Με νικητή τον ανεξάρτητο Ρούμεν Ράντεβ τελείωσε ο πρώτος εκ των δύο κύκλων των προεδρικών εκλογών στην Βουλγαρία. Από τους 21 υποψήφιους ο Ράντεβ συγκέντρωσε ποσοστά ύψους 24,8-26,7%, ενώ δεύτερη έρχεται η Τσέτσκα Τσάτσεβα, υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος, με 23,5-22,5%, και τρίτος ο εθνικιστικών τάσεων Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ, με ποσοστό που έφτασε το 14,9%. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, ανάμεσα στους Ράντεβ και Τσάτσεβα.
Ο νυν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοβ, του κεντροδεξιού κόμματος GERB, είχε δηλώσει παλιότερα ότι σε περίπτωση μη εκλογής της δικής του υποψήφιας για το αξίωμα του προέδρου, θα κατέθετε την παραίτηση του και θα προχωρούσε σε εκλογές. Η θητεία του Μπορίσοβ και της κυβέρνησής του αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μέσο της και κανονικά οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονταν το 2018. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ευνοϊκά για τον πολιτικό που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής της χώρας την τελευταία δεκαετία.
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των εκλογών, ένα σκάνδαλο σκιάζει το κυβερνόν κόμμα, καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τρείς άνδρες να συζητούν την εξασφάλιση ψήφων από Ρομά έναντι αμοιβής.
Οι δύο αντίπαλοιΠροεκλογικά πάντως τα γκάλοπ έδειχναν επικράτηση της κεντροδεξιάς δικηγόρου Τσέτσκα Τσάτσεβα, αν και με μικρή διαφορά. Μιας πολιτικού με χαμηλό προφίλ, που τάσσεται υπέρ της διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου της, Ρόζεν Πλέβνελιεβ. Ενώ εάν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.
Ο αντίπαλος της, Ρούμεν Ράντεβ, είναι πρώην αρχηγός της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας και ενώ κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος έχει την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Ράντεβ δηλώνει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, όμως, έχει εκφραστεί υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων της Βουλγαρίας με τη Μόσχα, αναφέροντας ως επιχείρημα τη βοήθεια που παρείχε η Ρωσία στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης της χώρας του από την Οθωμανική αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα. Θεωρεί επιπλέον ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ευρωπαίοι στη Μόσχα, όσον αφορά την Κριμαία και την παρέμβαση στην Ουκρανία, είναι υπερβολικές. Σύμφωνα με τον Ράντεβ οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν αποκλείουν την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι προσανατολισμένη η μετα-σοβιετική πολιτική της γειτονικής χώρας.
Η εκλογή προέδρου αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη για το φτωχότερο κράτος-μέλος της ΕΕ, όπου ο μέσος μισθός είναι κάτω των 500 ευρώ, καθώς είναι βαρύνουσας σημασίας η θέση που θα πάρει ο νέος πρόεδρος όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού.
Εκλογικές δυσκολίες στον ορίζονταΤαυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές διεξήχθη και δημοψήφισμα με τα εξής τρία ερωτήματα: την υιοθέτηση νέου εκλογικού συστήματος απόλυτης πλειοψηφίας, αντί του αναλογικού, τη θέσπιση υποχρεωτικής ψήφου και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Οι πολίτες ψήφισαν «ναι» και στα τρία ερωτήματα.
Σε περίπτωση που η τωρινή βουλή διαλυθεί μετά την εκλογή προέδρου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποιο κόμμα να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στη βουλγαρική βουλή ο αριθμός των βουλευτών είναι 240 και βρίσκονται οχτώ κόμματα. Είτε εκλεγεί πρώτο το κεντροδεξιό GERB, είτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός. Οι προοπτικές συνεννόησης, όμως, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετικές.
Όλγα Βερελή