Αναγκαία η άμεση νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο

pleistiriasmoi

Εκ νέου αποχή από τους πλειστηριασμούς αποφάσισε το ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου και για αυτή την Τετάρτη που μας πέρασε. Η τρίτη κατά σειρά αποχή από τη διαδικασία έχει αποτελέσει προσωρινή ανάσα για τους δανειολήπτες που πρόκειται να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, ακόμα και αν η απόφαση δεν πάρθηκε με γνώμονα αυτό.
«Απέχουμε γιατί έχουμε στοχοποιηθεί για τη διενέργεια των πλειστηριασμών, παρότι δεν αποτελούν δικιά μας πρωτοβουλία. Είναι μέσα στα θεσμικά μας καθήκοντα να διεξάγουμε και πλειστηριασμούς, οι οποίοι βασίζονται σε αποφάσεις δικαστηρίων και δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε», εξηγεί στην «Εποχή» ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.
Ο ίδιος επισημαίνει πως οι συμβολαιογράφοι δεν γνωρίζουν ποιοι φάκελοι από αυτούς που τους παραδίδονται αφορούν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε τράπεζες και Δημόσιο, και ποιοι είναι για άλλη ακίνητη περιουσία ή μεταξύ ιδιωτών. Γεγονός παράδοξο αφού ακόμα και η πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί Stop» καταφέρνει και βρίσκει κάθε φορά περί τίνος πρόκειται η κάθε περίπτωση και αναρτά τον κατάλογο κάθε Τετάρτη στην ιστοσελίδα της.

Να σωθούν μόνο τα χλωρά

Παρότι, όμως, η αποχή έγινε για λόγους προστασίας των συμβολαιογράφων, οι ίδιοι εγείρουν και το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας προς την πολιτεία. «Αναμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας για οριοθέτηση της προστασίας της μίας και μόνης κατοικίας τόσο από το Δημόσιο, που δεν υπάρχει μέχρι τώρα, όσο και τη διεύρυνση του νόμου για την προστασία από τις τράπεζες. Δεύτερον, ζητάμε να διευθετηθεί και να διακριβωθεί τι πρόκειται να γίνει και με την ηλεκτρονική διαδικασία πλειστηριασμών που είχε εξαγγελθεί», αιτείται ο πρόεδρος του συλλόγου.
Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει πως το ζήτημα δεν είναι να μην γίνονται καθόλου πλειστηριασμοί, «όπως πιθανόν να επιδιώκουν κάποιοι», σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά να υπάρξει κοινωνική μέριμνα για τη στέγαση, καθώς πολλοί πλειστηριασμοί αφορούν διευθέτηση μη καταβολής δεδουλευμένων, διατροφής, ή αρκετές φορές πρόκειται για σπίτια μέρους μεγάλης περιουσίας και κάθε άλλο παρά άδικοι μπορούν να χαρακτηριστούν.

Πρωτοβουλίες από την Αυτοδιοίκηση

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας και στις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ζήτησε από την κυβέρνηση, με σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα, και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Όπως επίσης την επέκταση της νομοθεσίας στους επιχειρηματίες, την εν γένει αναστολή οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας μικρομεσαίων νοικοκυριών, τη δημιουργία Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Πολιτών και την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να δίνεται δεύτερη ευκαιρία και στα χαμηλά εισοδήματα και όχι μόνο στο κεφάλαιο, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Ακόμα, η Περιφέρεια Αττικής καλεί και τις τράπεζες να προσπαθήσουν να λύσουν εξωδικαστικά τα χρέη από κοινού με τους δανειολήπτες.
Ενώ μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την υποστήριξη των πολιτών αποτελεί και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών, στήριξης και εκπροσώπησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για την υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη.
«Το ψήφισμα στάλθηκε και σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα που μετέχει η Περιφέρεια Αττικής, ώστε να αναδειχθεί πολιτικά το ζήτημα του δικαιώματος στη στέγαση», σύμφωνα με την Εύη Αποστολάκη, από τη «Δύναμη Ζωής».
Ενάντια στους πλειστηριασμούς τάχθηκε και το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, όπου ψηφίστηκε να μην εφαρμόζεται από εδώ και πέρα το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης από μικροφειλέτες και η διενέργεια πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δήμο. Ο δήμαρχος, Γ. Πελετίδης, κατά την εισήγησή του άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της μέχρι τώρα, ενώ έκρινε πως οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα έχει τόσες προϋποθέσεις, που δεν θα προφυλάσσει πρακτικά κανέναν.

Ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης

«Αν αρχίσουν και πλειστηριάζονται μαζικά πρώτες κατοικίες, θα υπάρξει σίγουρα κοινωνική έκρηξη. Η ελληνική οικογένεια έχει χάσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Έχει μειωθεί το εισόδημά της, φορολογείται βαριά, έχουν διαταραχθεί οι μεταξύ της σχέσεις, αν χάσει και αυτό το κεραμίδι δεν θα υπάρξει επιστροφή», επισημαίνει και η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών-Ποιότητα Ζωής).
Η ίδια περιγράφει πως κατά κύριο λόγο ακόμα οι τράπεζες δεν έχουν κινηθεί επιθετικά. «Προς το παρόν η εικόνα που έχουμε, είναι ότι πρόκειται για ελάχιστους, και κυρίως αφορούν το Δημόσιο», αναδεικνύοντας την ανάγκη άμεσης νομοθέτησης και από μία ακόμα πλευρά.
Παρόλα αυτά, φαίνεται να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν αυτό το σημείο, καθώς οι τράπεζες έχουν εντείνει κατά πολύ τις τηλεφωνικές πιέσεις προς τους δανειολήπτες μέσω των εισπρακτικών εταιρειών και τις διαταγές πληρωμής για ολόκληρο το ποσό.
Αυτή τη στιγμή η νομοθεσία επιτρέπει στις εισπρακτικές εταιρείες, αλλά και τα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν για αυτό το σκοπό, να καλούν μία φορά ανά δύο ημέρες, εργάσιμες ώρες και μέρες, ενημερώνοντας σχετικά μόνο τον ίδιο το δανειολήπτη και κανέναν άλλον, ούτε συγγενή πρώτου βαθμού. Η συνομιλία, εκτός απ’ ό,τι θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της ευγένειας, θα πρέπει να καταγράφεται, ενώ ο υπάλληλος οφείλει να δίνει το όνομά του, της εταιρείας και της τράπεζας που εκπροσωπεί. Όροι που σαφώς δεν τηρούνται.
«Η νομοθεσία που υπάρχει σχετικά με τις οχλήσεις για τα δάνεια, είναι ανεπαρκής. Πρώτον, την καταστρατηγούν σε μεγάλο βαθμό, εκθέτοντας τους καταναλωτές, ακόμα και στους χώρους εργασίας τους. Ιδίως τα δικηγορικά γραφεία, που βρίσκουν παραθυράκι στο νόμο επειδή αναφέρεται σε εταιρείες είσπραξης, λέγοντας πως γι’ αυτό δεν υπάγονται σε αυτόν. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού λειτουργούν για αυτό το σκοπό. Δεύτερον, αν δεν έχεις να πληρώσεις, αυτό δεν θα αλλάξει σε δυο μέρες. Για αυτό ζητάμε την αυστηροποίηση του νόμου, όπου θα επιτρέπει να συμβαίνει μία φορά το μήνα η επικοινωνία», εξηγεί η διευθύντρια της ένωσης, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.

Ρεαλιστικές λύσεις

Το βασικότερο, όμως, είναι να υπάρξει νομοθετική προστασία και κοινωνική πολιτική για τη στέγαση στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει και η ΕΚΠΟΙΖΩ, γεγονός που δεν καλύπτεται με το νόμο Κατσέλη, όπως και να υπάρξουν ρεαλιστικές λύσεις εκ μέρους των τραπεζών.
«Βάσει των στοιχείων μας, το  29,6% των οφειλετών δεν έχουν κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο. Παρόλα αυτά οι τράπεζες δεν προβαίνουν σε κάποιο εξωδικαστικό συμβιβασμό, υιοθετώντας λύσεις όπως να δεχθούν να λαμβάνουν ένα μικρό ποσό σε δόσεις ή εφάπαξ, ή να γίνει κάποια διαγραφή χρεών, αν και είναι πασιφανές πως ο δανειολήπτης δεν έχει καμία δυνατότητα αποπληρωμής τους. Οι τράπεζες οφείλουν να κάνουν προσαρμογή των δανείων, είτε οι οφειλέτες έχουν ακίνητη περιουσία, είτε όχι, με γνώμονα τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής τους. Οι οφειλέτες δεν είναι μπαταχτσήδες, απλά άλλαξε ξαφνικά το εισόδημά τους, μπορούν να βρεθούν λύσεις», επισημαίνει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου.


Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet