«Η Ελλάδα επέστρεψε παράνομα τουλάχιστον 8 Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία χωρίς να σεβαστεί τις διαδικαστικές εγγυήσεις ή να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου τους», καταγγέλλει το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας σε δελτίο τύπου, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως για τις υποθέσεις αυτές έχει στη διάθεσή της σχετικό αποδεικτικό υλικό.
Οι οχτώ πρόσφυγες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι μικρά παιδιά, διασώθηκαν από τη θάλασσα του Αιγαίου και οδηγήθηκαν στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου, και από εκεί τις επόμενες μέρες στη Λέρο, όπου και υπέβαλλαν την πρόθεσή τους για αίτηση ασύλου. Παρόλα αυτά, στις 20 του μηνός επιστράφηκαν από τις αρχές στην Τουρκία, χωρίς να εξεταστεί ποτέ η υπόθεσή τους.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει στην κατοχή της υπογεγραμμένα αντίγραφα των εγγράφων αυτών από το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης, ενώ δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή απόσυρσης του αιτήματός τους, εθελούσιας επιστροφής, εξέτασης και απόρριψης ασύλου κτλ, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιστροφή τους στην Τουρκία. Ενώ βάσει των συνομιλιών της με τους εν λόγω πρόσφυγες σημειώνεται στο δελτίο τύπου η παράνομη απαγόρευση επικοινωνίας των προσφύγων με δικηγόρο ή την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο βρίσκονταν στο κέντρο της Λέρου.
Οι πρόσφυγες δήλωσαν ακόμα στη ΜΚΟ ότι οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές της Frontex κατά τη μεταφορά τους, τους είπαν ψέματα πως θα οδηγούνταν στην Αθήνα και κατάλαβαν τι πραγματικά συνέβαινε μόνο όταν αντίκρισαν την τούρκικη σημαία στο αεροδρόμιο.
«Στην καλύτερη πρόκειται για ανεπάρκεια, και στη χειρότερη για κυνική προσπάθεια των αρχών, υπό τη διαρκώς αυξανόμενη πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μεταφέρουν εκτός της χώρας σύρους πρόσφυγες με κάθε κόστος. Απαιτείται επείγουσα διερεύνηση, να επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εξετασθεί η δυνατότητα μετεγκατάστασής τους σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.», δηλώνεται στο δελτίο τύπου από τον Τζον Νταλουσέιν, διευθυντή της ΜΚΟ για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

A refugee screams for help after she and her daughter fell in the water as they arrive along the northeastern Greek island of Lesbos,  Friday, Oct. 2 , 2015. The International Organization for Migration says a record number of people have crossed the Mediterranean into Europe this year. (AP Photo/Muhammed Muheisen)
Αιχμές κατά της πολιτικής των επιστροφών στη γειτονική χώρα, που εφαρμόζεται βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αφήνονται εκ νέου και από ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή και τις διώξεις των βουλευτών του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος HDP από το ολοένα και πιο αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν.

«Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση πραγμάτων στην Τουρκία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα όργανα εξέτασης ασύλου και έκδοσης στην Ελλάδα. Η έννοια της “ασφαλούς χώρας”, νομική προϋπόθεση για την επιστροφή ανθρώπων στην Τουρκία, είναι αδύνατον να σταθεί σε ένα θεσμικό έδαφος που δεν προσφέρει πλέον καμία εγγύηση για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων για κανέναν», σημειώνεται, προσθέτοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα είναι «τμήμα συγκοινωνούντων δοχείων μιας ακραίας ανομίας».
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αντί να λάβει υπόψη του τις καταγγελίες για τις νομικές και ανθρωπιστικές παραβιάσεις που συνιστούν οι επιστροφές στην Τουρκία, βρίσκοντας ευήκοα ώτα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πιέζει για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα, όσον αφορά τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού μετεγκατάστασης (από Ελλάδα-Ιταλία) και επανεγκατάστασης (από Τουρκία) των προσφύγων, δύο υποχρεώσεων που αναφέρονται ακόμα και μέσα στην ασφυκτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, δεν καταγράφεται καμία κίνηση πίεσης και ενδιαφέροντος.

Τζ. Α.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet