Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Polis Art Café, Πεσματζόγλου 5, οι εκδόσεις «Παρασκήνιο» παρουσιάζουν το βιβλίο του οικονομολόγου Τάσου Φακιολά, «Προσδοκίες και Πραγματικότητα». Ομιλητές είναι οι Βαρδής Βαρδινογιάννης, Φρίξος Πρωτογερέλης, Ρωσσέτας Φακιολάς και Άρης Τσουκνίδας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πέτρος Κουλουφάκος.
Το βιβλίο είναι στην πραγματικότητα «απομνημονεύματα» ενός αγωνιστή ή σωστότερα το συναξάρι ενός αριστερού. Χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο, μας περιγράφει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, το πέρασμά του στην Ε.Π.Ο.Ν., τη σύλληψη από την Ασφάλεια για τη δραστηριότητά του και το βασανισμό στα άντρα της, την καταδίκη του από τα δικαστήρια σκοπιμότητας της εποχής και τη φυλάκιση του στο Κατάστημα Ανηλίκων Κηφισιάς. Μετά την αποφυλάκιση, την εκ νέου σύλληψη και φυλάκιση –σε στημένη υπόθεση από τους κρατούντες– ως υπόδικος για το στρατοδικείο στις φυλακές Βούρλων και μεταφορά του στις Σ.Φ.Α. της Μακρονήσου, όπου μετά την περίοδο της βασανιστικής «θητείας» του το 1948-1949, ως ανυποχώρητος κομμουνιστής, καταδικάζεται σε θάνατο. Η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια και η έκτισή της αρχίζει με τη μεταγωγή του στα Γιούρα. Το 1951 επί Πλαστήρα, γίνεται αναθεώρηση της δίκης και κατεβαίνει η ποινή στα εφτά χρόνια. Το 1953 με τους μεγάλους σεισμούς βρίσκεται στις φυλακές Ζακύνθου. Μετά από συνεχείς πειθαρχικές μεταγωγές στο Γεντί Κουλέ, στην Αλικαρνασσό και στο Ιτζεδίν (Καλάμι), στα μέσα του 1954 μεταφέρεται στα μπουντρούμια της Κέρκυρας, απ’ όπου αποφυλακίζεται το καλοκαίρι του 1955. Έπειτα από βραχύβιο διάστημα «ελευθερίας», μπαίνει σε συνθήκες παρανομίας και το 1958, με την απόφαση διάλυσης των παράνομων οργανώσεων του Κ.Κ.Ε., διοργανώνει ταξίδι στην Κέρκυρα και περνάει κολυμπώντας το δίαυλο στην Αλβανία, με σκοπό τη μετάβασή του στην έδρα του κόμματος για να εκθέσει τις αντιθέσεις του, όπως και άλλων μελών του κόμματος.
Στο δεύτερο μέρος καταγράφει τη στυγνότητα του αυταρχικού καθεστώτος του Χότζα, το πέρασμά του στη Βουλγαρία –έπειτα από απεργίες πείνας, διότι δεν τον συνδέανε με την ηγεσία του Κ.Κ.Ε.– τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, τη μετεκπαίδευση στη Σοβιετική πρωτεύουσα και την τοποθέτηση του στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet