Κηδεύτηκε την περασμένη Τρίτη, στο χωριό του, το Καπαρέλλι Βοιωτίας, ο Κώστας Μαγκούτας, αγωνιστής, στις πρώτες γραμμές των αγώνων των οικοδόμων τη δεκαετία του ‘60. Στην κηδεία παρέστησαν, ανάμεσα στην οικογένεια, τους συγχωριανούς, τους συναδέλφους και συντρόφους του από την Ο.Μ. Θήβας, ο αγωνιστής της εθνικής αντίστασης Γιώργος Καλατζής, πρόεδρος της κοινότητας επί πολλά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, ο συνάδελφος και σύντροφός του Πολύδωρας Κωνσταντινίδης, ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, οι αντιδήμαρχοι Κ. Φίλης και Γ. Παπαδιάς, εκ μέρους της «Εποχής», ο Μπάμπης Κοβάνης. Από τη Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρέτισε τον Κώστα Ο Δ. Χατζησωκράτης και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπαλάφας.
Μιλάω προσωπικά, μιλάω στο όνομα της κυβέρνησης και του πολιτικού μας φορέα, αλλά είμαι βέβαιος και εκ μέρους όλων. Είναι εδώ οι δικοί σου άνθρωποι, Κώστα. Η οικογένειά σου, οι συμπατριώτες σου, οι φίλοι σου, οι σύντροφοί σου.
Κώστα, ανήκες σε ένα ξεχωριστό κομμάτι στον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου, αλλά και του διαρκούς αγώνα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Και είναι αυτοί οι πολλοί, μαζί με αυτούς και εσύ, Κώστα, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις, που πλάθουν την ιστορία, που αφήνουν ένα συλλογικό αποτύπωμα με τη ζωή και τη δράση τους.
Σε αυτό το αποτύπωμα έχεις συνεισφέρει και εσύ, Κώστα, με όλη τη ζωή σου. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω δύο πλευρές αυτής της παρουσίας του Κώστα. Η μία πλευρά είναι ο άνθρωπος Κώστας Μαγκούτας. Γεννημένος πριν από 78 χρόνια, από αγροτική οικογένεια, σε τούτο τον τόπο, που λάτρευε και νοιαζόταν μέχρι την τελευταία του στιγμή. Από νέο παλληκάρι στην Αθήνα, μπαίνει στην οικοδομή, δούλεψε σκληρά, τίμια και πρόκοψε, ξεχώρισε στο γιαπί και στην κοινωνία. Χαρακτήρας ακέραιος, καθαρός. Ήταν γενναιόδωρος, δινόταν, παθιαζόταν, αγαπούσε, για αυτό και τον αγαπούσαν οι συγχωριανοί, οι συνάδελφοί του, οι συναγωνιστές του, ο κοινωνικός του περίγυρος. Ήταν πρόθυμος να βοηθήσει με ανιδιοτέλεια τους πιο αδύναμους, τους πιο αδικημένους. Πάντα χαμογελαστός και ανοιχτός σε όλους.
Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Ο Κώστας, άνθρωπος ζυμωμένος με τη δουλειά και τη βιοπάλη, με καταγωγή από ένα χωριό της αντάρτισσας Ρούμελης, με ιστορία και προσφορά στους εθνικούς και λαϊκούς αγώνες, ήλθε από νωρίς σε επαφή και ενστερνίστηκε τις ιδέες της ελευθερίας και της ισότητας, τις ριζοσπαστικές και πανανθρώπινες αξίες της Αριστεράς. Κατανόησε την ανάγκη της συνεισφοράς και στρατεύτηκε πρόθυμα και συνειδητά. Στον κοινωνικό στίβο, από τη δεκαετία του ’60, υπήρχε συνδικαλιστικό στέλεχος των οικοδόμων, στο σωματείο πλακάδων –Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στην πρώτη γραμμή των ηρωικών αγώνων των ανθρώπων της οικοδομής. Αλλά και στον πολιτικό στίβο. Οργανώθηκε από νεαρή ηλικία ΝΕΔΑ, ΔΝΛ, ΕΔΑ. Στην δικτατορία 1967 - 1974 ανάπτυξε αντιστασιακή δράση στις γραμμές του Αντιδικτατορικού Εργατικού Μετώπου, μαζί με τον Στάβερη, τον Λουπέτη, τον Ρεκλείτη, τον Κοβάνη και άλλους.
Μετά τη μεταπολίτευση πρωτοστατεί στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Παράλληλα, εντάσσεται στο ΚΚΕ Εσωτερικού - ΕΑΡ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, πάντα στην Αριστερά, τη σύγχρονη δημοκρατική, ανανεωτική και διαρκώς ανανεούμενη αριστερά. Πάντα ζωντανός, με καθαρό μυαλό, πάντα παρών. Όπως ήταν φυσικό παρακολουθούσε, μέχρι το τέλος της ζωής του, το εγχείρημα της κυβέρνησης της Αριστεράς, με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο κρεβάτι του πόνου, ρώταγε τους επισκέπτες, τους συντρόφους και φίλους «τι νέα έχουμε;» και με το γνωστό χιούμορ του έλεγε, «κανένα μεζεδάκι (πληροφορίες εννοούσε) για εμάς έχει;»
Αυτός ήταν ο Κώστας. Τέτοιον θα τον έχουμε πάντα στην καρδιά και τη θύμησή μας.
Κώστα, η υπόθεση που μαζί υπηρετήσαμε για χρόνια, συνεχίζεται. Προχωράμε. Και προσβλέπουμε, με αισιοδοξία, σε ένα αύριο καλύτερο. Με το λαό στην πρώτη γραμμή. Για το λαό και την πατρίδα.
Κώστα, στην οικογένειά σου, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια, στα παιδιά σου, στα εγγόνια σου, τα αδέλφια και τους συγγενείς σου.
Καλό σου ταξίδι φίλε και σύντροφε! Στη μνήμη σου θα συνεχίσουμε τον αγώνα τον καλό! Και θα τα καταφέρουμε!
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet