dacota
Η μάχη των τελευταίων μηνών στο Στάντινγκ Ροκ της βόρειας Ντακότα σχετικά με την εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου έληξε με την, έστω προσωρινή, νίκη των ιθαγενών Σιού να μην υλοποιηθεί το καταστροφικό έργο.

Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκονται σε τοποθεσίες που ανήκουν σε ιθαγενείς αμερικανούς και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ντακότα. Στην περίπτωση του Στάντινγκ Ροκ  ο αγωγός, αρχικά, επρόκειτο να περνούσε από την πόλη Μπίσμαρκ. Μετά, όμως, από διαμαρτυρίες των κατοίκων για πιθανή οικολογική καταστροφή, η πορεία του αγωγού άλλαξε και αποφασίστηκε να περάσει από έδαφος, το οποίο σύμφωνα με συνθήκη θεωρείται ότι ανήκει στο έθνος των Σιού. Η περιοχή είναι ιερή και μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς για τους ιθαγενείς αμερικανούς, καθώς εκεί βρίσκονται χώροι ταφής. Εκτός αυτού, ο αγωγός πετρελαίου θα δημιουργούσε και πρόβλημα στη λίμνη που αποτελεί τη βασική δεξαμενή πόσιμου νερού της κοινότητάς τους. Η κοινότητα των Σιού, αλλά και εκπρόσωποι από τουλάχιστον άλλες 200 ινδιάνικες φυλές και άλλοι διαδηλωτές, είχαν στρατοπεδεύσει για μήνες στο χώρο που γίνονταν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού από την εταιρία «Energy Transfer Partners», που θα μετέφερε 470.000 βαρέλια μη επεξεργασμένου πετρελαίου στο Ιλινόις. Οι διαδηλωτές διέμειναν σε σκηνές στο Στάντινγκ Ροκ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ βρέθηκαν πολλάκις αντιμέτωποι με την πρωτοφανή αστυνομική βία, που προσπαθούσε να καταστείλει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Πρωτοφανής αστυνομική βία

Το πρώτο σαββατοκύριακο διαμαρτυρίας η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 120 άτομα. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, η αστυνομία μεταχειρίστηκε κάθε μέσο: λαστιχένιες σφαίρες, δακρυγόνα, κανόνια που εξαπέλυαν πίδακες παγωμένου νερού, σπρέι πιπεριού και σκυλιά. Υπήρξαν, μάλιστα, δημόσιες καταγγελίες από διαδηλωτές που συνελήφθησαν, ότι κρατήθηκαν από τις αρχές παράνομα σε χώρους όπου κανονικά κρατούνται σκυλιά. Άλλοι 300 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και μια γυναίκα λόγω της ζημιάς που της προξένησε λαστιχένια σφαίρα, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του ενός χεριού. Παράλληλα, η αστυνομία χρησιμοποιούσε επίτηδες παγωμένο νερό για να διαλύσει τους διαδηλωτές, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή την εποχή στη Βόρεια Ντακότα. Ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών φέτος, Μπέρνι Σάντερς, σε επιστολή του στον πρόεδρο Ομπάμα δήλωσε ότι πρέπει πρώτα από όλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διαδηλωτών.

Η λευκή αντιμετώπιση

Το Στάντινγκ Ροκ έδωσε την αφορμή για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει σε αμερικανικό έδαφος τα τελευταία χρόνια, ακόμα και αν η καταστολή ήταν εξαιρετικά βίαιη. Προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών διασήμων, βετεράνων του στρατού, γερουσιαστών, όπως η αμφιλεγόμενη Τούλσι Γκαμπάρ, αλλά και αρκετών λευκών αμερικανών. Οι τελευταίοι συνέρεαν τον τελευταίο καιρό στην περιοχή, χωρίς όμως να βοηθάνε πραγματικά. Ιθαγενείς διαδηλωτές δήλωναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πολλοί λευκοί αντιμετώπιζαν τη διαμαρτυρία τους απέναντι στον πετρελαϊκό κολοσσό ως ένα ακόμη φεστιβάλ ινδιάνων, με αποτέλεσμα να φέρνουν αλκοόλ, να μην σέβονται τους κανόνες της κατασκήνωσης που είχε στηθεί και της φυλής. Επιπλέον εκπρόσωποι της κίνησης των Σιού ανέφεραν ότι η δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων στο Στάντινγκ Ροκ ήταν ιδιαίτερα επιεικής όσον αφορά τις πρακτικές της αστυνομίας και εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην ανταπόκριση του CNN που δεν ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές και οι διαμαρτυρόμενοι άοπλοι που αντιμετώπισαν κρατική βία.
Η ημέρα της νίκης πάντως ήρθε και ανακοινώθηκε ότι η πετρελαϊκή εταιρία θα αλλάξει την πορεία του αγωγού, χωρίς όμως να αναφέρεται από που θα περάσει. Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η απόφαση θα αρθεί από την κυβέρνηση Τραμπ, που θα αναλάβει μετά τον Ιανουάριο. «Ο δρόμος του νόμου δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος και η ανάγκη της οικονομικής πίεσης των τραπεζών στις τράπεζες που επένδυσαν στον αγωγό είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο Τσέις Αίρον Άις, δικηγόρος της φυλής των Σιου και υποψήφιος γερουσιαστής.

Η «μεταδοτική» νίκη

Η Ναόμι Κλάιν βρέθηκε τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στους διαδηλωτές, που αναφέρονταν στον εαυτό τους με άλλη ορολογία, ως «προστάτες του νερού», και σε άρθρο της στο «The Nation» τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης και αλληλεγγύης ειδικά τώρα. «Η οργάνωση και η αντίσταση μπορούν να κερδίσουν», γράφει η Κλάιν και αναφέρει ότι υπήρξε επίσης και το πρόσφατο παράδειγμα της διαμαρτυρίας στις εξορύξεις της Shell στην Αρκτική. Για την ίδια το μήνυμα που στέλνουν οι μαζικές κινητοποιήσεις είναι σημαντικό, καθώς δείχνει πως με επιμονή και σωστή διαχείριση μπορούν να κερδηθούν μάχες, ενώ η νίκη τους μπορεί να είναι «μεταδοτική», μεταφέροντας το μικρόβιο της διαμαρτυρίας και αλλού. Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, όπου επίκειται η είσοδος ενός ρεπουμπλικανού με ακροδεξιό λόγο στο Λευκό Οίκο και άρα η κουλτούρα της αντίστασης δεν πρέπει να αποδυναμωθεί, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί από τη δύναμη που δίνουν οι μάχες που έχουν κερδηθεί.

Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet