moria1

Τραγικό θάνατο βρήκαν μια 60χρονη γυναίκα και το 6χρονο εγγόνι της το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Το γκαζάκι, με το οποίο η γυναίκα προσπαθούσε να μαγειρέψει, εξερράγη, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά η σκηνή στην οποία διέμεναν και να καούν ζωντανοί. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και στο υπόλοιπο κέντρο, προκαλώντας έτσι τον τραυματισμό και αρκετών άλλων προσφύγων.
«Το δυστύχημα οφείλεται και στον υπερπληθυσμό. Οι άνθρωποι στο κέντρο ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για να επιβιώσουν. Προκειμένου να ζεσταθούν, αναγκάζονται να ανάβουν φωτιές ανάμεσα στις πλαστικές σκηνές που διαμένουν, ή χρησιμοποιούν φιάλες, που δεν θα έπρεπε εξαρχής να υπάρχουν στο χώρο. Ήταν επόμενο ότι θα γινόταν ατύχημα κάποια στιγμή. Αν δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση, θα είχαμε αποφύγει αυτό το τραγικό δυστύχημα», περιγράφει ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, που βρέθηκε στον χώρο όταν καιγόταν.

Ο εγκλωβισμός σκοτώνει

Ο υπερπληθυσμός, ακόμα και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της συμφωνίας, θα μπορούσε να είναι μικρότερος, αν είχαν υλοποιηθεί πιο γρήγορα οι εξαγγελμένες δράσεις όσον αφορά τη μεταφορά στην ενδοχώρα των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων, που δεν υποχρεούνται να βρίσκονται εκεί, όπως και των ευάλωτων ομάδων και των προσφύγων που έχουν σίγουρα προσφυγικό προφίλ σύμφωνα με την υπηρεσία ασύλου, διαπιστώνεται από το βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Ψυχογιό.
Η ολιγωρία αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται σε προβλήματα συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και μιας μεγάλης γραφειοκρατίας, ενώ υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση, όπως μας έχει εκφραστεί πολλές φορές τόσο από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και από τον πρωθυπουργό.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και φωνές που θέτουν το ζήτημα των κακών συνθηκών κυρίως στα νησιά, και δευτερευόντως στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο μιας πολιτικής αποτροπής νέων αφίξεων. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει ένα σχέδιο πολιτικής αποτροπής, δεν μας έχει γίνει ποτέ γνωστό κάτι τέτοιο και αυτό θα ήταν ότι χειρότερο για κυνηγημένους ανθρώπους. Αυτό που αφουγκράζομαι είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αντιληφθεί ότι σε χώρες που δεν διαθέτουν υποδομές, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή διαχείριση και να υποχρεώνει ανθρώπους να ζουν στα hot-spot στα νησιά», σημειώνει ο Γιώργος Πάλλης.

Αθέτηση των υποχρεώσεων

Πέραν από τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι πρόσφυγες, μεγάλο μερίδιο αναλογεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν υλοποιεί έστω και τα λίγα στοιχεία αλληλεγγύης που υπήρχαν μέσα στη συμφωνία, όπως οι μετεγκαταστάσεις (που έχουν γίνει μόνο 5.000 το χρονικό διάστημα που έπρεπε να είχαν φτάσει τις 33.000)  ή η αποστολή ανθρώπινων και οικονομικών πόρων στις χώρες πρώτης υποδοχής για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στο ποσοστό που είχε συμφωνηθεί.
Ταυτόχρονα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να πιέζει τόσο έντονα προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτών των υποχρεώσεων, με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στις ευρωπαϊκές συναντήσεις του να δίνει περισσότερη βάση στη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, παρά στον αντίστοιχο για τις μετεγκαταστάσεις. «Έχουν γίνει σαφώς ενέργειες για την τήρηση των υποχρεώσεων της ΕΕ, αλλά εφόσον αυτό δεν συμβαίνει, η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε υλοποίηση πιο δυναμικών δυνατοτήτων που έχουμε, όπως είναι να ζητήσουμε την εφαρμογή κυρώσεων για όποια χώρα δεν τηρεί την υποχρέωση της μετεγκατάστασης ή τη χρήση βέτο», προτείνει ο Γιώργος Ψυχογιός.

Κίνδυνος για κέντρα κράτησης

Η κυβέρνηση δια λόγου του πρωθυπουργού και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε τα συλλυπητήρια της, με τον δεύτερο να απαντά σε κοινοβουλευτική ερώτηση ότι ο απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά πρέπει να γίνει σταδιακά, ώστε να μην καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία. Στο δελτίο τύπου του υπουργείου δίνει μια πρόγευση για το πώς σκοπεύει να χειριστεί αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι «ζητάμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασης μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας». Τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, βέβαια, αποτελούσαν πάντα πεδίο έντονης κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παραβιάζουν το δικαίωμα της ελευθερίας ανθρώπων που δεν έχουν καμία ποινική ευθύνη.
«Εμείς ως ΕΠΕΚΕ Μεταναστευτικού και τμήμα δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε με τα κλειστά κέντρα και από πλευράς αρχών της Αριστεράς, αλλά και πρακτικά δεν έδινε καμία λύση στο πρόβλημα. Περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να δημιουργούν εντάσεις στους καταυλισμούς μπορούν να διευθετηθούν με την ύπαρξη περιφρούρησης και φύλαξης στα κέντρα, χωρίς αυτά να είναι κλειστά», τοποθετείται ο βουλευτής Κορίνθου.
Αυτό κάποτε το συμμεριζόταν και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, που το Σεπτέμβριο του 2015 δήλωνε: «Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας (…) Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων».
Άλλωστε, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι για τις εντάσεις που προκαλούνται συχνά στα hot spot ή για τα περιστατικά μικροπαραβατικότητας σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και πάλι οι κακές συνθήκες διαβίωσης, που προκαλούν αγανάκτηση στους πρόσφυγες, αλλά και ο εγκλωβισμός τους εκεί, που ευθύνεται και για την οικονομική τους αφαίμαξη, αφού τα χρήματα που είχαν μέχρι να φθάσουν στις οικογένειές τους στην Ευρώπη, έχουν τελειώσει, παραμένοντας στους καταυλισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχουν και πρακτικά τη δυνατότητα εργασίας.
Υπενθυμίζεται παράλληλα, πως πέραν της δέσμευσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι δεν θα δημιουργήσει κέντρα κράτησης, είχε δηλωθεί, πριν το φετινό καλοκαίρι, πως τέτοια εποχή θα είχε ήδη προχωρήσει σε νέες, καλύτερες δομές στέγασης για τους πρόσφυγες και οι πρόχειροι καταυλισμοί θα ήταν παρελθόν. «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επιτάχυνση των διαδικασιών στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά γενικά έχουν σημειωθεί ελάχιστα βήματα για τη δημιουργία νέων δομών και αυτά γίνονται με ρυθμούς χελώνας», περιγράφεται από τον Γιώργο Πάλλη.
Για το δυστύχημα δεν έφταιγε μόνο η κακιά η ώρα, για αυτό πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες, είτε λόγω ολιγωρίας είτε λόγω πολιτικής κατεύθυνσης. Σίγουρα πάντως χρειάζονται άμεσες δράσεις και λύσεις –που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα- προκειμένου η ζωή των προσφύγων να είναι αξιοπρεπής και ασφαλής. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φωτιές δεν ανάβουν μόνο τα γκαζάκια, αλλά και οι φασίστες που βρίσκουν πάτημα στην κακή και συντηρητική διαχείριση για να αλωνίζουν.


Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet