορικό περιβάλλον του Μουσείου Μπενάκη. Ζητούμενο είναι επίσης να αναδειχθούν πτυχές των αναζητήσεών του, τόσο μέσα από σημαντικές εγκαταστάσεις και γλυπτά από διάφορες ενότητες του πρόσφατου έργου του που αποδίδουν το στίγμα και το εύρος των πειραματισμών και των κατευθύνσεών του, όσο και μέσα από μικρά γλυπτά από αλουμίνιο που κατασκεύαζε συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες. O Γιώργος Λάππας υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους έλληνες γλύπτες του 20ού αιώνα, σμιλεύοντας μια απολύτως δική του σύγχρονη καλλιτεχνική γλώσσα, πυκνή σε σκέψεις, που διαπραγματεύεται βασικά ανθρώπινα αισθήματα: την τραγωδία, την κάθαρση, το αίνιγμα και τη μοίρα. Η έκθεση διαρκεί έως τις 20 Νοεμβρίου. Ωράριο: Τετάρτη, Παρασκευή 09.00 – 17.00, Πέμπτη, Σάββατο 09.00 – 24.00, Κυριακή 09.00 – 15.00. Τιμή εισιτηρίου: κανονικό 9 ευρώ, μειωμένο 7 ευρώ.
Μουσείο Μπενάκη–Κεντρικό Κτήριο (Κουμπάρη 1, Αθήνα, τηλ.: 2103671000)

Εννέα Ρωσικές Ιστορίες

Στην έκθεση Εννέα Ρώσικες Ιστορίες παρουσιάζονται έργα σημαντικών ρώσων καλλιτεχνών, τα οποία δωρίθηκαν από τους ίδιους και ανήκουν στις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ή είναι χρησιδάνεια μακράς διαρκείας, ενώ πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για έργα που αφηγούνται ιστορίες προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων, αναφέρονται σε πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες και συνθήκες, άπτονται σύγχρονων προβληματισμών και ζητημάτων, θέτοντας, παράλληλα, κοσμοθεωρητικές και φιλοσοφικές έννοιες. Μεταδίδουν την ενεργό-κριτική στάση των δημιουργών τους, διαμορφώνουν μια ενιαία εικαστική πρόταση, μια παρεμβατική συλλογικότητα σε μια εποχή έντονων και δραματικών ανακατατάξεων, ραγδαίων και αναπάντεχων μεταβολών. Η έκθεση λειτουργεί έως τις 20 Νοεμβρίου.
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας, τηλ.: 2410671176)

4+2

Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου τέσσερις ιταλοί καλλιτέχνες και δύο έλληνες παρουσιάζουν έργα αινιγματικά και συνειρμικά, που ρέουν αέναα στο χώρο και το χρόνο, διατηρώντας σαφή απόσταση από την παραστατική ζωγραφική, σε μία διαρκή αναζήτηση της μορφής. Κάθε καλλιτέχνης χειρίζεται το χρώμα και τη μορφή σκιαγραφώντας την πραγματικότητα όπως την εκλαμβάνει ο ίδιος. Για τη Μάγδα Αστέρη το πιο σημαντικό κομμάτι αποτελεί το φως, ο Ρόης Παπαγγέλου αναφέρεται σε μια ρέουσα εντύπωση που υπάρχει σε μια μορφή τέχνης και στα έργα του Αριστομένη Κατσούλα αναδεικνύεται ένα διηγηματικό υλικό. Τα γλυπτά του Giovanni Albino αποτελούν φιγούρες που διακλαδώνονται στο χώρο, ο Pasquale Guastamacchia κινείται μέσα από φανταστικές ζώνες απογυμνωμένες από σύμβολα, αλληγορίες, πεπρωμένο, ενώ η τέχνη του Edoardo Iaccheo αποτελεί διάλογο με τη συνείδηση και την εσωτερικότητα. Τέλος, η ζωγραφική του Antonio Laurelli, προερχόμενη από τον ουμανισμό και το διαφωτισμό αλλά και τη μηχανή, μας θυμίζει τους φουτουριστές, χωρίς ωστόσο τη ρομαντική τους ηχώ. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00–14:30 & 17:30–20:30, Τετάρτη, Σάββατο: 11:00–16:00, Κυριακή, Δευτέρα: κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, τηλ.: 211 182 38 18)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet