Αύριο Δευτέρα διάσκεψη προέδρων της βουλής για τη συγκρότηση ΕΡΣ.Αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία-γέφυρα από την κυβέρνηση
Η προηγούμενη εβδομάδα έβριθε από αναλύσεις και εκτιμήσεις για την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είχε κρίνει με 16 υπέρ και 9 κατά παραδεκτή την προσφυγή των καναλιών εναντίον του νόμου 4339 ή αλλιώς «νόμου Παππά». Τα σενάρια εναλλάσσονταν συνεχώς, μέχρι την ανακοίνωση από τους δημοσιογράφους, διότι η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση, της απόφασης περί αντισυνταγματικότητας του νόμου. Μάλιστα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλούνταν δημοσιογράφοι του συστημικού τύπου, «το σκεπτικό της απόφασης αλλά και η απόφαση συνολικά θα αποτελέσουν τη δικαστική κρίση για ένα θέμα που διαθέτει τεράστια πολιτική φόρτιση, ενώ οι συνέπειες της μίας ή της άλλης εκδοχής είναι μεγάλες και το πολιτικό κόστος ή όφελος αντίστοιχα σημαντικό».
Το χρονικόΣύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη διάσκεψη της Τετάρτης αναπτύχθηκαν τρεις θέσεις, που τέθηκαν προς ψήφιση. Η μία έκρινε πως υπάρχει παραβίαση του συντάγματος, και συγκεκριμένα του άρθρου 15, στο νόμο 4339 και ειδικά ως προς την ανάθεση της αρμοδιότητας αδειοδότησης των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας. Η δεύτερη έκρινε πως ο νόμος είναι συνταγματικός και η τρίτη προέβλεπε πως η απόφαση θα είχε προδικαστικό χαρακτήρα και θα έδινε διορία ενός μήνα για να αποφανθεί οριστικά, εντός του οποίου θα έπρεπε να έχει συγκροτηθεί το ΕΡΣ και να τοποθετηθεί επί του νόμου. Η πρώτη πρόταση έλαβε 14 ψήφους, η δεύτερη 11 και η τρίτη, που ήταν πρόταση του προέδρου του ΣτΕ, έλαβε 3 ψήφους. Με την απόφαση του ΣτΕ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι εκείνο που έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα να εκκινήσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, χωρίς ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο να θίξει άλλες διατάξεις του νόμου, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των αδειών.
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση και εν θερμώ και κατέληξε να δεχτεί τα πυρά της αντιπολίτευσης, και όχι μόνο. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκρινε πως η απόφαση «προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου», προσθέτοντας πως το ΣτΕ είναι αυτό που «έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, το μαύρο στην ΕΡΤ, το PSI, που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία». Πρόσθεσε πως η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ πόρους», ενώ κατέληξε πως «η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.»
Η αντίδραση της αντιπολίτευσηςΟι πρώτες ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν ένα τόνο πανηγυρικό ως προς την απόφαση του ΣτΕ, καθώς τους έδινε την ευκαιρία να θέσουν εκ νέου ζήτημα εκλογών ή/και να κατακρίνουν την κυβερνητική πολιτική ως προς τη διαχείριση του τηλεοπτικού τοπίου. Η Νέα Δημοκρατία τόνισε πως «ο διαγωνισμός-παρωδία ακυρώθηκε. Ο «νόμος Παππά» ανήκει πια στο παρελθόν», προσθέτοντας πως «για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου» τις επόμενες μέρες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε την παραίτηση του Ν. Παππά, την οποία έθεσε ως προϋπόθεση για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΡΣ. Σε δήλωσή της και η Φ. Γεννηματά δεσμεύτηκε πως «όσον μας αφορά θα συμβάλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες, ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο (...) Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο υπουργός κ. Παππάς.» Ομοίως, το Ποτάμι ζήτησε την παραίτηση του υπουργού και πρόσθεσε «αφού [σ.σ. Ο Ν. Παππάς και ο Α. Τσίπρας] αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι στον πρόεδρο της βουλής».
Οι προθέσεις της κυβέρνησηςΠέραν τούτων η κυβέρνηση, την Πέμπτη το πρωί, άρχισε να ξετυλίγει τις προτάσεις της, δυστυχώς χωρίς τον απαραίτητο συντονισμό. Ο Ν. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε ότι ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί από το ΕΡΣ και πως τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη βουλή νέα ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες. Θα πρόκειται για μια ρύθμιση-γέφυρα για την έκδοση προσωρινής άδειας για τους ιδιοκτήτες καναλιών, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να τους δοθεί δικαίωμα χρήσης της συχνότητας που καταλαμβάνουν για ένα χρόνο. Ακόμα, ο πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε πως οι διαδικασίες συγκρότησης του ΕΡΣ θα ξεκινήσουν αφού εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ και το σκεπτικό αυτής.
Είδαν ΕΡΣ και αποχωρούνΟ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Π. Παυλόπουλο τη Δευτέρα, δήλωσε πως «είναι χρέος μου να δώσω λύση και στο τραγικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο τηλεοπτικό τοπίο. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία καταθέτει άμεσα εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου για την αντιμετώπισή του», ενώ πρόσθεσε πως «η υιοθέτηση της πρότασής μας, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν τις δίκες τους ευθύνες.» Με αυτή του τη δήλωση έδειξε πως δεν διαφαίνεται να είναι στις προθέσεις της ΝΔ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη μη συγκρότηση του ΕΡΣ τόσο καιρό, ενώ θα θέσει και νέα εμπόδια. Αυτό επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα με δήλωση του κ. Γ. Κουμουτσάκου.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατακρίνει τη νομοθετική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε σημειώνοντας πως «η σπουδή για νέα νομοθετική πρωτοβουλία, πριν την τυπική έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και πριν την διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή για το νέο ΕΣΡ, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα λάθη της. Ή, ακόμα χειρότερα, επιλέγει την ανατροφοδότηση και ένταση της κρίσης για μικροκομματικό όφελος.»
Παρότι είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη συγκρότησης του ΕΡΣ, πέραν της απόφασης του ΣτΕ και για λόγους ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να αποφύγουν να τοποθετηθούν ή, αν το κάνουν, φροντίζουν η θέση τους να έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Μάλιστα, ο Α. Λοβέρδος τόνισε πως ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ «δεν πάνε σε ραντεβού στα τυφλά», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γ. Καρράς εξέφρασε επιφυλάξεις για την «αντικειμενικότητα και συνταγματικότητα του νόμου γέφυρα».
Όπως σημείωσε η Ο. Γεροβασίλη «απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα σταθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία». Και πράγματι θα φανούν οι διαθέσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενός από τα δύο όργανα της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού αποφασίστηκε πως τελικά αύριο, Δευτέρα, στις 5 μ.μ. θα συγκληθεί η διάσκεψη προέδρων της βουλής και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οποιεσδήποτε νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ιωάννα Διαλεισμά ΣΥΡΙΖΑ: Θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο«O ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε και συγκρούεται με την ανομία και την ασυδοσία που επί 27 χρόνια κυριαρχεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που δημιούργησε εύφορο έδαφος στη διαπλοκή αλλά και στην παραπληροφόρηση. Συγκρούστηκε και συγκρούεται με οικονομικά ισχυρούς επιχειρηματίες, καταπατητές δημοσίων συχνοτήτων, οι οποίοι πίστευαν ότι θα βρίσκονται για πάντα στο απυρόβλητο. Έχουν καταλάβει πια ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εποχές όπου κάποιοι βρίσκονταν υπεράνω του νόμου τέλειωσαν οριστικά. Όσοι αυτή τη στιγμή επιχαίρουν για την απόφαση του ΣτΕ, προδίδουν τη θέση τους. Υπερασπίζονται την ανομία, την οποία οι ίδιοι καλλιέργησαν και εξέθρε��αν, εις βάρος της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Υπερασπίζονται τους λίγους, τους ευκατάστατους καναλάρχες, εις βάρος όσων επλήγησαν από την κρίση. Η αντιπολίτευση, με προεξάρχουσα τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, που σήμερα αυτοπαρουσιάζεται ως υπέρμαχος της συνταγματικής τάξης, ενώ εδώ και μήνες παρεμποδίζει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Η διαπλοκή δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σύμμαχο.
Έχει έρθει η στιγμή που η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να δώσει καθαρές απαντήσεις, όχι στην κυβέρνηση αλλά στους πολίτες. Δέχεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να πληρώνουν για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού; Θα συναινέσει, επιτέλους, στη συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα; Ή θα παρακωλύει τις όποιες διαδικασίες ρύθμισης, υπακούοντας στα συμφέροντα της διαπλοκής, την οποία εξέτρεφε επί χρόνια; Όσο κι αν κάποιοι ονειρεύονται εκλογές ή υποχωρήσεις, απέναντι σε διάφορα σκοτεινά συμφέροντα, να είναι βέβαιοι ότι δεν θα τους περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα το κάνει.»