ΝΑΥΠΛΙΟ - ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΥΡΩΝ ΛΥΚΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ / ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δια του Σκάι παρέμβαση του αρχιεπισκόπου αποτελεί πολιτική κίνηση. Ακόμα και στις κοινωνίες που ο αστικός εκσυγχρονισμός έχει -εδώ και πολλές δεκαετίες- προχωρήσει στην αυτονόητη οριοθέτηση μεταξύ κράτους και εκκλησίας, παρεμβάσεις του ενός υποσυστήματος στο άλλο είναι συνήθεις. Έστω και αν οι θεσμικοί ρόλοι είναι διακριτοί κι έστω κι αν (φαινομενικά τουλάχιστον) η μια αρχή κινείται στο πεδίο των μεταφυσικών πεποιθήσεων και η άλλη σε εκείνο των υλικών ρυθμίσεων. Επειδή η κοινωνία και οι αξιώσεις διαμόρφωσής της δεν τελειώνουν στα υλικά έργα, αλλά περιλαμβάνουν -εμφατικά μάλιστα- τις ιδέες, τις παραστάσεις, τις προσδοκίες των μελών της, τον τρόπο που εκείνα βιώνουν την κοινωνική και φυσική πραγματικότητα που τα περιβάλλει, οι διαρκείς συγκρούσεις για τον επηρεασμό αυτού του ιδεατά συγκατασκευασμένου κόσμου είναι κανόνας και όχι εξαίρεση. Πολιτική δεν είναι άλλωστε παρά η αποτύπωση συσχετισμών δύναμης που ορίζουν πεδία και σχέσεις εξουσίας. Και η εκκλησία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα διαμόρφωσης τέτοιων συσχετισμών, διά και επί του πεδίου της ιδεολογίας.
Πολιτική λοιπόν ασκεί δια του τηλεοπτικού λόγου ο αρχιεπίσκοπος. Εκτός αρμοδιοτήτων, αλλά εντός του οικείου παιγνίου. Αυτό που θα πρέπει επομένως να εκτιμήσει κανείς (και κυρίως η αρμόδια πολιτική) είναι την ποιότητα, τους στόχους και την επίπτωση της πολιτικής κίνησης.
Για το τελευταίο απαιτείται συστηματικότερη διερεύνηση αλλά ίσως και ... υπομονή, να «δείξει».

Οι στόχοι του αρχιεπισκοπικού λόγου

Ως προς τους στόχους, εύκολα μπορεί κανείς να καταγράψει ένα εξαιρετικά περίπλοκο δίκτυο παραληπτών του αρχιεπισκοπικού λόγου:
- το ενδοεκκλησιαστικό ακροατήριο, κρίσιμη μάζα για τις εσωτερικές αλλά και διαδογματικές έριδες και διεκδικήσεις·
- οι κοινοβουλευτικοί αλλά και κυβερνητικοί συσχετισμοί σε σχέση με τον πάλι επίκαιρο και διακομματικά διανοητό («ώριμο») διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας·
- η αλλαγή γηπέδου σε σχέση με τις ιδεολογικές φορτίσεις της σύγκρουσης με την αριστερά και την κυβέρνησή της (μετά την ήττα στο άμεσα εκπαιδευτικό, να αποσωβηθεί ο κίνδυνος εκκοσμίκευσης, που σημάνθηκε με τη σκέψη για την τόσο καθυστερημένη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων κρατικής πολιτικής για την εκκλησία και τα θρησκευτικά ζητήματα στο όντως αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών)·
- ο υπουργός παιδείας ως εκπρόσωπος μιας (ακριβώς!) αρμόδιας πολιτικής και μάλιστα βαθιάς και ουσιαστικά δημοκρατικής (δηλαδή αριστερής) στάσης στην επίθεση αμφισβήτησης του ορισμού του πολίτη.

Προς τι αυτή η κίνηση;

Γιατί περί αυτού πρόκειται. Την ευθύνη της πολιτείας υπερασπίστηκε ο Φίλης, μιας δημοκρατικής πολιτείας υποχρεωμένης να μεριμνά για το σύνολο των πολιτών της, να εξασφαλίζει τα δικαιώματά τους, τις ελευθερίες τους και τη θεσμική ισότητα μεταξύ τους ως προς την παροχή και αξιοποίηση ευκαιριών.  Και η παιδεία, για την οποία έχει την ευθύνη, ένα τέτοιο περιβάλλον καλείται να εξασφαλίσει, σε πολίτες αυτόνομους και ελεύθερα σκεπτόμενους. Αυτή είναι η δημοκρατική έγνοια ενός υπουργείου παιδείας, γι’ αυτό και συγκεντρώνει, όταν ανταπεξέρχεται στην αξίωση αυτή, τα πυρά κάθε σκοταδισμού, κάθε ανορθολογισμού, κάθε αυταρχισμού, κάθε εθνοκεντρισμού.
Ως προς αυτό το τελευταίο, η εσκεμμένη πτώση του αρχιεπισκοπικού λόγου στο επίπεδο του Καλαβρύτων είναι άκρως δηλωτική και ανησυχητική. Η συμμαχία στήνεται με την ρητά και ανοικτά αντιδημοκρατική δύναμη, εντός αλλά αναμενόμενα και εκτός της εκκλησίας.
Και μια σημείωση για την ποιότητα της πολιτικής κίνησης που, δυστυχώς, επιβεβαιώνει το ανησυχητικό των συμμαχιών και το επιτείνει. Το ύφος, ο τόνος και οι διαλεγμένες διατυπώσεις του τηλεοπτικού λόγου του Ιερώνυμου εκφράζουν το χειρότερο. Αρκεί μόνο ο χαρακτηρισμός του Φίλη ως «προβληματικού». Σίγουρα γνωρίζουν οι διαβασμένοι σύμβουλοι του αρχιεπισκόπου πού παραπέμπει ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, δόλιας, ημιμαθούς, κοινότοπης και καθημερινής «ψυχολογίας», του προσφιλούς δηλαδή οπλοστασίου της προπαγανδιστικής ρητορικής φαιών καιρών. Ουκ οίδασι;

Μ.Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet