gue-hrisi-avgi

Ενημέρωση της GUE/NGL πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο την περασμένη βδομάδα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κωνσταντίνας Κούνεβα και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου, η οποία εκπροσώπησε το Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής (goldendownwatch.org) και τη δικηγόρο Χρυσούλα Παπαδοπούλου. Η επίσκεψη της τριμελούς αντιπροσωπείας στο ευρωκοινοβούλιο είχε ως στόχο να στηριχθεί η πρωτοβουλία ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου υποστήριξης προς τα θύματα και τους μάρτυρες κατηγορίας της Χρυσής Αυγής, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης.

Οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης

Η ενημέρωση παρουσίασε συνοπτικά τις υποθέσεις που αφορούν τη δίκη, όπως και τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται. Όπως σημείωσε στην τοποθέτησή της η Χρ. Παπαδοπούλου, η δίκη έχει ξεκινήσει από τις 20 Απριλίου 2015 και αναμένεται να διαρκέσει η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό περίπου δύο χρόνια ακόμα. Ο όγκος της δικογραφίας είναι τεράστιος (φτάνει τα δύο TerraByte) και αποτελείται από 5.500 πολυσέλιδα έγγραφα και πλήθος οπτικοακουστικού υλικού. Στο εδώλιο έχουν οδηγηθεί 69 κατηγορούμενοι, ενώ έχουν κληθεί –προς το παρόν- για να καταθέσουν 150 μάρτυρες κατηγορίας, εκ των οποίων έχουν ήδη καταθέσει μόλις 35, και 200 μάρτυρες υπεράσπισης. Η δίκη είναι σαφώς πολυδάπανη, με το βάρος να το επωμίζονται οι 16 συνήγοροι πολιτικής αγωγής, αφού το σύνολο των δικηγόρων των θυμάτων της ναζιστικής βίας που παρίστανται στη δίκη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Αντιθέτως, είναι αρκετοί οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, που απασχολούνται ως επιστημονικοί συνεργάτες της βουλής. «Η αντίφαση αυτή σε συνδυασμό με τη μακρά χρονική διάρκεια της δίκης, αλλά και το ύψος των εξόδων, έχει αφήσει αδιάφορους τους πολιτικούς φορείς και τις οργανώσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε του χώρου της Αριστεράς, είτε του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, αφού ουδείς εξ αυτών δεν έχει συνδράμει τους συνηγόρους των θυμάτων με κανένα τρόπο, ούτε ηθικά με παρεμβάσεις σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά ούτε και οικονομικά».
Η Ελ. Κουμάντου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δικαστικές αίθουσες και τους περιορισμούς που έχει αποφασίσει να επιβάλει η έδρα κατά τη διεξαγωγή της δίκης. Αναφερόμενη στην ακατάλληλη αίθουσα του Κορυδαλλού, η οποία δεν έχει ηχομόνωση, ενώ τον προηγούμενο Οκτώβρη πλημμύρισε ύστερα από μια καταιγίδα, ανέδειξε ένα περιστατικό, που ούτε τα εγχώρια συστημικά ΜΜΕ δεν θεώρησαν άξιο αναφοράς (!) Τον περασμένο Δεκέμβριο ένας γερμανός δημοσιογράφος βρέθηκε στο διάδρομο, όπου κάθονται οι συνήγοροι υπεράσπισης και είναι η μόνη πρόσβαση στις τουαλέτες, όταν ένας συνήγορος τον πλησίασε και του είπε να φύγει γιατί είναι χώρος της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια τον έσπρωξε. Η αστυνομία που παρενέβη επέλεξε να προστατεύσει τους χρυσαυγίτες. Ακόμα τόνισε πως η έδρα έχει αποφασίσει πως δεν επιτρέπεται κανενός είδους καταγραφή της δίκης, ούτε καν φωνοληψία και η καταγραφή γίνεται χειρόγραφα από τον γραμματέα της έδρας. Τέλος, σημείωσε πως «η δημοσιότητα της δίκης είναι ένα ακόμη ζητούμενο», καθώς παρακολουθείται μονάχα από 7-8 δημοσιογράφους. Ωστόσο, το Παρατηρητήριο που μεταδίδει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο ότι γίνεται εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, καθώς οι λογαριασμοί των κοινωνικών δικτύων αυτού αριθμούν πάνω από 18.000 φίλους/ακόλουθους, ενώ οι θεάσεις του περιεχομένου που δημοσιεύει ξεπερνούν τα επτά εκατομμύρια αυτούς τους 14 μήνες.

Συνεχιζόμενη αδιαφορία

Η Μάγδα Φύσσα με την άκρως πολιτική της τοποθέτηση ανέδειξε την αδιαφορία του κράτους στα θύματα του φασισμού [«Πέραν των διακηρύξεων για δήθεν στήριξη σε εμάς, που ενίοτε καταντά προκλητική, στην οικογένειά μου δεν παρασχέθηκε η ελάχιστη έμπρακτη στήριξη, όπως θα ήταν για παράδειγμα η παροχή ψυχολογικής υποβοήθησης από ειδικούς, με επιμέλεια του κράτους»], την έλλειψη στήριξης από πολιτικούς φορείς της Αριστεράς ή του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, όπως και από την κοινωνία [«Σε κοινωνικό επίπεδο, καμία σοβαρή παρέμβ��ση δεν γίνεται, παρά μόνο μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με μικρή δυστυχώς απήχηση. Καμία ενημέρωση σε εργασιακούς χώρους και σχολεία, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του γιου μου, στην Ελλάδα να υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί»]. Η ίδια κάλεσε την ευρωπαϊκή και ελληνική κοινωνία σε δράση και πρότεινε τη διοργάνωση πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τα θύματα του σύγχρονου φασισμού και την κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων για συσπείρωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. «Μετά από 3 χρόνια μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι νιώθουμε μόνοι. Η αποτυχία δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας αλληλεγγύης, γέννησε πολίτες αδιάφορους σε ότι δεν τους αγγίζει σε προσωπικό-ατομικό επίπεδο. Αυτή η συνεχιζόμενη αδιαφορία άφησε το φασισμό να θεριέψει και στοίχισε την ζωή του παιδιού μου και άλλων παιδιών, όπως πρόσφατα του νεαρού  28χρόνου από τη Φιλανδία, που δέχτηκε επίθεση από ομάδα νεοναζί. Πόσα θύματα ακόμα πρέπει να θρηνήσουμε; Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι η αδράνεια αυτή σε θεσμικό επίπεδο οφείλεται στην ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας. Περιμένω  από την ευρωπαϊκή και ελληνική κοινωνία να δράσει. Περιμένω τη διοργάνωση πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τα θύματα του σύγχρονου φασισμού και την κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων για συσπείρωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς να προβάλλει ο καθένας τα κομματικά του συμφέροντα. Περιμένω την δημιουργία πανευρωπαϊκού προγράμματος ενημέρωσης σε σχολεία και την οργάνωση εκδηλώσεων με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που δεν περιμένω, αλλά απαιτώ είναι δικαίωση για το παιδί μου και για όλα τα θύματα του φασισμού. Δικαίωση προσωπική και κοινωνική για τις γενιές που έρχονται», κατέληξε.
Η Κ. Κούνεβα σε παρέμβασή της τόνισε πως «η Χρυσή Αυγή αποτελεί το πραγματικό πρόσωπο του νεοναζισμού και του ρατσισμού», ενώ ανέδειξε τη σημασία της πρωτοβουλίας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ζούμε «σε μια Ευρώπη που έκπληκτη συνεχίζει να παρατηρεί την άνοδο της δεξιάς και να αναρωτιέται τι σημαίνουν για αυτήν η άνοδος του Τραμπ στις ΗΠΑ; Τι σημαίνει μια πιθανότητα εκλογής Λεπέν στη Γαλλία;» Όπως κατέληξε η ίδια είναι εξέχουσας σημασίας η επίσκεψη ευρωβουλευτών της GUE/NGL στη δίκη «ώστε να νιώθουν και τα θύματα και οι μάρτυρες ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση».

Ιωάννα Διαλεισμά
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet