Δεν θέλουν την Ελλάδα μέσα στο κάδρο της κρίσης

aggelis

Τη συνέντευξη πήρε
ο Παύλος Κλαυδιανός

Πώς διαμορφώνεται το κλίμα για το Eurogroup αύριο;
Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι τη Δευτέρα ο ESM θα καταθέσει το τελικό πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έτσι όπως έχουν αποφασιστεί στις 24 Μαΐου. Αυτή τη φορά, βέβαια, είναι ποσοτικοποιημένο, είναι ενημερωμένες όλες οι πλευρές και αυτό θα συμφωνηθεί. Αυτό το πακέτο μέτρων για το χρέος είχε συνδεθεί στη συμφωνία της 24ης Μαΐου με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όχι της δεύτερης. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι θα συμφωνηθεί τη Δευτέρα δεν τίθεται σε αμφισβήτηση. Μετά από αυτό το σημείο αρχίζει το ενδιαφέρον. Η εφαρμογή αυτού του πακέτου συναντάται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα

Θα μπει, δηλαδή, σε εφαρμογή αμέσως αφού τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Ναι. Η δεύτερη αξιολόγηση, όμως, έχει τρία μέτωπα ανοιχτά. Το ένα αφορά τα εργασιακά και εκεί δεν θα υπάρξει συμφωνία αύριο, αυτό είναι σαφές. Το δεύτερο είναι οι διαφορές στο δημοσιονομικό κενό για το 2018, σε αυτό η συμφωνία είναι πάρα πολύ κοντά, πιθανά ακόμα και για τη Δευτέρα. Αλλιώς είναι θέμα χρόνου γιατί υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Το τρίτο μέτωπο αφορά τα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλαδή το πρόγραμμα για το 2019-2020. Σε αυτό οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες, γιατί σχετίζονται με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη διατήρησή τους στο 3,5%. Τη Δευτέρα, λοιπόν, το ΔΝΤ, αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές, θα κρατήσει την ακόλουθη στάση: θα συμφωνήσει με το πακέτο του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα συμπληρώσει την άποψη ότι αυτά δεν επαρκούν και ότι χρειάζεται να συμφωνηθούν και τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Με αυτή τη λογική συμπληρώνεται η εικόνα ότι η συμφωνία του τρίτου προγράμματος είναι on track, δηλαδή μέσα στο πλαίσιο των στόχων, και όσον αφορά την ταχύτητα και το οικονομικό ύψος των μεταρρυθμίσεων. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δρομολογήσει τη συζήτηση για την αξιολόγηση των δεδομένων που θα επιτρέψουν την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Σε αυτό το διάστημα το ΔΝΤ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη για την αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Θα μπορούσε κάλλιστα αυτή η διαδικασία να τραβήξει πολλούς μήνες.
Αυτό όμως δεν εγκλωβίζει το ΔΝΤ να συμφωνήσει, χωρίς να ξέρει αν το ικανοποιεί το τελικό αποτέλεσμα;
Ναι. Θα έλεγα ότι είναι μια οικειοθελής απόφαση, γιατί με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ, χωρίς να είναι δεσμευμένο στο πρόγραμμα, εμφανίζεται να είναι μέσα στο πρόγραμμα και να μιλάει για αυτό.

Αλλά δεν θα καταβάλει χρήματα…
Ακριβώς. Άλλωστε, δεν χρειάζεται. Τα χρήματα που ήταν να καταβάλει είναι πολύ λίγα και δεν είναι απαραίτητα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στήνεται το σκηνικό για να μην καταγράφεται η Ελλάδα μέσα στο κάδρο της ευρωπαϊκής κρίσης για τον επόμενο ένα, ενάμιση χρόνο.

Αμοιβαίες διευκολύνσεις για τους θεσμούς

Οπότε και η Γερμανία υποχώρησε λίγο και το ΔΝΤ. Σωστά το αντιλαμβάνομαι;
Δεν θα έλεγα ότι υποχώρησαν τυπικά. Απλώς ο ένας διευκολύνει τον άλλο, ώστε να μην υπάρξει το ενδεχόμενο ατυχήματος στο ελληνικό ζήτημα. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι απολύτως συνεπής με τον εαυτό της, καθώς η συμφωνία του Μαΐου έλεγε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην πρώτη αξιολόγηση και μετά, αφού εφαρμοστεί με επάρκεια, να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Το ΔΝΤ που διευκόλυνε;
Το ΔΝΤ σε αυτή τη συμφωνία πρέπει να διατηρήσει την καταστατική του νομιμότητα, που είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα, αν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Η βιωσιμότητα του χρέους σε ένα μεγάλο μέρος με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εξασφαλίζεται για ένα μέσο διάστημα, καθώς τότε το ύψος αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων θα είναι πολύ χαμηλά, αν τα επιτόκια κλειδωθούν στο 1,2 με 1,3% για τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Χαμηλότερα επιτόκια

Η Ελλάδα πώς ωφελήθηκε από αυτή την ιστορία;
Πρώτα απ’ όλα με αυτόν τον τρόπο τα ελληνικά ομόλογα εξασφαλίζουν τα προσχήματα και τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό δεν είναι κάτι που θα ωφελήσει ιδιαίτερα το ελληνικό δημόσιο, από την άποψη πως δεν πρόκειται την επόμενη μέρα να μπορεί να δανείζεται δεκάδες δισ. ευρώ και να κάνει πολιτική. Αυτό αποκλείεται από το πρόγραμμα. Αυτοί που κερδίζουν είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι μεγάλοι όμιλοι. Λόγω της απομείωσης του ρίσκου του κινδύνου της χώρας, θα μπορούν να βρουν στις αγορές και ομολογιακές εκδόσεις με πολύ πιο χαμηλά επιτόκια από τις υπάρχουσες. Αλλά αυτό, βεβαίως, δεν θα αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις μας. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φύγει ένα μεγάλο βάρος από τους επιχειρηματικούς ομίλους και πιθανά να αυξηθεί η απασχόληση.

Επιπρόσθετα μέτρα και πολιτικές εξελίξεις

Σχετικά με την περίοδο 2019-2020 κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε την Παρασκευή ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων 4,2 δισ., που ζητάει το ΔΝΤ, όπως εξάλλου και καμία άλλη κυβέρνηση.
Αυτή η τοποθέτηση αφήνει έξω ένα πάρα πολύ ουσιαστικό στοιχείο, ότι δηλαδή οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για να ληφθούν αυτά τα μέτρα συζητείται ακόμα. Δεν έχει απορριφθεί από το Ταμείο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η πρόταση κάποιων κυβερνητικών στελεχών να συνδεθεί η υποχρέωση για τα μέτρα από επέκταση του περιβόητου κόφτη για όλη τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αντί να οριστούν και να νομοθετηθούν από τώρα. Αν αυτό δεν έχει απορριφθεί σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά παράθυρα στα οποία συζητιούνται οι λύσεις για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα που σωστά ανέφερες.

Ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε πως θα διαπραγματευτούν μετά το 2018, όχι το 2019, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος.
Αρκεί να μην είναι κάπου γραπτά αυτό στη συμφωνία. Αν λοιπόν, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα του 3,5% με βάση την πορεία της οικονομίας, ή όχι, είναι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου ή του Ιανουαρίου ή να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή το κρίσιμο είναι να δει κανείς πώς θα αντιδράσουν οι θεσμοί και οι αγορές στο γεγονός ότι το πρώτο σκέλος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει δρομολογηθεί. Απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμή στα spreads, είναι θετική η ανταπόκριση.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να πέτυχε κάποιους από τους στόχους της.  
Αν από την 1/1/17 δούμε μείωση σε μισθούς και συντάξεις, νομίζω λίγο θα ενδιαφερθούν οι πολίτες για το αν τα κατάφερε στους στόχους της για το χρέος. Αυτό που μετράει είναι το πώς ζούμε. Και εδώ τίθεται το πολιτικό ζήτημα των εκλογών ή όχι. Δεν έχει να κάνει με τη συμφωνία ή μη, γιατί είναι σαφές ότι κανείς στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή δεν θέλει τα επόμενα χρόνια εκλογές στην Ελλάδα, αλλά το θέμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα έχει να κάνει με το θέμα των αντοχών της κοινωνίας σε αυτό το πλέγμα των αποφάσεων.
Πρόσφατα άρθρα ( Οικονομία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet