ΧΙΟΣ

Ακροδεξιά επίθεση σε βάρος προσφύγων

xios

Δολοφονική επίθεση εξαπέλυσε ακροδεξιά ομάδα κατά των προσφύγων στον καταυλισμό της Σούδας, το βράδυ της Πέμπτης. Το πρώτο χτύπημα σημειώθηκε στις 8 το απόγευμα, πετώντας εμπρηστικούς μηχανισμούς (βόμβες μολότοφ και κροτίδες) μέσα στο χώρο του κέντρου, με αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς τουλάχιστον δύο σκηνές και οι φιλοξενούμενοι να τρέχουν να σώσουν τη ζωή τους, αλλά και τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Κατά τις 11 το βράδυ υπήρξε και δεύτερη απόπειρα εμπρησμού, με τους ακροδεξιούς να ξαναπετούν μολότοφ μέσα στον καταυλισμό.

Εγκαταλείποντας το κέντρο, πολλοί πρόσφυγες αναζήτησαν καταφύγιο σε κοντινό κτίριο στην Ιχθυόσκαλα, απ’ όπου όμως τους ζητήθηκε από υπάλληλο του λιμενικού να αποχωρήσουν, καθώς «παρεμπόδιζαν τη λειτουργία του χώρου».

Οι ευθύνες των κρατικών λειτουργών, που είτε παίρνουν τη μορφή της αναισθησίας, είτε της εγκληματικής ανοχής συνεχίζουν, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει την είσοδο του καταυλισμού, αφήνοντας, όμως, ελεύθερη τη διέλευση στους δρόμους γύρω από αυτόν και έτσι τη συνέχεια των επιθέσεων, με τους φασίστες, μετά τις μολότοφ, να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους πρόσφυγες πάνω από τον φράχτη. Κατά συνήθη πρακτική της αστυνομίας όταν αφορά δράση ακροδεξιών και ρατσιστικών ομάδων, δεν έγινε καμία σύλληψη των δραστών οι οποίοι αλώνιζαν τόση ώρα μπροστά τους.

Εκτός των προσφύγων, στόχος της ομάδας έγιναν και οι αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στο κέντρο για να βοηθήσουν στην ασφαλή μεταφορά των φιλοξενούμενων σε άλλο χώρο όσο διαρκούσε η επίθεση. Συγκεκριμένα, δύο άτομα, κατά την προσπάθειά τους να φέρουν αυτοκίνητο που θα μετέφερε τις γυναίκες και τα παιδιά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με 30-40 ακροδεξιούς, οι οποίοι τους εξύβρισαν και προχώρησαν στον ξυλοδαρμό τους, έως που παρενέβησαν οι αστυνομικοί, που απλά συνόδεψαν τους δράστες παραπέρα. Και πάλι δεν σημειώθηκε καμία σύλληψη ή προφυλάκιση. Οι δύο αλληλέγγυοι μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο, ενώ την ίδια κατάληξη είχε αργότερα και ένας πρόσφυγας που τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι.

 

Αστυνομική και πολιτική ασυλία στους δράστες

 

 

«Σήμερα κιόλας να αδειάσει ο καταυλισμός στη Σούδα της Χίου», βρήκε μόνο να δηλώσει σχετικά με την ακροδεξιά επίθεση ο δήμαρχος του νησιού Μ. Βουρνούς, ο οποίος μάλιστα επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, λέγοντάς του ότι δεν τον ενδιαφέρει πού θα πάνε, αρκεί να φύγουν. Για τη διευθέτηση του θέματος στο νησί μετέβη το μεσημέρι της Παρασκευής ο Γιάννης Μπαλάφας, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό σίγουρα, όπως και των περισσότερων, δεν είναι καλές, γεγονός όμως που πρέπει να αλλάξει για το καλό των προσφύγων πρώτιστα, και που δεν πρέπει να ξεχνούν να το επισημαίνουν όσοι ζητούν την αποχώρηση των προσφύγων από τη Σούδα. Όταν το αίτημα αυτό τίθεται σαν απάντηση από το δήμαρχο σε μια ακροδεξιά επίθεση, τότε πρόκειται για μεταφορά της ευθύνης στο θύμα και δίνεται πολιτική κάλυψη στους δήθεν αγανακτισμένους φασίστες και τη δολοφονική τους δράση.

 

Τζ. Α
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet