dei
«Η μεγάλη προσέλευση των πολιτών στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΕΥΔΑΠ καταδεικνύει πως οι πολίτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αναζητούν τρόπους τακτοποίησης των οφειλών τους, όταν μάλιστα αυτές αφορούν ένα σημαντικό αγαθό, όπως είναι το νερό. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, βασική μέριμνά μας είναι ουδείς συμπολίτης να μη στερηθεί το αγαθό του νερού, επειδή είναι σε οικονομική αδυναμία», τονίζει στην «Εποχή» σχετικά με την επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών στην ΕΥΔΑΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Γιάννης Μπενίσης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημαντικότητα της διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσιών που είναι άμεσα συνυφασμένες με την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΕΗ προχώρησε σε επέκταση της δυνατότητας όλων των πολιτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 36 δόσεις, χωρίς προκαταβολή και πρόσθετη επιβάρυνση, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 10 ευρώ.
Αντίστοιχα, για την ΕΥΔΑΠ η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα και πιο συγκεκριμένα, ορίζοντας ελάχιστης δόσης το ποσό των 20 ευρώ και καθορίζοντας τις δόσεις κατά περίπτωση σε συμφωνία με τον καταναλωτή.
Οι ουρές που σχηματίστηκαν, αλλά και ο αριθμός των πολιτών που κάνουν χρήση των διακανονισμών αυτών (510.000 για τη ΔΕΗ και πάνω από 33.000 νοικοκυριά για την ΕΥΔΑΠ) εγείρει για μια ακόμα φορά το ζήτημα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των πολιτών, αλλά και της ανάγκης μέτρων που θα ανακουφίζουν έστω από τη μνημονιακή πραγματικότητα, όπως το κοινωνικό τιμολόγιο.
«Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ αφορά όλους τους δικαιούχους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και τις πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως αν είναι ιδιόκτητες ή μισθωμένες. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, παρέχονται δωρεάν συνολικά 6 κυβικά μέτρα νερού το τρίμηνο σε κάθε νοικοκυριό με δύο μέλη, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος θα παρέχονται δωρεάν επιπλέον 3 κ.μ. νερού. Υπολογίζεται ότι οι τετραμελείς οικογένειες θα εξοικονομούν περισσότερα από 4,5 ευρώ σε κάθε λογαριασμό, ενώ θα τους παρέχονται δωρεάν 12 κ.μ. το τρίμηνο», περιγράφει ο διευθύνων σύμβουλος για το πρόγραμμα που κάνουν χρήση του άνω των 111.000 πολιτών.

Τρέφοντας το ιδιωτικό κεφάλαιο

Η δυνατότητα, όμως, αυτών των προγραμμάτων είναι άμεσα συνυφασμένη με το δημόσιο χαρακτήρα των εταιριών, καθώς οι ιδιωτικές δεν υποχρεούνται σε καμία περίπτωση να προστατεύσουν τίποτα άλλο εκτός των κερδών τους. Για την ΕΥΔΑΠ ο κάβος της ιδιωτικοποίησης φαίνεται να έχει ξεπεραστεί προς το παρόν, με τον Γ. Μπενίση να σημειώνει πως: «στο νόμο με τον οποίο εντάχθηκε η ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο υπάρχει άρθρο με το οποίο γίνεται ρητή αναφορά σε αποφάσεις του ΣτΕ. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία ιδιοκτησιακά η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο και ότι ο έλεγχος και η εποπτεία θα ασκούνται από τον στενό πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Μάλιστα, και η κυβέρνηση προτείνει την συνταγματική κατοχύρωση αυτών στην μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση. Ειδικά, λοιπόν, για την ΕΥΔΑΠ πιστεύουμε ότι η ένταξη στο υπερταμείο δεν μπορεί να καταστρατηγήσει την απόφαση του ΣτΕ και την κυβερνητική βούληση, για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού».
Όσον αφορά, όμως τη ΔΕΗ, η μάχη φαίνεται να έχει χαθεί προ πολλού, με την παραχώρηση του 34% στο Υπερταμείο, που είχε δρομολογηθεί από το ‘15, την εκχώρηση του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012, αλλά και από την χάνοντας απώλεια του μονοπωλίου της, με την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ηλεκτρική παραγωγή.
Εταιρείες που φυτοζωούν από το σώμα της ΔΕΗ, όπως φάνηκε από την πρώτη δημοπράτηση πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής. Προκειμένου να φαίνεται ότι έχουν φθηνά τιμολόγια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όρισε τιμή εκκίνησης κάτω του κόστους, προκαλώντας πρόβλημα στη ΔΕΗ χάριν του ιδιωτικού κέρδους και εις βάρος στο τέλος των πολιτών.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο τύπου της ΔΕΗ: «Με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh. Η επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση».


Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet