giannopoulos

H ώρα για να ξεχωρίσουν οι πραγματικά καθαροί αθλητές από αυτούς που χρησιμοποιούν την παράνομη φαρμακοδιέγερση φαίνεται ότι έφτασε. Τουλάχιστον στο επίπεδο αντιμετώπισης από την ελληνική πολιτεία και την ελληνική αθλητική ηγεσία ειδικότερα.
Τουτέστιν, θα εφαρμοστεί το εξής απλό. Όσοι Έλληνες Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές έ��ουν αποκομίσει οφέλη από το ελληνικό δημόσιο λόγω κάποιας διάκρισής τους, αλλά εν συνεχεία τιμωρήθηκαν με αμετάκλητη απόφαση λόγω σκανδάλου ντόπινγκ, θα χάνουν τα όποια προνόμιά τους.
Πρόκειται για στοιχειώδη δικαιοσύνη σ’ ένα κράτος το οποίο έχει γνωρίσει σχεδόν θανάσιμα πλήγματα από τη λαίλαπα των μνημονιών τα τελευταία έξι χρόνια και μετρά πλέον και το παραμικρό ευρώ που δίνει για οποιαδήποτε χρήση.
Παραδείγματα τέτοιων αθλητών υπάρχουν πολλά. Στο προσκήνιο ήρθε τις τελευταίες ημέρες η περίπτωση της Πηγή Δεβετζή, η οποία έχασε το μετάλλιο που είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, αφού αποδείχθηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.
Η Δεβετζή έχει αποκτήσει λόγω των διακρίσεών της μία θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις, που πλέον δεν μπορεί να διατηρήσει, αφού μπαίνει σε εφαρμογή το άρθρο 23 του νόμου 4373/2016, που αφορά την κατάργηση προνομιών σε αθλητές που έχουν αμετάκλητη απόφαση εναντίον τους.
Η απόφαση για την ελληνίδα άλτρια, που έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ενεργό δράση, γνωστοποιήθηκε παγκοσμίως από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Πλέον, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού περιμένει να ενημερωθεί επίσημα και εγγράφως από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (έχει ήδη αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες), έτσι ώστε να εφαρμόσει το νόμο που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Βαθιές οι ρίζες του ντόπινγκ

Προφανώς, η περίπτωση της Δεβετζή δεν είναι η μοναδική, θα ήταν έτσι και αλλιώς άδικο να εστιάσουμε σ’ ένα και μόνο πρόσωπο. Εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές της ΓΓΑ ασχολούνται με μία σειρά από περιπτώσεις αθλητών οι οποίοι εξασφάλισαν προνόμια με επιδόσεις για τις οποίες υπάρχουν επίσης αμετάκλητες αποφάσεις. Ο νόμος, όπως δηλώνουν αρμόδιες πηγές, θα εφαρμοστεί προς πάσα κατεύθυνση με κύρια επιδίωξη την εμπέδωση της δικαιοσύνης, αλλά και την αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς για τα κρατικά ταμεία.
Ψύλλοι στα άχυρα θα πει κανείς...Και όμως δεν είναι έτσι. Η πολιτεία και η αθλητική ηγεσία οφείλουν να δώσουν ένα μήνυμα ότι μετάλλια και διακρίσεις που θα έχουν την οσμή του ντόπινγκ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Η χρήση της φαρμοδιέγερσης στην Ελλάδα έχει φτάσει, αποδεδειγμένα, σε πολύ υψηλά επίπεδα και πρέπει να μπει ένας φραγμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη ημερίδα για το ντόπινγκ που διοργάνωσε η ΓΓΑ τα αποτελέσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν ήταν σοκαριστικά.
Ακόμα και 12χρονα παιδιά ντοπάρονται, υπό την ανοχή και τη γνώση των γονιών τους, για να εξασφαλίσουν μία θέση σε πανεπιστημιακή ή στρατιωτική σχολή! Το κακό έχει, λοιπόν, πολύ βαθιές αιτίες, που θα πρέπει να ξεριζωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και η αφαίρεση των προνομίων είναι ένα από τα πρώτα βήματα...

Νίκος Γιαννόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet