esr

Εν όψει της πρώτης συνεδρίασης, την ερχόμενη Τρίτη, του μετά πολλών κόπων συγκροτηθέντος Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), μπαίνει πλέον αναπόδραστα το ερώτημα «και τώρα τι;» Για αρκετό καιρό βρεθήκαμε -κυρίως όσοι παρακολουθούμε τηλεόραση, διότι δεν ήταν δα και το μείζον θέμα για την κοινωνία- τηλεθεατές ενός, τις περισσότερες φορές, μονολόγου για το ελλείπον έργο του ΕΣΡ, που εστίαζε σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Ίσως αρκετοί μάλιστα να θεώρησαν ότι αυτή είναι η μόνη ή η κύρια δουλειά του ΕΣΡ. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και μονοσήμαντα όσο επιχείρησαν με ζήλο να τα παρουσιάσουν τα ιδιωτικά κανάλια κυρίως.

Της Τζίνας Αγαπητού

Συζητώντας με «παλιές καραβάνες» αυτού που συχνά απλουστευτικά χαρακτηρίζουμε «χαζοκούτι», διαπιστώνουμε ότι το ΕΣΡ έχει μπροστά του πεδίον δόξης λαμπρόν και έργο δύσκολο, που τις περισσότερες φορές δεν επιτεύχθηκε ούτε όταν είχαμε ΕΣΡ, πολύ μάλλον τον καιρό που μείναμε άνευ.
Ως προτεραιότητα αναδεικνύεται το αυτονόητο, το ΕΣΡ να επαναβεβαιώσει και να ανακοινώσει εκ νέου τους ήδη ισχύοντες κανόνες ρύθμισης και εποπτείας του τηλεοπτικού τοπίου και να είναι άτεγκτο στην εφαρμογή τους. Προφανώς αυτό καμία σχέση δεν έχει με το πόσα κανάλια θα έχουμε, ούτε χρειάζεται να αναμένει την οριστικοποίηση του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Στο παρελθόν παρατηρήθηκε επί μακρόν το φαινόμενο, επειδή πολλά από τα μέλη του ΕΣΡ δεν είχαν καμία σχέση με τα ΜΜΕ, πολλές από τις ποινές που επέβαλε να καταπίπτουν είτε επειδή στηρίζονταν σε νομικά κενά, είτε επειδή ήταν απελπιστικά αβάσιμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μέτρηση της αντιπροσώπευσης των κομμάτων, η οποία αποδεικνυόταν με βάση το πόσο «παίζει» ένα κόμμα σε ένα ρεπορτάζ και όχι το τι λέγεται στο ρεπορτάζ για το εν λόγω κόμμα. Δηλαδή μπορεί να μετρούσε ως τηλεοπτικός χρόνος υπέρ ενός κόμματος ένα ρεπορτάζ το οποίο ήταν εντελώς αντιπολιτευτικό για το συγκεκριμένο κόμμα. Χρειάζεται, λοιπόν, εξειδικευμένο προσωπικό και με ευρύτητα πνεύματος, το οποίο να παρακολουθεί και να κατανοεί αυτό που ακούει, πριν καταγράψει.

Τήρηση της δεοντολογίας

Ένα σημαντικό στοιχείο που συχνά αγνοείται από τους ίδιους τους δημοσιογράφους είναι ότι οι κανόνες δεν είναι οι ίδιοι για την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Στην τηλεόραση, αν δεν εφαρμόζεται πλουραλισμός ακριβείας, υπάρχει ο κίνδυνος άμεσων κυρώσεων από το ΕΣΡ. Στην εφημερίδα, το αντίστοιχο παράπτωμα χρειάζεται μήνυση ή δικαστική έγκληση για να επιφέρει τυχόν κυρώσεις. Και στη δημοσιογραφία είναι δύσκολο να μιλήσει κάποιος για αντικειμενικότητα, αυτό που χρειάζεται να μετράται, εκτός του πλουραλισμού, και είναι το ζητούμενο, είναι η αξιοπιστία της δημοσιογραφίας. Όλα αυτά προϋποθέτουν την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, όπως αυτοί καταγράφονται από την ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών), από τους δημοσιογράφους αλλά και από τους ιδιοκτήτες. Διότι, ένα ακόμα μείζον θέμα που αναδείχθηκε, ιδιαίτερα την προηγούμενη περίοδο, ήταν η εμπλοκή του ρόλου των ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών, οι οποίοι όχι απλώς δεν σέβονταν το στοιχειώδη κανόνα δεοντολογίας, του δικαιώματος του δημοσιογράφου να ασκεί αυτόνομα και ανεξάρτητα την εργασία του, αλλά συχνά ο ιδιοκτήτης παίζει και το ρόλο διευθυντή.
Βεβαίως, υπάρχει και θέμα αριθμού αδειών, όμως αν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε αυτόν με ένα δίκαιο και διαφανή τρόπο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα σοβαρότερο ζήτημα, των προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών. Οι προϋποθέσεις ορίζονταν με τον πρόσφατο πολυσυζητημένο νόμο και είχαν νόημα. Έχει σημασία αυτό το στοιχείο να μη χαθεί μέσα στη μανία της κατάργησης.
Μπορούμε άραγε να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα έχουμε κάποτε τηλεόραση που να αφορά την κοινωνία, να της προσφέρει και να την εκπαιδεύει; Δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, όμως είναι ένα ερώτημα που χρειάζεται να το θέτουμε διαρκώς και να προβληματιζόμαστε επ’ αυτού. Πρόκειται για ένα ζήτημα σχεδόν τόσο δυσεπίλυτο, όσο το ζήτημα του σοσιαλισμού.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet