tsakiris

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου τελειώνουν τα ψέματα. Οι εκλογείς -όσοι φτάσουν στην κάλπη- θα πάρουν μια απόφαση που θα τους συγκλονίσει. Αν ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι εκλογικό σεισμός, που θα έχει θύματα εκατομμύρια μετανάστες. Αν ψηφίσουν την Χίλαρι Κλίντον θα χρειαστεί να βγουν μαζικά στους δρόμους για να εφαρμοστούν τα όσα θετικά μέτρα προβλέπει το πρόγραμμά της, που κι αυτό είναι προϊόν πίεσης από την καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς.  Από την άλλη πλευρά, της εξωτερικής πολιτικής, η Χίλαρι δεν φημίζεται για περιστερά της ειρήνης, ενώ ο Τραμπ προσπαθεί να θολώσει τα νερά.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι μια πολύ πιο επιθετική πρόεδρος σε σχέση με τον Ομπάμα», είπε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου της Βοστόνης,  Άντριου Μπάτσεβιτς, σε ομιλία του στο Ίδρυμα της Νέας Αμερικής, στην Ουάσινγκτον στις 19 Οκτωβρίου, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην προσέγγιση της Κλίντον για Ασία και Ειρηνικό.
Η επιθετικότητα της Κλίντον έχει διαμορφωθεί από δύο ανώτερους συμβούλους της για την εξωτερική πολιτική. Αμφότεροι είναι «βετεράνοι» της πρώτης θητείας Ομπάμα: ο Κερτ Κάμπελ, ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Κλίντον για την Ασία, και ο Μισέλ Φλουρνόι, ο οποίος ήταν βοηθός υπουργός Άμυνας. Αυτοί είναι οι συν-ιδρυτές του Κέντρου για την Ασφάλεια της Νέας Αμερικής (CNAS), μια φίλο-στρατιωτική δεξαμενή σκέψης που ιδρύθηκε το 2007. Ο Κάμπελ είναι σήμερα ο συν-πρόεδρος και ο Φλουρνόι είναι ο διευθύνων σύμβουλος. Τις τελευταίες ημέρες και οι δύο, απευθυνόμενοι σε κορεατικό κοινό, δήλωσαν ότι όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της εξαπόλυσης προληπτικών στρατιωτικών πληγμάτων, θα είναι στο τραπέζι, όταν πρόκειται για τον Κιμ.
Η Κλίντον, πρόθυμη να δείξει την προσκόλληση της στην παραδοσιακή πολιτική των ΗΠΑ, υποστήριξε τη διατήρηση των συμμαχιών των ΗΠΑ με τη Σεούλ και το Τόκιο και τη διατήρηση της «πυρηνικής ομπρέλας» των ΗΠΑ από πάνω τους. «Θα ήθελα να συνεργαστώ με τους συμμάχους μας στην Ασία, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και αλλού», είπε στο τελικό ντιμπέιτ της 19 Οκτωβρίου. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο πρόκειται να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την ειρήνη».
Ο ομογενής Τζέιμς Σταβρίδης, συνταξιούχος στρατηγός ο οποίος φλέρταρε με την ιδέα  του υποψήφιου αντιπροέδρου με τη Χίλαρι, εκτιμά πως η κυβέρνηση της δεν θα μείνει στις κυρώσεις, αλλά θα ενεργοποιήσει τον «κυβερνοκόσμο» για εξουδετερώσει τις όποιες προόδους του Κιμ. Υποστηρίζει την ανάπτυξη  από τις ΗΠΑ στρατιωτικών γεγονότων, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα  να  φτάσουν στο ίδιο το καθεστώς και να τους καταστήσουν ανίκανους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα.

Τα κόμματα της αμερικάνικης Αριστεράς

Παρ’ όλα αυτά, 47 ακτιβιστές/τριες με ανοιχτή επιστολή τους προς την αμερικανική Αριστερά υποστηρίζουν  ότι η νίκη εναντίον του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την αριστερά. Κατ’ ελάχιστο, αυτό σημαίνει την κινητοποίηση των ψηφοφόρων υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες, ακόμη και αν ψηφίσουν υπέρ άλλου υποψηφίου σε ασφαλείς πολιτείες.« Έχοντας νικήσει τον Τραμπ και τον τραμπισμό πρέπει να οικοδομήσουμε κινήματα που θα παλέψουν, θα αντισταθούν και να ταρακουνήσουν την κυβέρνηση Κλίντον που θα είναι μιλιταριστική και φιλοκαπιταλιστική», υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Οι περισσότεροι από αυτούς στην αριστερά λένε ότι απεχθάνονται τους Κλίντον για την εφαρμοσμένη από αυτούς πολιτική: NAFTA, μαζικές φυλακίσεις, Παλαιστίνη, εισβολή στο Ιράκ του 2003, νομιμοποίηση του πραξικοπήματος στην Ονδούρα, φίλα προσκείμενοι στην Wall Street κλπ. «Και αν κρίνουμε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος , η  Κλίντον θα παίξει το παιχνίδι των οικονομικών ανισοτήτων, του σοβινισμού και του εθνικισμού  σε όλη την εκλογή». Και σημειώνουν στη συνέχεια ότι αν η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κλίντον προκαλεί ναυτία, η πολιτική του Τραμπ, με μεγάλες δόσεις του ρατσισμού και μισογυνισμού, «μας προκαλεί εμετό».
Εκτός από το Πράσινο Κόμμα που ακόμα δίνει τη δική του μάχη, υπάρχει και γκάμα αριστερών κομμάτων στις ΗΠΑ που αγωνίζονται για μια θέση στην κάλπη. Τα κόμματα «Party for Socialism and Liberation, Peace and Freedom» (κόμμα για το Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση, την Ειρήνη και την Ελευθερία) και «Liberty Union Party» (κόμμα Ελευθερίας), υποστηρίζουν από κοινού την τυπογράφο Γκλόρια Λα Ρίβα, ακτιβίστρια από την Καλιφόρνια.
Ενώ το  τροτσκιστικό «Socialist Workers Party» (κόμμα Σοσιαλιστών Εργατών) τη συνδικαλίστρια του κλάδου των μεταλλωρύχων Άλισον Κένεντι από το Ιλινόι. Το «Workers World Party» (Παγκόσμιο κόμμα Εργατών) κατεβαίνει ξανά με τη συνταξιούχο δασκάλα και ακτιβίστρια, Μόνικα Μούρχεντ από την Αλαμπάμα. Το «Socialist Party USA» (Σοσιαλιστικό Κόμμα ΗΠΑ) στηρίζει από κοινού με το «Natural Law Party» (κόμμα Φυσικού Δικαίου) τους υποψήφιους Μίμι Σόλτισικ και Άντζελα Νικόλ. Το «United States Pacifist Party» (Ειρηνιστικό Κόμμα ΗΠΑ) με τον ειρηνιστή Μπράντφορντ Λίτλ από το Ιλινόι και το «Socialist Equality Party» (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισότητας) με τον ειρηνιστή Τζέρι Γουάιτ από το Μίσιγκαν.

Η ανησυχία των ψηφοφόρων

Στα μέσα Αυγούστου, έρευνα της εταιρείας Gallup διαπίστωνε ότι μόνο 6 στους 10 Αμερικανούς θεωρούν «πολύ» ή «αρκετά» ότι η ψήφος τους θα μετρήσει σωστά. Αυτό το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο από τα τρία τέταρτα του συνόλου των Αμερικανών μια δεκαετία νωρίτερα.
Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, το ποσοστό που είναι βέβαιοι για την ψήφο τους πέφτει περίπου στο μισό, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ από την Gallup. Ομοίως, δημοσκόπηση για την Washington Post - ABC News που διενεργήθηκε μεταξύ 5 και 8 Σεπτεμβρίου διαπίστωσε ότι το 46% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι εκλογές νοθεύονται  πολύ ή αρκετά συχνά. Ανάμεσα στους οπαδούς του Τραμπ το ποσοστό εκτοξεύεται στο 69%.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη της Κλίντον, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την αποχή.



Θανάσης Τσακίρης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet