H greek mafia του ποδοσφαίρου αντιστέκεται...

giannopoulos

Ο οργανισμός του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου κάνει ότι μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι δεν έχει καμία ελπίδα ανάκαμψης, αν συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο -μαφιόζικο για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- τρόπο.

Μάλιστα, τα τελευταία καταιγιστικά γεγονότα που θυμίζουν όχι ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, αλλά σκηνές του «Νονού» συνέπεσαν με την ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού Αθλητισμού από τον Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος κλήθηκε με το καλημέρα να κολυμπήσει σε βαθιά και πολύ βρώμικα νερά για να καταφέρει να εφαρμόσει πολιτικές που μεσο-μακροπρόθεσμα θα προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας.

Την ώρα, λοιπόν, που καιγόταν ολοσχερώς το εξοχικό σπίτι του Γιώργου Μπίκα στη Χαλκιδική, ο νέος υφυπουργός βρισκόταν σε μία μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τον πρώην, πια, αρχιδιαιτητή να συνεχίσει στο πόστο του και να μην υποκύψει στις απειλές βίας που είχαν ήδη εκφραστεί. Μετά τον εμπρησμό, βέβαια, κάθε κίνηση του υφυπουργού ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς ο Μπίκας ήταν αμετάπειστος. Λογικό, αφού οι αντιστάσεις του γνώρισαν τη συντριβή.

Στη σύσκεψη κορυφής που ακολούθησε στο Μαξίμου (πήραν μέρος εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Σταύρος Κοντονής, ο Νίκος Τόσκας και ο Γιώργος Βασιλειάδης με τους θεσμικούς τους ρόλους), στην οποία έδωσε το παρόν ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης (!), έγινε σαφές ότι η όποια ανοχή στην ποδοσφαιρική μαφία έχει πια τελειώσει και ότι ο πόλεμος πια γίνεται ανηλεής και συνεχής. Η παρουσία της ΕΥΠ, η οποία φυσικά δεν είχε προαναγγελθεί, έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία και ο ρόλος της θα φανεί εν καιρώ.

Τα εθνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα αναβλήθηκαν μετά από απόφαση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ (απόφαση την οποία στήριξε η ελληνική κυβέρνηση), η οποία θέλησε να βάλει στο τραπέζι ... προαπαιτούμενα για να αποφασίσει εκ νέου την επανέναρξη. Η βούληση της πολιτείας, από την άλλη πλευρά, ήταν σαφής. Στο παραμικρό νέο χτύπημα η λύση του εκούσιου ποδοσφαιρικού grexit από τις διεθνείς διοργανώσεις θα αποκτήσει προτεραιότητα, αφού τα πράγματα έχουν φτάσει έτσι και αλλιώς στο απροχώρητο.

Στις δύο, σχεδόν, εβδομάδες που μεσολάβησαν δεν έγιναν πολλά. Η αγωνιστική που ήταν προγραμματισμένη γι' αυτό το Σαββατοκύριακο αναβλήθηκε σιωπηρά, αφού η νέα Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας επιλέχθηκε μόλις την Πέμπτη το βράδυ και μετά από έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις (ως γνωστόν το παρασκήνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο ορίζει και το προσκήνιο). Για να μην χαλάσει το...γούρι, βέβαια, είχαμε ένα ακόμη χτύπημα. Αυτή τη φορά σε εταιρία συμφερόντων του εκπροσώπου της FIFA, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, στην Κύπρο. Υπόθεση φυσικά μπορεί να σχετίζεται με την ποδοσφαιρική δράση του ανδρός στο νησί της Αφροδίτης και όχι στην Ελλάδα.

 

Φασίστες στο Καραϊσκάκη

 

Το σοβαρότερο, όμως, γεγονός βίας (έστω και λεκτικής) που κλήθηκε να χειριστεί ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, έλαβε χώρα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο παιχνίδι της Εθνικής ομάδας με τη Βοσνία, μπροστά μάλιστα στα μάτια του ιδίου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του ΓΓΑ Ιούλιου Συναδινού. Ακροδεξιά στοιχεία ανάρτησαν πανό με υβριστικό μήνυμα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, προκαλώντας έτσι τους Βόσνιους φανατικούς, αλλά και δημιουργώντας πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ΕΠΟ και στη χώρα εν γένει.

Η κυβερνητική αντίδραση ήταν άμεση, καθώς ο Γιώργος Βασιλειάδης καταδίκασε την ενέργεια με επίσημη ανακοίνωση σε πολύ σκληρό ύφος μόλις την επόμενη ημέρα του σοβαρού περιστατικού, το οποίο ανέδειξε για άλλη μία φορά το πολύ μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στους αγώνες της Εθνικής ομάδας με την παρουσία ακραίων στοιχείων στις εξέδρες.

Η ζημιά, βέβαια, είχε ήδη γίνει. Ο παρατηρητής κατέγραψε το γεγονός, η εικόνα με το εμετικό πανό και τη σχετική είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά απολογούμενη και στριμωγμένη λόγω των ακραίων που ήθελαν να εξάγουν το μίσος και το κόμπλεξ τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι Βόσνιοι από την πλευρά τους έκαναν λόγο για κακή φιλοξενία και άφησαν να εννοηθεί ότι η ατμόσφαιρα για την Εθνική ομάδα στη ρεβάνς της Ζένιτσα το προσεχή Ιούνιο δεν θα είναι και τόσο... ευχάριστη. Φανατισμός, άλλωστε, υπάρχει παντού στα Βαλκάνια, αυτό δα έλειπε.

Προφανώς όλα όσα διαβάσατε στις προηγούμενες γραμμές δεν συνθέτουν ένα σκηνικό αθλητικής κανονικότητας. Και η κυβερνητική προτεραιότητα, ακόμα και μετά την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο, παραμένει ακριβώς αυτή. Η ποδοσφαιρική Ελλάδα να... εντοπίσει -επιτέλους- την κανονικότητα και να μετατρέψει τους αγώνες σε κοινωνική και αθλητική γιορτή για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Γι' αυτούς που, τέλος πάντων, γουστάρουν να παρακολουθούν ποδοσφαιρικά δρώμενα και να απολαμβάνουν την ποδοσφαιρική τέχνη, όχι γι' αυτούς που επιθυμούν να μεταφέρουν το μισανθρωπισμό τους στην εξέδρα, πλάι σε ανήλικα παιδιά.

Είναι σαφές ότι ο δρόμος που πρέπει να διανύσει ακόμα το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της είναι πολύ μακρύς. Ο δρόμος αυτός, όμως, είναι μονόδρομος για να ξεφύγει το δημοφιλέστερο άθλημα από το βούρκο της απόλυτης ανυποληψίας και της πλήρους απαξίωσης. Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή μίας επίπονης πορείας.

 

Νίκος Γιαννόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet