Ξεκίνησαν από την Δευτέρα οι διαδικασίες εκκένωσης του καταυλισμού προσφύγων στο Καλαί της Γαλλίας. Σχεδόν 7.000 άτομα, ανάμεσά τους 1.300 παιδιά, διέμεναν στις σκηνές και τα πρόχειρα κτίσματα του καταυλισμού. Περίπου 10.000 φυλλάδια με οδηγίες διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες από τις γαλλικές αρχές, ενημερώνοντας τους να καταγραφούν σε κάποιο κέντρο, ώστε να μεταφερθούν κα να ζητήσουν άσυλο στην περιοχή στην οποία θα μεταβούν.
Αντιδράσεις σημειώθηκαν όταν πρόσφυγες, που αρνούνταν να φύγουν και επιθυμούσαν να ζητήσουν άσυλο στη Βρετανία, προσπάθησαν να ανέβουν σε φορτηγά, με κάποιους να ξεκινούν ταραχές, που διαλύθηκαν με δακρυγόνα από την αστυνομία.
Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι 200 ανήλικοι πέρασαν τα βρετανικά σύνορα αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την Συνθήκη του Δουβλίνου, οι ανήλικοι μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη Βρετανία, εάν έχουν κάποιο συγγενή που μένει μόνιμα εκεί. Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι περιπτώσεις των παιδιών που διαθέτουν συγγενείς στη χώρα θα έχουν προτεραιότητα, όπως και ότι θα δεχτούν παιδιά που ανήκουν στις ακόμα πιο ευπαθείς ομάδες: όσα βρίσκονται ασυνόδευτα και κυρίως όσα είναι κορίτσια ή κάτω των 13 χρόνων.
Η ασφάλεια των παιδιών υπό όρουςΠερί τα 800 παιδιά από τα παραπήγματα του Καλαί εξετάζονται από τις βρετανικές αρχές, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τα κριτήρια να περάσουν τα σύνορα, με τα ίδια να διατείνονται ότι έχουν έστω ένα συγγενή στην άλλη πλευρά. Οι Γιατροί του Κόσμου δηλώνουν ότι τα παιδιά πρέπει να μεταβούν στη Βρετανία το συντομότερο δυνατό για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους και να μην καταλήξουν αντικείμενα εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Ωστόσο, ορισμένοι Άγγλοι Συντηρητικοί δηλώνουν δυσαρεστημένοι, διότι θεωρούν ότι κάποια από τα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερα από 18 χρονών και ζητούν περεταίρω εξετάσεις.
Ο Λη Ντέινς, διευθυντής της οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου, δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της για μια σταδιακή και ασφαλή εκκένωση του Καλαί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η εκκένωση του Καλαί αγνοεί παντελώς τις βασικές ανάγκες και θα είναι τραυματική για άτομα που βρίσκονται ήδη σε ακραία κατάσταση. Το Καλαί είναι μιας πρώτης τάξης ανθρωπιστική επείγουσα ανάγκη, η οποία δε θα μπορούσε να είχε γίνει ανεκτή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη και η οποία έχει αγνοηθεί τόσο από τις γαλλικές όσο και από τις αγγλικές αρχές». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι πρόσφυγες δεν θα εξαφανιστούν από το στρατόπεδο, πολλοί θα συνεχίσουν να έρχονται στο Καλαί, όπου δεν θα έχουν άλλη επιλογή πέρα από το να ζήσουν σε ακόμη πιο δεινές συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα, όπως τρεχούμενο νερό. Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι όσον αφορά τη φυσική, αλλά και τη ψυχική τους υγεία».
Σύμφωνα με την Κλαιρ Μόζλι, εθελόντρια φιλανθρωπικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στο Καλαί, όσοι πρόσφυγες αρνούνταν να αποχωρήσουν, αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο σύλληψης από τις γαλλικές αρχές. Ενώ τον κύριο όγκο της φροντίδας των προσφύγων τον είχαν αναλάβει εθελοντές δίνοντας ρούχα, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης.
Οι πρόσφυγες τώρα έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρονται σε άδεια διαμερίσματα, σε παλιά σχολεία και σε αχρησιμοποίητους δημόσιους χώρους, καθώς η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ως το Δεκέμβρη να τους έχει απομακρύνει όλους από την περιοχή. Η Βρετανία είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τους προσφυγικούς πληθυσμούς λόγω της οικονομάς της, αλλά και γιατί συνήθως τα αγγλικά είναι η ξένη γλώσσα που γνωρίζουν.
Αποτρόπαιος ρατσισμόςΚι ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές καθυστερούν στην προσπάθεια ένταξης των προσφύγων, ένα περιστατικό στη Γερμανία θυμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης. Ένας 17χρονος Σομαλός αυτοκτόνησε πέφτοντας από παράθυρο πολυκατοικίας, ενώ διάφοροι ένοικοι το βιντεοσκοπούσαν και τον παρότρυναν να πέσει στο κενό. Οι ρατσιστικές φωνές πληθαίνουν στη Γερμανία και η δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ μειώνεται λόγω της πολιτικής της στο θέμα του προσφυγικού. Διαδηλώσεις με ρατσιστικά συνθήματα οργανώνονται και Γερμανοί δηλώνουν ότι οι πρόσφυγες θα κατεβάσουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής στην χώρα τους.
Όλγα Βερελή