italia

Την 4η Δεκεμβρίου 2016 η Ιταλία αποφασίζει σε δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, που προωθείται από την κυβέρνηση Ρέντσι. Το Σύνταγμα της Ιταλίας είναι από τα δημοκρατικότερα του κόσμου. Το άρθρο 1 λέει τα εξής: «Η Ιταλία είναι μια δημοκρατία που θεμελιώνεται στην εργασία». Σύμφωνα με την επιτροπή που υποστηρίζει το ΟΧΙ, το νέο Σύνταγμα, σε περίπτωση νίκης του ΝΑΙ, θα ευνοεί περισσότερο τις αγορές, ενώ θα ενισχυθεί η εκτελεστική εξουσία σε βάρος της λαϊκής κυριαρχίας. Στο κείμενο που ακολουθεί, γνωστοί διανοούμενοι από όλη την Ευρώπη εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και την υποστήριξή τους στη μάχη για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του ιταλικού Συντάγματος.
Η «Εποχή» δημοσιεύει την έκκληση ταυτόχρονα με το Manifesto, θέλοντας να ενισχύσει αυτή τη μάχη. Ακολουθούν ορισμένες υπογραφές, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Βλέπουμε με προσοχή και σεβασμό την ψηφοφορία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία. Θεωρούμε ότι ο ιταλικός λαός έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσει για το σύνταγμά του. Γι’ αυτό μας κάνει μεγάλη εντύπωση ο βαθμός πίεσης που ασκείται στους λαούς, για να προσαρμοστούν στην κυρίαρχη σκέψη.
Η JP Morgan έγραψε ξεκάθαρα ότι τα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών είναι, κατά την άποψή της, ασύμβατα με τις ανάγκες του παγκοσμιοποιημένου χρηματιστικοποιημένου καπιταλισμού. Ανάλογες απόψεις εκφράστηκαν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι μεσογειακές χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι εκείνες που κυρίως δέχονται αυτές τις επιθέσεις. Σε σχέση με το ιταλικό δημοψήφισμα παρατηρούμε να πολλαπλασιάζονται οι διεθνείς διακηρύξεις, που υποστηρίζουν τη «μεταρρύθμιση» του πρωθυπουργού Ρέντσι: από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Μέρκελ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Όλοι αυτοί τονίζουν την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα, προκειμένου να ενθαρρυνθούν η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις, που θα «προσελκυσθούν» με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων και των τραπεζών που θα κάνουν ευέλικτη την οικονομία, ευέλικτα τα δικαιώματα και σίγουρες τις αποφάσεις.
Επιπλέον, αυτά είναι θέματα που η ιταλική κυβέρνηση προτείνει ως επίσημη στήριξη των προτάσεών της με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είδαμε στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του ναι και μάλιστα σε υψηλούς λαϊκίστικους τόνους. Στην πραγματικότητα, ο πυρήνας της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι η ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας, η απαξίωση των τοπικών θεσμών και η επίθεση στο δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε μια απόλυτη κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, των αγορών και των επιχειρήσεων που διέρρηξε τους παλιούς προοδευτικούς συμβιβασμούς και επέβαλλε με ταχύτητα και σκληρότητα εξαιρετικά επώδυνες επιλογές για τους λαούς, που όμως αποδείχτηκαν εντελώς αναποτελεσματικές.
Είμαστε ήδη μάρτυρες της παραβίασης των ευρωπαϊκών συνταγμάτων που κατοχυρώνουν δικαιώματα και δημοκρατικές διαδικασίες. Τώρα, όλα αυτά θα καταπατηθούν πλήρως. Βλέπουμε, επίσης, ότι η Ευρώπη μετατρέπεται σε χώρο χωρίς πραγματική δημοκρατία. Το ίδιο συμβαίνει παγκοσμίως, με την επικράτηση εμπορικών και στρατιωτικών πολέμων. Αντί να προωθούν τα συντάγματα, θέλουν να επιβάλλουν συνθήκες σαν την TTIP και τη CETA.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η μάχη για τη δημοκρατία είναι μια μεγάλη μάχη που μας αφορά όλους και όλες. Ο ιταλικός λαός θα εκφραστεί. Εμείς λέμε μόνο ότι αν ήμαστε Ιταλοί, θα ψηφίζαμε ΟΧΙ με την πεποίθηση ότι κάνουμε το σωστό.
Αθηνά Αθανασίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ελλάδα, Ελμάρ Αλτφάτερ, Οικονομολόγος, Γερμανία, Ντάριο Ατσελίνι, Κοινωνιολόγος, Αυστρία, Ντίνα Βαΐου, ΕΜΠ, Αθήνα, Γιάνης Βαρουφάκης, Οικονομολόγος, DiEM25, Ελλάδα, Χάρης Γολέμης, Διεθυντής Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Ελλάδα, Κώστας Δουζίνας, Διευθυντής Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ηνωμένο Βασίλειο, Θεοδώρα Κοτσακά, Κοινωνιολόγος, Πανεπιστήμιο Αθήνας, Ελλάδα, Βάλτερ Μπάγιερ, transform! Europe, Αυστρία, Ετιέν Μπαλιμπάρ, Φιλόσοφος, Γαλλία, Τζοάνα Μπουργκ, Ιστορικός, Ηνωμένο Βασίλειο, Γουέντι Μπράουν, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, ΗΠΑ, Μίκαελ Μπρι, Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Γερμανία, Λίο Πάνιτς, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Γιορκ, Καναδάς, Μαξ Σάνλυ, Νεολαία Εργατικών, Ηνωμένο Βασίλειο, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Νομικής ΕΚΠΑ, Ελλάδα, Μπομπ Τζέσοπ, Ακαδημαϊκός, ΗΠΑ, Μαρίκα Φραγκάκη, Οικονομολόγος, Ελλάδα, Κωστής Χατζημιχάλης, Ομότιμος Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελλάδα, Σρέτσκο Χόρβατ, Φιλόσοφος, DiEM25, Κροατία
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet