Να φέρουμε την Αριστερά σε επαφή με τον κόσμο του «όχι»

givisis

Στον απόηχο του ιταλικού δημοψηφίσματος και της μεγάλης νίκης του ΟΧΙ, η Ελεονόρα Φορέντζα μιλάει στην «Εποχή» για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιταλική Αριστερά, και την ανάγκη να αντιστραφούν ριζικά οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Πως είδες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Τι σημαίνει αυτή η συντριπτική επικράτηση του ΟΧΙ;
Ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, που ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας. Η ιταλική κοινωνία είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε μια πολύ επιβλαβή παραμόρφωση του Συντάγματος, που γεννήθηκε μέσα από τον αγώνα της αντίστασης ενάντια στο φασισμό. Η προσέλευση ήταν τεράστια για τα σημερινά δεδομένα, οι άνθρωποι που πήγαν στα εκλογικά τμήματα και ψήφισαν ήταν περισσότεροι από κάθε πρόβλεψη. Ήταν ένα μεγάλο «όχι» απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, που απέτυχε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στη διάρκεια της θητείας του μέχρι στιγμής. Παρά την πολύ μεγάλη προπαγάνδα που έγινε στην τηλεόραση, ο Ρέντσι πλήρωσε το τίμημα για την αποτυχία της πολιτικής του. Ουσιαστικά, το ΟΧΙ ήταν η επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανέργων, των νέων, των επισφαλώς εργαζομένων, και των ανθρώπων με αβέβαιο μέλλον από την νότια Ιταλία.

Πώς διαμορφώνεται τώρα το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία;
Ο Ρέντσι επέλεξε να παραιτηθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα, προκειμένου να σώσει τις όποιες πιθανότητες του να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία, ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου παραμένει γενικός γραμματέας. Εισερχόμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας, δεδομένου ότι οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων (Δημοκρατικό Κόμμα, Κίνημα Πέντε Αστέρων, καθώς και η δεξιά πτέρυγα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι) θα ήθελαν να πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές το συντομότερο δυνατό, ακόμη και στις αρχές του 2017, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού, για να αντιμετωπίσει την οικονομική αστάθεια. Εν τω μεταξύ, μόλις προχθές, η κυβέρνηση βρήκε το χρόνο για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, χωρίς να γίνει καμία συζήτηση μέσα στο κοινοβούλιο. Ακόμα και μετά από την τόσο μεγάλη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα, δεν δίστασαν να δώσουν μια σειρά από δώρα στις μεγάλες εταιρείες, τα ιδιωτικά σχολεία και τους φοροφυγάδες. Την ίδια στιγμή που πολλοί πολιτικούς τσακώνονται προκειμένου να διασφαλίσουν μελλοντικά τη θέση τους στο κοινοβούλιο, ο λαός πληρώνει ακριβά το τίμημα αυτού του παιχνιδιού. Είναι προφανές, ότι χρειαζόμαστε επειγόντως μια πολιτική εναλλακτική και αξιόπιστη λύση.

Βοηθάει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τις συνεργασίες της ιταλικής Αριστεράς;
Το δημοψήφισμα μας βοήθησε πάρα πολύ, καθώς έθεσε μια σαφή πολιτική γραμμή. Ο στόχος μας τώρα είναι να συνεχίσουμε τις συνθετικές πρωτοβουλίες και να φέρουμε την Αριστερά σε επαφή με τον κόσμο που στάθηκε στην πλευρά του «όχι». Γνωρίζαμε ήδη, αλλά τώρα είναι πια σαφές, ότι υπάρχει τεράστιος χώρος για μια αριστερή εναλλακτική απέναντι στη λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Δεν υπήρχε καμιά άμεση πολιτική συνέπεια στις 5 Δεκεμβρίου, όμως το «όχι» έχει τεράστια σημασία αφού ήταν μια πολύ ισχυρή κραυγή από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που αισθάνονται ανασφαλή για το μέλλον τους και παράλληλα βλέπουν ότι δεν εκπροσωπούνται από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Η ενότητα που υπάρχει μεταξύ των οργανώσεων της Αριστεράς είναι καλή, αλλά δεν είναι αρκετή. Στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε καν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτό το διάστημα. Πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά, για να ενώσουμε και να εκφράσουμε πολιτικά τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση. Αυτή είναι η ιστορική αποστολή για την Αριστερά σήμερα.

Πως θεωρείς ότι θα επηρεάσει τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επικράτηση του ΟΧΙ;
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ένα ακόμη σαφές δείγμα ότι οι πολιτικές της ΕΕ έχουν αποτύχει πλήρως. Ο Ρέντσι έχει διαμαρτυρηθεί για τα μέτρα λιτότητας, αλλά για να αυξήσει την δημοφιλία του. Στην πραγματικότητα, οι πολιτικές του συμφωνούσαν 100% με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Και εξαιτίας τους έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές ανισότητες και η χώρα παραμένει βαθιά στην οικονομική ύφεση. Έτσι, τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό κίνδυνο: ότι αυτός ο δικαιολογημένος θυμός απέναντι στις άδικες πολιτικές και σε ηγέτες όπως ο Ρέντσι, θα μπορούσε να ενισχύσει τη δεξιά και την ακροδεξιά ή τα λαϊκίστικα κόμματα, όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που δεν έχει καμία πραγματική εναλλακτική λύση. Τόσο ο Ματέο Σαλβίνι, όσο και ο Μπέπε Γκρίλο ζητούν την έξοδο από την ευρωζώνη ή ακόμη και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, συσπειρώνοντας κραυγές, ενώ προτείνουν καθαρά νεοφιλελεύθερες λύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Για να σωθεί η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, πρέπει να αντιστραφούν ριζικά οι πολιτικές και οι συνθήκες που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet