Του Βασίλη ΡόγγαΟ στόχος του Σταύρου Θεοδωράκη για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν το 10%. Τελικά, κατάφερε και συγκέντρωσε λιγότερο από το μισό, περίπου 4%. Οι βουλευτές που του αναλογούσαν ήταν 10. Πλέον έχει μείνει με 8 και μάλλον έπεται συνέχεια.
Ο Ιάσων Φωτήλας ήταν η τελευταία και κάπως προδιαγεγραμμένη αποχώρηση. Είχε φροντίσει με τη στάση του και τη ρητορική του να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματος και να προκρίνει τη συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, θεωρώντας πως το Ποτάμι δεν μπορεί να σταθεί αυτόνομα. Ο γραμματέας οργανωτικού του κόμματος, πάντως, φρόντισε να δείξει και την τάση που επικρατεί στο κόμμα του, λέγοντας πως τα παλαιά κόμματα (υπονοώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) προσπαθούν να πείσουν στελέχη του να το εγκαταλείψουν. Τώρα, κατά πόσο για τις αποχωρήσεις ευθύνονται οι άλλοι και όχι το κόμμα που δεν έχει συνοχή, είναι μια συζήτηση που όσο αργεί να τεθεί εσωκομματικά, τόσο τα στελέχη θα αποχωρούν.
Δεν είναι, ίσως, μακριά και η διαφοροποίηση του Σπύρου Λυκούδη. Σε συνέντευξη του, στις αρχές της εβδομάδας, στα Παραπολιτικά, δεν έκρυψε τις διαφορές που τον χωρίζουν από τον Σταύρο Θεοδωράκη, από άλλη πολιτική σκοπιά.
Αποχωρήσεις προς όλες τις κατευθύνσειςΔεν αποκλείεται η τρίτη απομάκρυνση να οδεύσει προς την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού ο κ. Λυκούδης φέρεται δυσαρεστημένος από την ανθενωτική τροπή, που πήραν τα πράγματα στο χώρο του Κέντρου. Και κάπως έτσι οι αποχωρήσεις θα είναι προς τρεις κατευθύνσεις: προς το ΠΑΣΟΚ, ��ρος τη ΝΔ και…προς το άγνωστο, μιας και ο κ. Θεοχάρης…έφυγε από το κόμμα που ίδρυσε, αμέσως μετά την αποχώρηση του από το Ποτάμι. Ο κ. Θεοδωράκης δεν φαίνεται να μπορεί να αντιληφθεί ότι θα του στοιχίσει περισσότερο από όσο νόμιζε το σπάσιμο της ενότητας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μπορεί ο συσχετισμός δύναμης να ήταν πράγματι εξαιρετικά δυσμενής για το νεοπαγές κόμμα, αλλά από την πλήρη εξαέρωση η προσθήκη και η συμβολή σε ένα πιθανότατα βιώσιμο εκλογικά σχήμα ήταν μια καλύτερη επιλογή.
ΠΑΣΟΚ TVΑπό την άλλη μεριά, στο ΠΑΣΟΚ μετρούν επίσης μια σημαντική απώλεια. Ο Γιάννης Δατσέρης, μιλώντας σε εκδήλωση του Δικτύου Σύγχρονων Δημοκρατών εξέφρασε την αποστασιοποίησή του από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Δατσέρης απάντησε και για το λόγο που απέτυχε το ενιαίο εγχείρημα της κεντροαριστεράς. «Η δυσκολία προσαρμογής των ηγεσιών στις σύνθετες απαιτήσεις μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης εξουσίας. Μικροί αρχηγοί σε μεγάλες παρατάξεις υπήρξαν και θα υπάρξουν, μεγάλοι ηγέτες σε μικρά κόμματα δεν περιγράφονται».
Στο ΠΑΣΟΚ έχουν, όμως, να αντιμετωπίσουν και τον εσωτερικό διπολισμό, που όπως και στο Ποτάμι, όσο το αποφεύγουν, τόσο θα γιγαντώνεται. Ο κ. Βενιζέλος συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως σκιώδης αρχηγός του κόμματος περιοδεύοντας με τον «Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση». Μετά την ομιλία του στην Καλαμάτα, στις 21 Οκτωβρίου, όπου σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης παρίσταντο όλα τα τοπικά στελέχη της ΝΔ που πρόσκεινται στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Βενιζέλος μιλάει την προσεχή Δευτέρα στη Λάρισα μαζί με τους Χωμενίδη και Βακάλη για τη «θεσμική εκτροπή». Ο ίδιος, φυσικά, δεν κρύβει την προτίμηση του στον κ. Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό είναι μήνυμα του στο twitter την προηγούμενη εβδομάδα: «Εμείς συνεργαζόμαστε με αυτούς που συμφωνούν με τη στρατηγική μας. Η ΝΔ προσχώρησε στη στρατηγική μας το 2012».
Τέλος, πρεμιέρα έκανε και το κανάλι του ΠΑΣΟΚ! Στόχος του τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ είναι το κανάλι να εκπέμπει σε καθημερινή βάση, έχοντας τρίωρο πρόγραμμα (18:00-21:00) το οποίο θα δίνει βάση στη νέα γενιά, θα περιλαμβάνει συζητήσεις για την επικαιρότητα και φυσικά θα ενημερώνει το κοινό για τις θέσεις της παράταξης. Πρόκειται, βεβαίως, για διαδικτυακό εγχείρημα, που διαφημίστηκε από το κόμμα ως εξής: «την ώρα που οι άλλοι κλείνουν κανάλια, εμείς ανοίγουμε». Κάτι έχει ξεχάσει το κόμμα για την ΕΡΤ…