Από τον Ιούλιο του 2015 και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου η κρίση της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι κοινά ομολογημένη από όλους. Το μεγαλύτερο κομμάτι που διασπάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα, δημιούργησε τη Λαϊκή Ενότητα, σχήμα που κατέβηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά δεν έτυχε, για ελάχιστες ψήφους, κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Κατάφερε, όμως, να συσπειρώσει αρκετά πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπόρεσε να βρει κοινό βηματισμό με τις οργανώσεις ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τον τελευταίο χρόνο μικρότερες ομάδες, όπως η ΑΡΚ (Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση) αποχώρησαν από τη ΛΑΕ.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται προσπάθεια να αναταχθούν οι διαδικασίες αποσυσπείρωσης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στο Δελτίο Θυέλλης του Νοεμβρίου, ο Νίκος Γιαννόπουλος από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα προτείνει μια «Κοινή Συνδιάσκεψη για το μεταβατικό πρόγραμμα και τις εναλλακτικές». Πρόταση που είχαν υιοθετήσει τόσο το Δίκτυο όσο και η Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις πανελλαδικές τους συναντήσεις, αλλά δεν προχώρησε. Ο Ν. Γιαννόπουλος θεωρεί πως η πρόταση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τον τόπο προγραμματικής συζήτησης για το κίνημα και την αριστερά, ιδιαίτερα τώρα που «είναι πασιφανές ότι η απάντηση του κινήματος, ως προς τη μαζικότητα, την ένταση και το συντονισμό των αγώνων, είναι εξαιρετικά αναντίστοιχη με την υφιστάμενη επίθεση» και που  «η εσωστρέφεια, ο σεκταρισμός, ο ιδεολογικός πρωτογονισμός και η ένταση των ενδοκινηματικών και ενδοκομματικών διενέξεων αποτελούν πλειοψηφικά χαρακτηριστικά, υπονομεύοντας τις όποιες δυνατότητες πολιτικού, οργανωτικού και ιδεολογικού μετασχηματισμού».  Απευθύνεται δε σε όλες τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και σε όλες τις συλλογικότητες του κινήματος (φοιτητικά σχήματα, συνδικαλιστικές συσπειρώσεις, επιτροπές αγώνα, τοπικές συνελεύσεις, στέκια και δομές αλληλεγγύης, αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα κ.λπ.).
Η δεύτερη πρόταση αφορά την οργάνωση ενός συγκεκριμένου πεδίου κινηματικής συνεργασίας και ιδεολογικοπολιτικού διαλόγου, με διατήρηση της αυτόνομης λειτουργίας κάθε συλλογικότητας, και απευθύνεται στο Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, στη Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην Ανασύνθεση - Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση (ΑΡΚ) και βεβαίως στους πολλούς ανένταχτους-ες του ευρύτερου χώρου.

Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά

Η «Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά – Ζωή Μετά», μετά το Πανελλαδικό Συντονιστικό της στις αρχές του Νοεμβρίου, στις 23 του μήνα ανακοίνωσε την υιοθέτηση της πρότασης για μια κοινή συνδιάσκεψη για το μεταβατικό πρόγραμμα και τις εναλλακτικές. Αναφέρουν πως: «με αυτό το κάλεσμα, δεν προτείνουμε τη συγκρότηση ενός κοινωνικού ή πολιτικού μετώπου, το οποίο απαιτεί και προϋποθέτει ένα ορισμένο πολιτικό πλαίσιο· το αντίστροφο, επιδιώκουμε μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση γύρω από το ποιο είναι αυτό το πολιτικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου ή όποιου άλλου αποτελεσματικού ανατρεπτικού εγχειρήματος». Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί της ανακοίνωσης κείμενο που εξηγούσε την πρόταση, την οριοθέτησή και την όλη διαδικασία με τον τρόπο που τη σκέφτεται η Δικτύωση. Η πρόταση έχει σταλεί προς την Ανασύνθεση – Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις συνιστώσες της, την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση – ΑΡΚ, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, το ΚΚΕ (μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ, την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος – ΚΟΕ, την ΛΑΕ και τις συνιστώσες της, το Ξεκίνημα και την ΟΚΔΕ-Εργατική πάλη.

Δεύτερη Συνδιάσκεψη της Ανασύνθεσης

Η Ανασύνθεση, οργάνωση που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2015 από την πλειοψηφία όσων αποχώρησαν από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσωπείται στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ από την Αριστερή Ενότητα, θα διεξάγει τη δεύτερη συνδιάσκεψή της στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Το εισηγητικό κείμενο είναι ένα εκτενές 40σέλιδο που αναλύει την κρίση, τις πτυχές του νεοφιλελευθερισμού, τα πολιτικά σχέδια διαχείρισης της κρίσης, την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση για μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική αριστερά. Η Ανασύνθεση προοικονομεί στο εισηγητικό της κείμενο τη διάθεσή της για ενότητα: «σαφώς και παραμένουμε μια ανασυνθετική δύναμη, στοχεύοντας στο να διαμορφώσουμε νέες συγκλίσεις και νέα πεδία συνάντησης με τις άλλες αριστερές δυνάμεις της νέας γενιάς, χωρίς να οχυρωνόμαστε πίσω από μια επίπλαστη αυτάρκεια. Συνομολογούμε έτσι την ανάγκη για τη λήψη νέων πρωτοβουλιών διαλόγου από τη μεριά μας, συνεχίζοντας να είμαστε δεκτικοί σε αντίστοιχες προτάσεις από άλλες αριστερές συλλογικότητες», ενώ αλλού αναφέρουν πως: «το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε πρωτίστως, τόσο στις άλλες νεολαιίστικες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, όσο και στο διάχυτο κοινωνικό δυναμικό της νέας γενιάς με μια ανοιχτή, διαρκή και επίμονη πρόταση διαλόγου και ζύμωσης· εφοδιασμένοι με τις νέες μας προσεγγίσεις, και τη θέληση μας να εμβαθύνουμε και να περπατήσουμε μακρύτερα το δρόμο που ανοίγουμε σήμερα».

Βασίλης Ρόγγας
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet