roma

Μέχρι το τέλος του χρόνου, στο Μπρνο, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Τσεχίας, 500 Ρομά θα εκδιωχθούν από τα σπίτια τους, προκειμένου να πωληθούν τα κτίρια όπου διαμένουν από κτηματομεσιτική εταιρεία. Η έξωση των Ρομά δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά πάγια τακτική που έχει καθιερωθεί από την αγορά ακινήτων, με τη στήριξη του κράτους και της κοινωνίας.

Οργανωμένο σχέδιο

Σε οχτώ κτίρια, που αποτελούνται από 120 διαμερίσματα, στην πλειονότητα των οποίων διαμένουν οικογένειες Ρομά μπήκε πωλητήριο από την κτηματομεσιτική εταιρεία Dolfin, η οποία δηλώνει πως τα κτίρια θα είναι διαθέσιμα από τις αρχές του χρόνου. Ο ιδιοκτήτης των κτιρίων αρνείται να ανανεώσει τα μισθωτήρια των ενοίκων, ενώ έχει στείλει ειδοποιητήρια σε όλους τους διαμένοντες να του παραδώσουν τα διαμερίσματα εντός του Δεκεμβρίου. Αυτό μπορεί να ακούγεται από κάποιους ως μια νόμιμη πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη να διαχειριστεί την περιουσία του, όπως εκείνος επιθυμεί. Και πράγματι είναι, αν μείνουμε στο γράμμα του νόμου. Όμως, αν δούμε τα γεγονότα σφαιρικά αποκαλύπτεται πως είναι ένα σχέδιο κοινωνικής απομόνωσης των Ρομά.
Στην Τσεχία ζουν 200.000 Ρομά, οι μισοί εκ των οποίων -εξαιτίας στοχευμένων προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες- έχουν ενταχθεί στην κοινωνία, έχοντας διασφαλίσει στέγη και εργασία, ενώ ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Παρά ταύτα καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με ρατσιστικές συμπεριφορές. Και ύστερα, όσοι δεν περιλήφθηκαν σε αυτά τα προγράμματα ζουν κοινωνικά απομονωμένοι, έχοντας το στίγμα του «απολίτιστου». Όταν έγινε γνωστό το ζήτημα της έξωσης των πολυμελών οικογενειών από τα κτίρια του Μπρνο, το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, με τη δημοτική αρχή να δηλώνει πως έχει έρθει σε επαφή με την κτηματομεσιτική εταιρεία, ώστε να βρεθεί λύση. Η εταιρεία αρνείται οποιαδήποτε τέτοια επαφή και δηλώνει πως λειτουργεί νομότυπα.

Είσαι λευκός ή Ρομά;  

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί ανάμεσα σε άλλα που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο στην Τσεχία, μια χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός αρνείται με δημόσια δήλωση το ολοκαύτωμα των Ρομά. Η εύρεση σπιτιού στην Τσεχία γίνεται κυρίως μέσω μεσιτικών γραφείων, ενώ είναι υποχρεωτική η δήλωση μόνιμης κατοικίας σε κάθε πολίτη που αιτείται κοινωνικού επιδόματος ή αναζητά εργασία. Τον περασμένο Μάρτιο, επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 κορωνών (740 ευρώ) σε μεσιτικό γραφείο, διότι αρνήθηκε να επιδείξει διαμέρισμα σε υποψήφιο αγοραστή επειδή ήταν Ρομά. Ο μεσίτης, μάλιστα, ρώτησε από το τηλέφωνο τον υποψήφιο αγοραστή την εθνικότητά του, δηλώνοντάς του ότι «ο ιδιοκτήτης έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για να πωλήσει το σπίτι του». Τον προηγούμενο μήνα, ένας ξενοδόχος που έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Μπρατισλάβα ρώτησε τέσσερις εργάτες αν είναι «λευκοί ή Ρομά». Όπως δήλωσε ο ίδιος οι Ρομά τοποθετούνται σε έναν όροφο του κτιρίου, για να μην έχουν επαφή με τους λευκούς ενοίκους, οι οποίοι κάνουν παράπονα διότι «δεν θέλουν να συναντιούνται στους κοινόχρηστους χώρους με τους Ρομά». Και αυτή η συμπεριφορά δεν θεωρείται ρατσιστική από τους νόμους της Τσεχίας, για αυτό και πια οι περισσότερες αγγελίες για ενοικίαση δωματίων έχουν την υποσημείωση «μειονότητες δεν θα γίνουν δεκτές».
Σε λίγες μέρες οι 500 Ρομά θα εκδιωχθούν από τα σπίτια τους, παρότι δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα για παραβίαση των όρων των μισθωτηρίων. Οι υπό έξωση Ρομά θα πρέπει να αναζητήσουν νέα κατοικία. Και εδώ ξεκινά ο Γολγοθάς τους. Όσα διαμερίσματα ανήκουν στο δήμο και προορίζονται για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι υπερπλήρη. Η γραφειοκρατία για την ενοικίαση ιδιόκτητου σπιτιού είναι δαιδαλώδης και μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, αν ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να το νοικιάσει στον υποψήφιο ενοικιαστή. Οι περισσότερες ενοικιάσεις σπιτιών γίνονται μέσω κτηματομεσιτικών εταιρειών, οι οποίες προσφέρουν συμβόλαια για μικρό χρονικό διάστημα, με αβέβαιους όρους για τους ενοικιαστές και δεκάδες δικλείδες υπέρ της εταιρείας, ώστε να σπάει το συμβόλαιο όποτε εκείνη θέλει.

Κρατικός ρατσισμός

Ο ρατσισμός έχει παρεισφρήσει στο τσέχικο κράτος. Η άρνηση εργασίας σε Ρομά δεν είναι κατοχυρωμένη διάκριση, σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο. Τα παιδιά των Ρομά εγγράφονται σε «ειδικά σχολεία», χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Αρκεί η άρνηση των γονέων, να ενταχθούν παιδιά Ρομά σε σχολεία που πηγαίνουν τα δικά τους παιδιά, τα «φυσιολογικά». Οι Ρομά θεωρούνται «απείθαρχοι, βίαιοι, εγκληματίες» και τους αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «μη δυνάμενοι να ενταχθούν στην κοινωνία». Φαίνεται πως ο ρατσισμός έχει γίνει δημοφιλής στάση στην Τσεχία, όσον αφορά τους Ρομά, οι οποίοι κατηγορούνται για την υποβάθμιση γειτονιών, την υποτίμηση αξίας ακινήτων και την απαξίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση αδρανεί, γυρνώντας την πλάτη στις πολυμελείς οικογένειες που θα βρεθούν στο δρόμο. Όμως, η τοπική κοινωνία δεν φαίνεται να αντιδρά. Συναινεί με τη σιωπή της.Ιωάννα Διαλεισμά
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet