
Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η κατ’ αρχήν θετική αποτίμηση της απόφασης του Γιούρογκρουπ για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης τους δημόσιου χρέους, όπως ήταν αναμενόμενο δεν αποσπά την προσοχή της κυβέρνησης από τα κρίσιμα θέματα της αξιολόγησης που παραμένουν ανοιχτά, καθώς και από τους κινδύνους που εμπεριέχουν τα επόμενα βήματα ως την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Ειδικότερα ως προς το σοβαρό ζήτημα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για την μετά το 2018 περίοδο, που έχει εξελιχθεί από σημείο διάστασης μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών σε σημείο εμπλοκής εις βάρος της ελληνικής πλευράς, ο έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει στο περιθώριο της συνόδου συναντήσεις με ομολόγους του. Στόχος του είναι να συζητήσει μαζί τους, σε πολιτικό πια επίπεδο, τα ζητήματα που η ελληνική πλευρά θεωρεί κρίσιμα, καθώς και τις προτάσεις της, για τις οποίες θα ζητήσει στήριξη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα θέσει υπόψη των ηγετών με τους οποίους θα συναντηθεί την τεκμηριωμένη αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στο ποσοστό 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας που θα απαιτούνταν για την επίτευξή τους. Θα συζητήσει δε μαζί τους και την ιδέα του περιορισμού τους στο 2,5%, με σκοπό η διαφορά να διατίθεται για τη στήριξη επιχειρηματικών μονάδων, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να ενισχυθεί η συμβολή τους στη μείωση της ανεργίας.
Δύσκολη αποστολή, καθώς, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να αντιμετωπίσει εκτός από τη δεδομένη αντίθεση του ισχυρού άνδρα του Βερολίνου και το αρνητικό για τέτοιες συζητήσεις εκλογικό κλίμα που διαμορφώνεται ήδη σε κρίσιμες από αυτή την άποψη χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία.