Αλλαγές υπουργών που δέχτηκαν επιθέσεις

epoxi-logo

Τελικά, ο ανασχηματισμός δεν είχε ανοίγματα σε προσωπικότητες του κέντρου, ούτε πολιτικές εκπλήξεις στο επίπεδο των προσώπων, όπως ήθελαν οι φήμες τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμα και οι δομικές αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου δεν ήταν ανατρεπτικές ούτε καν εκτεταμένες.
Ένας από τους βασικούς πολιτικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτό τον ανασχηματισμό, θα πρέπει να αναζητηθεί στους συμβολισμούς που αντιπροσωπεύουν οι σχετικά περιορισμένες αλλαγές προσώπων. Από την άποψη αυτή, δεν μπορεί παρά να επισημανθούν οι αλλαγές υπουργών που η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στα υπουργεία τους προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, όπως στα υπουργεία Παιδείας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης ή Αθλητισμού. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων αυτών δέχθηκαν, ιδίως την τελευταία περίοδο, επιθέσεις που δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν άσχετες με τη μετακίνησή τους εκτός υπουργικού συμβουλίου ή σε μάλλον πολιτικά ουδέτερα υπουργεία.
Γενικότερα, η νέα σύνθεση προδίδει μια προσεκτική προσπάθεια να λειανθούν ριζοσπαστικά στοιχεία, που σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι κρίθηκε πως αποτελούν βάρος για την κυβέρνηση, που δεν μπορεί να το σηκώσει. Έτσι, όμως, εκπέμπεται αρνητικό σήμα ακριβώς προς τα κοινωνικά στρώματα εκείνα που η επανασύνδεση μαζί τους θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης.
Από την άλλη, ο αντίκτυπος αυτών των κυβερνητικών αλλαγών δεν αποκλείεται να ανιχνευθεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμβαίνει υπουργοί που δέχθηκαν σφοδρές επιθέσεις (όπως για παράδειγμα ο Ν. Φίλης και ο Π. Σκουρλέτης) και τώρα αντικαθίστανται, να έχουν επιβραβευτεί από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος με την εκλογή τους στην κεντρική επιτροπή στις πρώτες θέσεις. Γεγονός που αντικειμενικά συνδέεται και με τη στάση τους κατά την άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet